Arşivleme; kişilerin, kurumların ya da şirketlerin faaliyetleri sırasında elde ettikleri bilgi ve belgeleri belirli bir plan içinde muhafaza etmesi olarak bilinir.
Kurumların iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin, elektronik ortamda sistemli bir şekilde önceden hazırlanmış plan ve program doğrultusunda taranması, indekslenmesi ve yeniden dijital olarak dosyalanması çalışmasıdır.
Arşiv ya da belgelik, bütün dünyada kurumların gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen, idari, hukuksal, tanıklık, kurumsal değeri olan ya da tekrar kullanılmak üzere üretilen her türlü görsel, yazılı ve data bilgilerinin tutulduğu ve saklandığı yerdir.
Arşivleme sistemi, önemli evrakların veya belirli bir süre boyunca saklanması zorunlu olan belgelerin güvenli ve planlı bir şekilde saklanması olarak düşünülebilir.
Arşiv: Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan iş ve işlemler, haberleşmeler ile gerçek veya tüzel kişilerin gördükleri hizmetler neticesinde oluşan belgelerin barındırıldığı yerdir. Dosyalama: Belgenin kaydedilmesi, işleme alınması ve gerektiğinde tekrar başvurulmak üzere belli bir düzen içinde saklanması işlemidir .
İlgili 43 soru bulundu
Arşiv geçmiş faaliyetleri içerir, gelecek faaliyetler için yapılanlara planlama denilir. Kişilerin bireysel olarak arşivleri olabileceği gibi kurumların da arşivleri vardır. Arşivleme ise; kişilerin veya kurumların geçmişe yönelik faaliyetlerine ait bilgi ve belgelerinin muhafaza edilmesi işlemidir.
Arşivleme, dosya ve belgelerin fiziki olarak muhafaza edilmesi, iç ya da dış denetimlere uyum sağlayabilmek için de oldukça önemlidir. İşinizle ilgili olarak kullanabileceğiniz çeşitli arşivleme araçları, kritik belgeleri düzenlemenize ve saklamanıza yardımcı olur.
Arşiv düzenleme, statik belgeleri güvenli bir fiziksel veya dijital alanda depolama uygulamasıdır ve herhangi belge yönetim sisteminin önemli bir uygulamasını ifade eder.
Arşivleme hareketleri bilginin korunmasına yönelik bir hizmet çeşididir. Bugün tüm kurumlar bilgi kaynaklarını belli bir arşivleme sistemi ile koruyup, arşivleme hareketleri ile ihtiyaç durumunda arşivlenmiş bilgiye ulaşma ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Kurumsal arşivler, bilimsel bilginin daha hızlı ve daha çok kişiye ulaştırılmasını, yeni bilimsel buluşlarda ayrıcalığının kanıtlanmasını, yayınlara daha çok atıf yapılmasını ve son olarak, araştırmacıların ve kurumlarının saygınlıklarının artmasını sağlamaktadır.
Hukuk büronuzda kullanabileceğiniz belli başlı dosyalama teknikleri alfabetik , numaralı , kronolojik , karma ve alfanumerik şeklindedir. Adından da anlaşılabileceği gibi dosyalara A – Z harfleri aralığında harfsel değerler verilerek gruplandırmalar yapılır.
Dosyalama sisteminde amaç; birbiriyle ilgili belgelerin bir arada bulunmasını, aranan belge ve dosyanın en süratli biçimde bulunup isteyene sunulmasını sağlayacak bir düzen kurmak olmalıdır.
Arşivleme araçları içinde dosya türlerini genel olarak poşet dosya, telli dosya, askılı dosya, karton dosya, sıkıştırmalı dosya, çıtçıtlı ve lastikli dosya şeklinde gruplandırabiliriz. Dosya türleri arasında poşet dosyalar, pek çok kesimden kullanıcı tarafından en sık kullanılan arşivleme araçlarından biridir.
Bu süreç dosyalama sürecinin planlanması belgelerin sınıflandırılması ve sıralanması, dosya açılası fihrist hazırlanması, dosyaların saklanması, dosyalara erişilmesi, dosyaların güncelleştirilmesi ve dosyaların imhası ya da arşivlenmesi aşamalarından oluşmaktadır.
“Sohbeti arşivle” özelliği, sohbetlerinizi daha iyi düzenleyebilmeniz için sohbetler listenizdeki bireysel sohbetleri veya grup sohbetlerini gizlemenize olanak verir. Sohbetler listesinin en alt kısmına giderek arşivlenmiş sohbetlerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Fotoğrafları, Fotoğraflar görünümünüzde gizleyebilir ve arşive taşıyabilirsiniz. Bu işlem, fotoğraflarınızı organize etmenize ve sık bulmak istemediğiniz fotoğrafları gizlemenize yardımcı olabilir.
Dosyalama, belgelerin, dosyaların veya kayıtların düzenli bir şekilde saklanması, sınıflandırılması ve yönetilmesi işlemidir. Dosyalama, belgelerin veya bilgilerin gelecekteki ihtiyaçler için kolayca erişilebilir ve düzenli tutulmasını sağlar.
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Dosya Gezgini açın ve sıkıştırılmış klasörü bulun. Bütün klasörün sıkıştırmasını açmak için sağ tıklayıp Tümünü Ayıkla'yı seçin ve yönergeleri izleyin. Komut şeridinden Tümünü Ayıkla'yı da seçebilirsiniz.
arşiv terimi, önceleri daire, belediye sarayı anlamına gelmekteydi. şekilde saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır. saklanan dokümanlar, söz konusu dokümanlara bakan kurum ve bunları barındıran yerlerdir.
Arşivleme sistemlerinde büyüklük önemlidir. Alfabetik olarak hazırlanan dosyalar, A,Aa ya da AAa gibi geniş oranlı ve spesifik bir arşivleme düzeni oluşturur. Numaralı arşiv sistemi dosyalar hazırlanırken kolay anlaşılır olmasını sağlar. Bu sistemde aynen alfabetik sıralamada olduğu gibi yöntem izlenebilir.
Bu klasörü ve tüm alt klasörleri arşivle seçeneğini tıklatın ve sonra da arşivlemek istediğiniz klasörü seçin. Bu tarihten öncekileri arşivle altında, bir tarih girin. Bazı klasörleri farklı ayarlarla arşivlemek isterseniz birden fazla .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri