c) Karşılaştırma Edatları Karşılaştırılan grupları veya unsurları, mukayese ilgisiyle bağlayan ama....ama, da(de)....da(de), gerek.... gerek, ha....ha, hem....hem, ister.... ister, ne....ne, ya....ya gibi edatlardır.
“dE….dE, gerek……gerek, olsun…..olsun, kâh……kâh, ha……ha” bağlaçları: Öğeleri ya da cümleleri birbirine bağlarlar. Öğretmeni de arkadaşları da onu çok merak ettiler.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
“İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yer ve yön edatları
Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
Rağmen kelimesi tek başına kullanıldığında bir anlama gelmediği için cümle içerisinde edat olarak yer alır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir. Edatların bağlaçtan farkı cümlenin bir ögesi olmasıdır. 1- Ali ile Suna doğum günü partisine gelemeyecekmiş. Bu cümlede ''ile'' bağlaç olarak kullanılmıştır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Cümle içerisinde yüklemin neyle, kiminle ve hangi amaçla yapıldığını gösteren söz öbeklerine edat tümleci denir. Yükleme sorulan “ne ile, ne için, kiminle, kimin için” sorularıyla bulunur.
Cümleler arasında türlü anlam ilgileri kurarak onları birbirine bağlayan edatlardır: âdeta, ama, ancak, bari, belki, binaenaleyh, çünkü, eğer, fakat, gerçi, güya, hakeza, hâlbuki, hatta, hazır, hele, illâ, illâ ki, kaldı ki, keşke, keza, lâkin, madem, mademki, mamafih, meğerki, nasıl ki, nitekim, oysaki, öyle ki, sanki ...
Edat, bağlaç ve ünlemleri ayrı birer sözcük türü olarak ele alan Ediskun evet, hayır, olur, peki, yok sözcüklerini edatlar içinde ele alır (Ediskun, 2005: 291, 294, 298, 300).
Haydi kelimesi edat dır. Örnek verelim : Haydi yürüyelim çocuklar.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
“Öyle” ile oluşturulmuş öyleyse, öyle ya, öyle ki sözcükleri sebep-sonuç ilişkisi kuran bağlaç göreviyle; öylesine10, öylece zarf göreviyle metinlerde yer alan sözcüklerdir.
Her seviyede yazılmış çalışmaların birçoğunda ancak ve yalnız kelimelerinin edat görevi üstlendikleri ifade edilmekte ve bu yönde örnekler verilmektedir.
< > “Oysa” sözcüğü “karşıtlık bağlacı”dır.
İki cümle arasında aykırılık/zıtlık bulunuyorsa bu iki cümleyi birbirine bağlar.
Edat grubu, bir isim unsuru ile bir çekim edatından oluşan kelime grubudur. “ile, için, kadar, göre, diye, rağmen, karşı, doğru, gibi, dolayı…” edatları ile yapılır. » İsim unsuru başta, edat sonda bulunur.
Tek başlarına anlamı olmadığı halde cümledeki sözcükler ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kuran sözcüklerdir. "diye" kelimesi de bu sebepten dolayı edattır.
Tek başlarına bir anlam taşımayan, kendisinden önceki kelimeyle ilgi kurarak cümle içinde anlam kazanan sözcüklere edat (ilgeç) denir. Dilimizde “gibi, kadar, ile, için, dolayı, ötürü, yalnız, ancak, tek, üzere, sanki, -e doğru, -e karşı…” en çok kullanılan edatlardandır.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Çekim Edatı Olarak Sonra ve Önce
Türkçelerinde az, Batı Türkçesinde ise yaygın olarak kullanılır. Sonra yerine Batı Türkçesi dışında en çok kullanılan kelime soη kelimesidir.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri