Üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümünden mezun olanlar haber spikeri olarak çalışabilir.
Haber spikeri olmak için, üniversitelerin, Medya ve İletişim, Radyo, Televizyon ve Sinema ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Spor spikeri olmak için üniversitede 4 yıl boyunca eğitim alınmalıdır. Fakat Diksiyon Eğitimi, Spor Spikerliği Eğitimi gibi mesleki sertifika programlarına katılan kişiler de spor spikeri olarak çalışabilmektedir. Bu sertifika programları ise yaklaşık 2 ay ile 3 ay sürmektedir.
Bunun için Basın-Yayın, Medya-İletişim, Gazetecilik gibi bölümlerinden birini kazanmalısınız. Bölümleri için belirlenen taban puanlarını gireceğiniz üniversite sınavında tutturmalısınız. Daha sonra spikerlik eğitimi veren ülkenin en iyi spikerlerinin eğitim verdiği kurslara başvurunuzu yapmalısınız.
Gazetecilik, sözel kategoride yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Spiker, Türkçede konuşmacı anlamına gelen “Speaker” ifadesinden dilimize geçen bir kelimedir. Televizyonlarda haber bültenlerini sunan kişiler, haber spikeri olarak tanımlanırken radyolarda haber bültenlerini ve programları sunan kişilere de radyo spikeri denir.
Spikerler sadece haber bültenleri, reklam spotlarını, tanıtma ve yorum metinlerini okumakla kalmazlar; radyo ve televizyonların düzenledikleri yarışma, oyun ve benzeri eğlence programlarını da takdim eder ve yönetirler. Söz konusu programlarda, yazılı bir metni okumak yerine irticalen konuşur.
Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi ayrımına dikkat çeken Arıkan, Hukuk Fakültesinden mezun olan bir kişinin spikerlik, muhabirlik ya da gazetecilik mesleğini rahatça yapabileceğini ifade ederek, "İletişim Fakültesinden mezun olduktan sonra iş bulma zorluğu yüzünden insanlar medya sektörüne pek sıcak bakmıyor.
İyi bir spiker anlaşılması kolay, net ve belirgin bir sesle konuşur. Dinleyicilerin takip etmesine yardımcı olmak için orta düzeyde bir konuşma hızı ve cümleler arasında duraklamalar kullanırlar. Spikerler ayrıca kelimelerini iyi telaffuz eder ve seslerini arka plandaki gürültüden duyulabilecek şekilde yansıtırlar.
Spikerler, radyo, televizyon, reklam veya tanıtım gibi alanlarda çalışabilirler. Metinleri doğru bir vurgu ve tonlama ile okuyarak dinleyicilere bilgi aktarımı yaparlar. Spikerlerin diksiyon, ses kontrolü ve etkileyici bir ses tonu konusunda uzman olması önemlidir.
Nasıl Spor Spikeri Olunur? Spor spikeri olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Radyo - TV Program Yapımcılığı, Medya ve İletişim ön lisans programı ya da dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Radyo Televizyon ve Sinema bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
TRT, ilk televizyon yayınını 31 Ocak 1968'te yaptı. Ankara'daki bir apartmandan yapılan bu yayında kameranın karşısındaki isim Nuran Devres'ti... Devres, çocukluğundan beri hayalini kurduğu spikerlik koltuğuna oturduğunda 21 yaşındaydı. Yaptığı anonsla Türkiye'nin ilk kadın spikeri olarak tarihe geçti.
Hayır, spiker ya da sunucu olabilmek için üniversite şartı yoktur. Fakat spiker ya da sunucu adayının bu sektöre girerken iyi bir eğitim alması gerekir.
Haber bültenleri, televizyon programları ve tanıtımlar gibi birçok alanda çalışma yapan spikerler, prompter ve benzeri cihazları çokça kullanırlar. Sunucular ise belli bir yazılı metne bağlı kalmadan, kendi yorumlarını katarak, doğaçlama bir şekilde sunum yapmaktadır.
Üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümünden mezun olanlar spiker olur.
MEB spikerlik sunuculuk sertifikası aynı zamanda uluslararası geçerliliğe de sahiptir, İşverenlerin dikkatini çekersiniz, İş bulma süreciniz kısalır, Yeni bir kariyere adım atabilirsiniz.
İsmail Saymaz'ın dün akşam katıldığı bir TV programında Fatih Portakal'ın istifa edeceğine dair söylemlerinin ardından, Fox TV ekranlarının yüzü olan Fatih Portakal'ın istifası gündeme bomba gibi düştü. Fox TV'deki ana haber bültenini sunmama kararı alan Fatih Portakal'ın yıllık gelirinin 1 milyon TL olduğu öğrenildi.
Başlangıç seviyesinde bir gazeteci, ortalama 16.000-28.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir gazeteci 50.000 TL'ye kadar maaş alabilir. Gazetecilerin genellikle iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler, politik bilim, sosyoloji ve diğer ilgili alanlarda lisans veya yüksek lisans dereceleri vardır.
Türkiye'de, yeni başlayan bir kameramanın aylık maaşı ortalama 15.000 TL'den başlayarak, tecrübeli bir kameramanın maaşı 35.000 TL'ye kadar çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri