'Mobil hat sorgulama' bölümünden kendi üzerlerine kayıtlı GSM operatörlerine ilişkin hatların sorgusunu yapabilirler. Kişinin kendi bilgisi dışında açılan bir hat varsa ilgili GSM operatörüne başvuru yapmalı ve hat iptali uygulanmalıdır" dedi.
e-Devlet üzerinden sağlanan hizmetlerden bir tanesi olan mobil hat sorgulama işlemi sayesinde, bilginiz dışında adınıza kayıtlı mobil hattın olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bilginiz dışında açılmış adınıza kayıtlı hat varsa, ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için bu hattı kapatabilirsiniz.
BTK, vatandaşların haberi olmadan adlarına cep telefonu hattı açılmasını engellemek ve bu şekilde açılmış hatları iptal ettirmek için “İnternet Üzerinden Hat Sorgulama Hizmeti” başlatıyor. SIM kartınızın kopyası olup olmadığını anlamak için öncelikle tk.gov.tr adresine girin.
Haberiniz ve bilginiz olmaksızın adınıza hat çıkarıldıysa tazminat davası açabilirsiniz. Yargıtay, habersiz bir şekilde kendi adına açılan hat nedeniyle hem GSM bayisi hem de GSM operatörü hakkında açılan manevi tazminata ilişkin güncel bir karar vermiştir.
1. Türk vatandaşları için on beş adet, 2. Yabancı uyruklular için üç adet ve 3. Abonelik tesis etmeye yetkili bir bayi tarafından aynı ay içerisinde bir kişi adına açılabilecek hat sayısının ise dört adet ile sınırlandırılması hükme bağlanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Hattınızı kendi kimlik bilgileriniz ile satın aldıktan sonra, eğer hala hattınızın açık hat olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, e-Devlet üzerinden üzerinize kayıtlı hat sorgulaması gerçekleştirerek satın aldığınız hattın açık hat olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Aynı numaraya sahip iki SIM karttan oluşan EşCell, abonelere birbirine eş iki adet SIM Kart'a sahip olma imkanı veriyor. EşCELL ile aboneler, GSM telefonlarındaki kartı çıkarmadan araçta kullandıkları GSM telefonlarını da aynı numarayla kullanabiliyor.
e-devlet üzerinden vatandaşlar şifre ve TC kimlik numarası ile giriş yapıldıktan sonra arama kısmına mobil hat sorgulama yazarak hizmet verilen bölüme ulaşabilirsiniz. Sorgulama tüm GSM hatlarında yapıldığı için adınıza açılan tüm hatları görebilirsiniz.
Hattınızı yeniden kullanıma açmak için ise fatura borcunuzu, gecikme bedelini ve hat açma-kapama ücretini ödemeniz yeterli olur. Hattınız borcundan dolayı kullanıma kapatıldığında, faturasız hatlarda olduğu gibi sistemden silinmez.
Faturasız numara taşıma talepleriniz için sadece TC kimlik belgeniz ile hattınızı teslim alabilirsiniz.
Bilgi Teknoloji Kurumu'ndan önemli bir hizmet daha… BTK son yıllarda vatandaştan izinsiz, vatandaşın adına açılan hatlarla ilgili bir çalışma başlattı. Bu çalışmaya göre, sizden izinsiz olarak, kimlik bilgilerini kullanarak adınıza hat açılıp açılmadığını öğrenebileceksiniz.
Kayıtlı telefon hattı e-devlet veya Turkcell, Vodafone, Türk Telekom üzerinden bağlı bulunduğu operatör aracılığı ile kapatabilir. Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.
Genelde operatörlerde hattınızın bir yıl içindeki ilk gecikmiş borcunda açma ücreti faturaya yansıtılmamaktadır. Faturalı hattın kapanması halinde borcun ödenmesi durumunda hat tekrar açılır ve hizmet almaya devam edebilirsiniz.
Mümkün değil. Hat sahiplerinin hattı kullanma zorunluluğu olmadığı için bu istek özel hayata kaçıyor ve böyle bir şeyin mümkün olması mantıksız.
e-Devlet Kapısı'na şifre ve T.C. kimliknumaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında "Mobil Hat Sorgulama"yı tıklayın.
Listenizden çıkarılmış, abonelik iptalinde bulunmuş ya da henüz aboneliği onaylanmamış abonelerdir.
184 günün sonunda tekrar yükleme yapmamışsanız, hattınız dış aramalara kapatılır. Sonraki 92 günlük süre boyunca yine yükleme yapılmamışsa hattınız dış aramalara kapanır, sadece hattınızdan çağrı alabilirsiniz. 92 gün sonunda ise hattınız tamamen kapatılır ve söz konusu hatta ilişkin Abonelik Sözleşmeniz iptal edilir.
Hat iptal talebini Turkcell, Avea veya Vodafone operatörlerinin Müşteri Hizmetlerine başvurarak iletmeniz gerekmektedir. İptal edilen hattın numarası üzerindeki haklarınız, operatör tarafından belirlenen süre sonrasında geçersiz olur. Bu süre aşımından sonra aynı numarayı alabilmeniz garanti edilemez.
Hattınızın yeniden aktif olabilmesi için: AD SOYAD KIMLIK TUR KIMLIK NO bilgilerinizi yazıp 4343'e ücretsiz SMS gönderebilirsiniz (ORNEK: DERYA YOLCU TC/KKTC KIMLIK 333333) USSD üzerinden *4343# nolu numarayı arayabilirsiniz.
Tüm operatörler üzerindeki hatlarınızı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama adresini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Dijital Operatör Uygulaması içerisindeki ayarlar menüsü altında bulunan hesap ekleme işlemini kullanarak da adınıza kayıtlı tüm hatlarınızı görebilirsiniz.
Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir. Eğer Hazır Kart almak isterseniz; Hazır Kart muvafakatname formu ve anne veya babanızın kimliği gerekmektedir.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı hakkında bilgi; E-devlet kapısı üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama alanından sorgulama yapılarak veya Kurumumuzun BTK Tüketici İletişim Merkezi'nden (120) öğrenilebilmektedir.
Sim kartın sahibi, yeni bir sim kart çıkartarak aynı numarayı kullanabilir. Ancak bir başkasına devretmek mümkün değildir.
Aynı WhatsApp hesabınızı maksimum 4 cihazda aynı anda kullanabilirsiniz. Bunu 2 telefon 1 tablet ve 1 PC olarak bölebilir, ya da dileğinize göre ayarlayabilirsiniz. Yaptığımız testlerde ikinci cihaz olarak Android cihazları kullandık. iPhone ve iPad için şu anda bu özellik bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri