Telsiz, görevi itibariyle haberleşmeyi sağlayan kablosuz cihazdır. İletişim kurmasını sağlayan antenleri vardır.
KİŞİSEL İLETİŞİM ARAÇLARI
Kişisel iletişim araçlarıyla uzakta bulunan yakınlarımıza iletişim kurarız. Mektup, telefon, faks (belge geçer), internet, telgraf kişisel iletişim araçlarımızdandır.
Telsiz, görevi itibariyle haberleşmeyi sağlayan kablosuz cihazdır. İletişim kurmasını sağlayan antenleri vardır. Belli frekans aralıklarında çalışır.
Haberleşme öğeleri bazı kaynaklarda farklılık gösterse de amaç aynıdır. Haberleşme araçları, göze, kulağa, hem göze hem kulağa hitap eden, yazılı ve resimli, sembolik haberleşme araçları olmak üzere gruplandırılabilir. Faks, telgraf, teleks ve telsiz; GSM, uydu v.b.
Günümüzde haberleşme (komünikasyon); telefon, radyo ve televizyon, internet, yerel ve geniş ağlardan (Local and wide area networks) meydana gelmiştir. Şekil 1 Haberleşme sistemi blok diyagramı.
İlgili 26 soru bulundu
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
Bu sebepten dolayı günlük yaşamda iletişim kelimesi, aynı zamanda eş anlamlı sözcükler üzerinden yaygın kullanılır. Türk Dil Kurumu üzerinden iletişim kelimesi için 'Komünikasyon ile haberleşme' sözcükleri çok fazla kullanılır. Bu iki sözcük eş anlamlı olarak öne çıkmaktadır.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir. Beş aşamada olduğu söylenebilir.
İletişim, insanlar arasındaki ilişkileri düzenlememize, anlaşmamıza, bilgi paylaşmamıza, problemleri çözmemize ve birçok amacımıza ulaşmamıza olanak tanır. Ayrıca, insanlar arasındaki anlayışı ve uyumu arttırarak, toplumsal ve kişisel sorunların önüne geçer.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
O yıllarda telgraf en popüler iletişim aracı oldu. İlk telgraf hattı ise 1843 yılında Washington, D.C. ile Baltimore, Maryland arasına çekildi. Dumanla Haberleşme Duvar resimlerinden sonra bilinen ilk haberleşme aracı olarak ateş ve duman kullanılmıştır.
Günümüzde haberleşme (komünikasyon); telefon, radyo ve televizyon, internet, yerel ve geniş ağlardan (Local and wide area networks) meydana gelmiştir. Şekil 1 Haberleşme sistemi blok diyagramı.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir. Dünyadaki birçok ülke kitle iletişim araçlarını en büyük dördüncü güç unsuru olarak görüyor.
Bireylerin temel ihtiyacı olan iletişim, dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, telefon ve internet gibi çeşitli kitle iletişim araçları sayesinde sağlanır.
1) Telefon: Telefon en bilindik ve en popüler teknolojik aletlerden biridir. Telefon haberleşmeyi sağlayan ve günümüzde en çok kullandığımız teknolojik aletlerdendir. İletişimin en önemli teknolojik aletidir.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kitle iletişim araçları da gelişmeye başladı İlk telgraf 1835 yılında icat edildi. Radyonun icat edildiği yıl ise 1895'tir. Telefon ve televizyondan sonra bilgisayar kullanımı arttı. İnternet ise günümüzde en çok kullanılan kitle iletişim aracıdır.
Türkçeye 1980li yıllardan sonra giren medya kelimesi, “kitle iletişim araçları” ifadesi ile anılır ve gazete, radyo, televizyon, internet vb araçların tümünü kapsar. Kitle iletişim araçları farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genel olarak “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar”dır (1).
Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir.
Günümüzün en yaygın şekilde kullanılan kitle iletişim aracı da şüphesiz internet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri