Otizmin henüz bilinen bir sebebi olmasa da doğumdan önce ve sonra gelişen çevresel ve genetik faktörlerin birleşimi ile ortaya çıktığı düşünülür. Araştırmalar, otizmin nedeninin de her kişide farklılık gösterdiğini ortaya koyar. Gebelik döneminde folik asit kullanımının otizmin ortaya çıkma riskini azalttığı bilinir.
İki türlü otizm vardır. Genetik kaynaklı olan otizm ve sonradan gelişen otizm vardır. Bunların tamamına otistik spektrum bozukluğu deniyor.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir.
Otizm, ilk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan gelişimsel bozukluktur. Sözel ve göz teması kurma ve jest-mimik kullanımı gibi sözsüz iletişimde zorluk yaşanması ile karakterizedir.
Çoğunlukla otizmli çocuklar doğduktan sonraki ilk yıl içinde otizm belirtileri gösterir. Az sayıda çocuk ilk yıl normal bir şekilde gelişiyor gibi görünür ve 18 ila 24 aylık bir gerileme dönemi sonrası otizm belirtileri göstermeye başlar.
İlgili 32 soru bulundu
Yapılan son çalışmalara göre, otizm araştırmacıları erkeklerin ortalama %1'inde, X kromozomunda otizm ile ilişkilendirilmiş mutasyonlarda PTCHD1 geni adı verilen bir genin öne çıktığı keşfedilmiştir. Erkekler, X kromozomunu annelerinden ve Y kromozomunu babalarından alır.
Düzen takıntıları vardır. Rutinleri bozulduğunda hırçınlaşabilirler. Tekrarlayan bir hareketi örneğin el çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, sürekli öne arkaya sallanma, kanat çırpma gibi yaparlar. Normal çocuklar gibi hayal kurarak oyun oynamazlar, arabaları dizer sürekli tekerini çevirirler.
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz.
Atipik otizm, bir çeşit otizm spektrum bozukluğudur. Otizmden daha hafif seyreden atipik otizm, erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Zekâ geriliğine yol açtığı için çocuğun motor becerilerinin ve sosyal becerilerinin gelişimine büyük oranda sekte vurur.
Otizm, doğuştan gelen bir yetersizliktir. Dikkatli gözlem ve değerlendirme ile 18 aydan itibaren otizm riski belirlenebilir.
Son dönemlerde yapılan çalışmalarda otizm nedenleri olarak öne sürülen pek çok faktör Örneğin; gen silinimi, hücresel bozukluklar, bağırsak florasının geçirgenliğinin artması, çevresel etkiler, ebeveyn yaşı, hormonal etkiler gibi faktörler örnek gösterilmektedir.
Bazı kesimler otizm anneden çocuğa geçer diye düşünse de bu durumun da bir dayanağı hala bulunamamıştır. Bugün bilim adamlarının geldiği son nokta ise otizmin genetik olarak olma olasılığının yüzde 80'in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
1 yaş civarı çocuğunuz, anlaşılır kelime söylemiyor, kendi adına tepki vermiyor, göz teması kurmuyor, gülümsemiyor, sesin geldiği yöne başını çevirmiyor, ağrılı durumlarda tepkisiz kalıyor ve bir şeyi gösterirken işaret parmağını kullanmıyorsa otizm spektrum bozukluğu açısından değerlendirilmesi gerekir.
En temel tabiri ile yalancı otizm yani atipik otizm, kimi yönleri ile benzerlik gösteriyor olsa dahi yaygın gelişimsel bozukluklar spektrumu altındaki bozukluklardan birinin altında sınıflandırılamayan bozukluğa verilmiş olan bir isim şeklinde tanımlanır.
Atipik otizm yani yalancı otizm belirtileri, çevresel, genetik veya hormonal faktörlerden dolayı meydana geldiği öne sürülen nörogelişimsel farklılık durumudur. Kesin nedeninin ne olduğu henüz bilinmemektedir ancak atipik otizme neden olduğu öne sürülen durumlar mevcuttur.
Otizm spektrum bozukluğu, hastalığın belirtilerine göre üç farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Klasik Otizm: Sadece otizm olarak da bilinen klasik otizm, sosyalleşme ve iletişim sorunlarının ağır biçimde görüldüğü, dil ve konuşma gecikmeleri, davranış bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bilim adamları çocuklarda otizm tespit edebilecek bir kan ve idrar testi geliştirdiler. Warwick Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, türünün ilk örneği olarak görülen testin, çocuklarda otizm spektrum bozukluklarının(ASD) erken teşhisine neden olarak uygun tedaviye katkı sağlayabileceğini söyledi.
Otistik çocuklar başka insanların duygularını okumakta ve eşlik etmekte de oldukça zorlanırlar. Aslında ötekinin duygusunu ve hatta duygu değişimlerini sezerler ancak dil ve psikososyal gelişimdeki aksaklık nedeniyle hem kendi duygularını hem de ötekinin duygularını anlamlandırmak zordur.
18 ay civarı yakalanan kaliteli ve yoğun bir eğitim ile eğer zeka sorunu yoksa da kurtarılması en ihtimal olan tanı grubudur. A tipik otizm , otizm spektrum bozukluğunun etkileşim, dil ve sosyal alanlarından yalnızca birinden ya da hepsinden en az seviyede etkilenme durumudur.
Konuşmada gecikme ve yaşıtlarından farklı olma. Saldırganlık ve kendine zarar verme davranışları (deri kaşıma ve delme gibi) Yoğun ve şiddetli geçirilen öfke nöbetlerinin kalıcı ve tekrarlı olması Jest, mimik ve vücut dili kullanamama.
Otizm doğuştan gelmekte olan bir bozukluk olduğundan dolayı bireyin hayatı boyunca devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri