İlim sıfatını teyit edici bir nitelik taşıyan basîr, Allah hakkında kullanıldığı on âyette yine ilimle ilgili olan semî' (işiten), beş âyette de habîr (haberdar olan) ismiyle beraber yer almıştır.
El Basir esması Allahu Teala'nın tüm evrendeki saklanmış veya gizlenmiş olan her şeyi gören olduğu anlamına gelmektedir.
El-Basir Esmasının Faziletleri Nedir? Bu ismi şerifin 302 defa “Ya Basir” şeklinde zikredilmesi okuyan kişinin işinde başarılı olmasını ve yükselmesini sağlamaktadır. Zikir gününde ve saatinde “Ya Basir” denerek 302 defa tekrarlanması Allah'tan istenen her şeyin kısa sürede gerçekleşeceğine işarettir.
El-Basir: İç temizliği için okunur. Günlük zikir sayısı 302'dir. Sabah ve ikindiden sonra okunur.
Bu dua şu şekildedir; "Ya Basir, ey her şeyi bütün incelikleriyle gören Allah'ım. Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin. Senden başka ilah yok ki bize imdat etsin.
İlgili 43 soru bulundu
“Görmek, bilmek ve sezmek” anlamındaki basar kökünden türetilmiş bir sıfattır. Kur'ân-ı Kerîm'de elli bir âyette geçmekte olup bunların kırk birinde Allah'ın sıfatlarından biri olarak kullanılmıştır.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Kerim zikri 100 defa rızık ve bereket için günlük okunur. Yüce Allah'ın Rahman, Rahim ve Kerim isimlerinin faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Allah'ın selamı ve selameti üzerinize olsun.
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
Sözlükte “bir nesneyi gereğince bilmek için yoklayıp sınamak, bir şeyin iç yüzünden haberdar olmak” anlamına gelen hubr (hibre) masdarından sıfat olup “bilen, bir nesnenin mahiyetine ve iç yüzüne vâkıf olan” demektir.
Semi': “Gizli aşikâr her şeyi işiten.” Basîr: “Aydınlık karanlık, uzak yakın, büyük küçük her şeyi gören, müşahede eden.” Maddeden münezzeh olan Allah'ın işitmesi, insan idrakinin kavrayabildiği ve hayalinin ulaşabildiği her türlü işitmeden münezzehtir; bunların hiçbirine benzemez.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
- Her gün bir bardak suya ''Ya Bâsıt celle celâlühû'' 72 kere okunur ise kişinin kalbinde hikmet pınarları kaynar. - Her gün ''Ya Bâsıt, Allâmü'l-guyûb celle celâlühû'' zikrine devam edilir ise rızk artar ve unutkanlıklar kişilerde var ise geçer.
Es Semi esmasının anlamı kısaca her şeyi duyan ve işiten anlamına gelmektedir. Allah'ın her kulunu duyduğu her şeyi işittiği anlamına gelen bu esma oldukça hayırlı bir esmadır. Es Semi esmasını zikreden her kimse Allah-u Teala ona hayırlı işler ve kısmetler nasip eder.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin bu dua, Allah'ın birliği ve büyüklüğünün kabul edilmesi, insanın kendi kusurlarını ve günahlarını kabullenmesi, Allah'tan af ve yardım dilenmesi anlamına gelir. La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin duası ile ilgili hadis de mevcuttur.
*“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Bununla beraber, fiziki güzelliği hesaba katmadan, sadece dua ve ibadet niyetiyle sübhane rabbiyel aliyyil a'lel vehhab duasını, Fatiha suresini ve Allah'ın isimlerini okumak hem dua hem de ibadet olur.
VEDUD ESMASININ FAZİLETLERİ
Kalbinin nurlanmasını, iç huzura kavuşmayı amaçlayan kişiler El-Vedud esmasının zikrini her vakit namazından 20 defa çekmelidir. Her gün 270 defa "Ya Vedud Celle Celalühü" tesbihi yapan kişi borçluysa borçlarından, yoksulsa da bu yoksulluktan kurtulur.
Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
El Basıt esmasını dilek ve istek üzere 77 kez okumak faziletlidir. El Basıt esmasının ebced değeri 77 olmaktadır. Özellikle unutkanlık için bu esmasının okunması faydalı olmaktadır. El Basıt esması rızık bolluğu için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri