HAC KURASINDA KATSAYI SİSTEMİ Hacı adaylarınca merak edilen kura sistemi ise katsayıya dayanıyor. Başvuru yaptıkları yıl süresinin iki ile çarpılmasıyla belirlenen hacı adayları arasından bu sene başvuran bir kere, geçen sene başvuran 4 kere, 3 sene önce başvuran 9 kere kura hakkını elde etmiş oluyor.
2017 yılında hacca gitmek üzere kayıt yaptıran kişinin kura katsayısı 8x8=64'tür. Her ikisinin kurada bulunma sayısı ise 144+64=208'dir. Bu sayı ikiye bölündüğünde 208/2=104 olur. Bu durumda kaydı önce olanın katsayısı 144'ten 104'e düşerken, sonradan kayıt olanın katsayısı 64'ten 104'e yükselmiş olur.
2010 yılında ön kayıt yaptıran ve 2021 yılına kadar kaydını aralıksız devam ettiren bir kişi; 11x11= 121 katsayı puanı elde eder ve kurada ismi 121 defa geçer.
HAC KURA SIRASI NE DEMEK? 2024 yılı hac kura çekimine katılan adaylar, e-Devlet üzerinden sonuçlarını görüntülüyor. Sonuçlarını sorgulayan hacı adaylarının yoğunluğu nedeniyle sıraya alınmasına hac kura sonuç sırası adı veriliyor.
Yapılan duyuruya göre kurada ismi çıkan hacı adayları, sonuçları saat 21.00'den itibaren öğrenecek. Vatandaşlar e-Devlet Hac.gov.tr hac kura çekimi sonuçları sorgulama ekranı üzerinden, T.C kimlik numaraları ile hac kura sonuçları isim listelerini sorgulayabilecekler.
İlgili 31 soru bulundu
Hac adayları e-Devlet üzerinden asil kayıt hakkı kazanıp kazanmadığını sorguladı. Asil kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıtlarını yaptıracak. Bu süre içinde kayıt yaptıramayan adaylardan boş kalan kontenjanlara yedek listedeki adaylar için kura çekimi gerçekleşecek.
Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hac kurasında, başvuru yoğunluğu ve kontenjan sınırı nedeniyle 10 yıldır katsayılı sistem uygulanıyor. Sisteme göre, hacı adayı isminin kurada kaç kez yer alacağı, ön kayıt başvurusunu yaptığı yıla göre belirleniyor.
Türkiye'den hacca gitmeye hak kazananlar, yatırdıkları tutarı geri almazlarsa bu haklarını bir sonraki yıla devredebilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başkanlığında toplandı.
Kurasız Hac, Özel Vizeli Hac olarak da tabir ediliyor. Burada hacı adaylarının özellikle dikkat etmesi gereken nokta şu; kurasız hac ile hacca gidecek olan hacı adayları kura sırası bekleyenlerin hakkına girmiş olmuyorlar.
Vatandaşımız 2010'da bekarken kaydolmuş ama 2017'de evlendiğinde eşiyle kuraya girmek istiyorsa, bu sefer şu yöntem uygulanıyor. 2010'dan 2020'ye bekleme süresi 11 yıl. Bunun katsayısı 121. 2017'de kaydolan eşi 4 yıl beklediği için katsayısı 16 oluyor.
Dolar üzerinden hesaplandığında ise hac fiyatları en düşük ücret 6530 $ oluyor. Ancak kur değişikliğinde fiyatlarda da inme ya da yükselme söz konusu olmakta. 2023 yılı Hac kontenjanı ise 65 yaş üstü dahil olmak üzere 83 bin 430 olarak belirlenmişti.
Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulunca en uygun ve adil yöntem olarak katsayılı kura sisteminin belirlendiğini bildiren Erbaş, "Kayıt döneminde 2007-2023 yıllarından beri bekleyen 2 milyon 337 bin 644 hacı adayının kaydı güncellenmiş, 2024 yılında ise 135 bin 421 kişi ilk defa kayıt yaptırmış, böylece Türkiye genelinde ...
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
"Kesin kayıtlar 6-24 Kasım tarihleri arasında olacak"
Kura çekiminin noter huzurunda gerçekleşeceğini vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti: "Yaklaşık 2 milyon 473 bin 65 kişinin kura çekimi 4-5 saat sürecek ve çıkan kuralar noter aracılığıyla tescillenecektir.
Türkiye'den 88 bin hacı adayı gitti
Bu yıl Türkiye'ye ayrılan hac kontenjanı 88 bin 430'a çıkarılmıştı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Çarşamba günü Mekke'de Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bütün ülkelerde nüfus güncellemesi dolayısıyla ilave oldu.
Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.
Bedel hac için gelen kimse hangi hacca niyet etmelidir? Vekil, gönderen kişinin (müvekkilin) belirlediği hacca niyet etmelidir. Müvekkil, hac çeşitlerinden birini belirtmeksizin, sadece “hac yapmasını” söylemiş ise; vekil ifrada niyet etmelidir; “dilediğini yap” diyerek serbest bırakmış ise dilediğine niyet edebilir.
2024 yılında hacca gitmek üzere ilk defa müracaat etmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik ön kayıtlar 13 Eylül'de başladı. Daha önce hac kaydı olup durumlarında değişiklik yapmak istemeyenlerin kayıt yenileme işlemleri Başkanlığımızca otomatik olarak yenilenecek.
Kesin kayıtlar 13-24 Mart'ta yapılacak
Ülkemize tanınan hac kotasının geriye kalan kısmı için ise ön kayıt yaptıran vatandaşlarımızın arasından, hac konaklama tercihleri ve ön kayıt yaptırdıkları yıllar ve kayıt sayısı oranları da esas alınarak kat sayılı bir şekilde kura çekilecektir."
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem nedeniyle, Diyanet İşleri Başkanlığı hac kuralarını ertelediğini açıkladı. 15 Şubat tarihinde çekilmesi planlanan hac kuraları, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 10 ili ve milyonlarca kişiyi etkileyen deprem felaketinin ardından yapılan açıklama sonrasında daha ileri bir tarihe ...
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan bilgilendirmede yer alan detaylara göre 2020 yılı hac önkayıt başvuru ücreti 25 TL olarak belirlendi. Kuradan vazgeçen ya da kura sonucu açıklandığında kesin kayıt hakkı elde edemeyen adayların ücretleri geri ödenmeyecek.
Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1 kişinin ücreti kur oranına göre değişiklik gösteriyor. 1 kişinin hac masrafı Türk Lirası cinsinden 60 bin TL ile 90 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar Diyanet tarafından yapılan hac kurası sonrası oluşan fiyatlardır.
Bir kadının örtünmesi farzdır ve bu husus Kur'an-ı Kerim ve hadislerde ifade edilmiştir. Dinen hacca gitmeye imkanı olan kişinin gitmesi farzdır; gitmediği takdirde farzı terk etmiş olur. Kadının başı açık olması, onun hacca gitmesine engel olmadığı gibi, hac dönüşünde başı açık olması da hac ibadetini iptal etmez.
Bir sene içerisinde sadece bir hac yapılabilir ve bir hac, iki kişi adına geçerli olmaz. Dolayısıyla bir kimsenin aynı yıl kendi adına asaleten, başkası adına da vekâleten hac yapması geçerli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri