Bir kadının örtünmesi farzdır ve bu husus Kur'an-ı Kerim ve hadislerde ifade edilmiştir. Dinen hacca gitmeye imkanı olan kişinin gitmesi farzdır; gitmediği takdirde farzı terk etmiş olur. Kadının başı açık olması, onun hacca gitmesine engel olmadığı gibi, hac dönüşünde başı açık olması da hac ibadetini iptal etmez.
Amellerin yeri ayrı ayrıdır. Bir insan herhangi bir günahı işlese de yaptığı ibadete engel değildir; her ibadeti yapabilir ve sevabını da alır. Başı açık bir bayan hacca da gidebilir, umreye de gidebilir; namaz kılar, oruç tutar ve yaptıklarının da sevabını alır. Başı açık olmanın günahı da ayrı değerlendirilir.
Peygamber (s.a.s.), “Kim Allah için hacceder de (Allah'ın rızasına uymayan) kötü söz ve davranışlardan ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, annesinden doğduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hacdan) döner.” (Buhârî, Hac, 4 [1521]; Müslim, Hac, 438 [1350]) buyurmaktadır.
Bu itibarla, Hanefî mezhebine göre, evli bir kadının kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.
Dolayısıyla giderken, hem ibadetlerde aksama olmamalı, Kur'an-ı Kerim tilaveti, istiğfar, tövbe bunun dışında Hayr ve hasenatta bulunma, hiç kimsenin kalbini kırmamalı, gidip gelinceye kadar orada beraber olduğu arkadaşlarla iyi geçinmeye dikkat etmesi hususu özellikle hatırlanması gereken hususlardır.”
İlgili 19 soru bulundu
Duruma göre haccın süresi 10 gün, 15 gün, 20 gün, hatta bazen 40 – 45 güne kadar dahi uzatılabilmektedir. İslam dinine göre Müslümanların hac yapabilmesi için belirlenen tarihler Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür.
İlk olarak Mescid-i Haram ziyaret edilir. Buranın ardından ise en kutsal yerlerden olan Kabe-i Muazzaam ziyaret edilir. Burada gerekli olarak ibadetleri yerine getirdikten sonra Peygamber efendimizin doğduğu eve gidilir.
Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekâr çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması hâlinde haccetmesi farzdır. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
- Kapalı olmamak İslam'ın şartlarını yerine getirmeyi engelliyor mu? Değerli kardeşimiz, Bir kadının örtünmesi farzdır ve bu husus Kur'an-ı Kerim ve hadislerde ifade edilmiştir. Dinen hacca gitmeye imkanı olan kişinin gitmesi farzdır; gitmediği takdirde farzı terk etmiş olur.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Ahirette zalimin o hakkı karşılayacak sevapları bulunmazsa, kardeşinin günahlarından alınır da o zalimin üzerine atılır.” (Buhârî, Rikâk, 48) Bu ve benzeri gerekçeler nedeniyle hacca giden kişinin yolculuğa çıkmadan önce çevresindekilerle ve hukuku olan kimselerle helalleşmesi, haccın adabından sayılmıştır.
Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlemiş olduğu programa göre en kısa süreli Hac vazifeniz 13-18 gündür.
Nüsük platformundan açıklamasının ardından Hac Bakan Yardımcısı Abdulfettah Masat devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Bakanlık Nüsük platformu aracılığıyla koşulları sağladı ve artık hac için mahrem gerekmiyor. Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi.
Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1 kişinin ücreti kur oranına göre değişiklik gösteriyor. 1 kişinin hac masrafı Türk Lirası cinsinden 60 bin TL ile 90 bin TL arasında değişiyor.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
İhrama girmenin esrarı ve hikmeti bulunmaktadır. İhram, dünya ziyneti olarak bilinen elbiselerden soyunmak anlamı taşır. İhram, doğumu ve ölülerin diriltilmesini, mahşer yerini, mizanı düşünmeyi, hesap gününü ve temiz fuyuzatı ilahiyyeye nail olmayı hatırlatır. İhram giymeden hac ve umre de yapılmaz.
Endonezya'da Hacca gitmeyen gençlere kız verilmiyor. Nikahı imam kıyıyor.
Yalnız şöyle bir şey var, 65 yaşını geçmiş olanlar bu yıl hacca gidemeyecekler. Böyle bir üzüntülü karar var maalesef. Suudi Arabistan'ın almış olduğu kararda, bir milyon hacı alınacak ama COVID-19 nedeniyle bir milyonun içinde 65 yaşını geçenler olmayacak."
Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac kontenjanları belli oldu (İşte hac başvuru tarihleri) Suudi Arabistan, Covid-19 salgını döneminde hacılara getirilen yaş ve sayı sınırlamasının, bu yıl uygulanmayacağını duyurdu.
Hac ibadeti, Kurban Bayramı öncesinde hac sezonunda yapılır. Umre ise yılın her döneminde yapılabilir. Hac ibadeti farz ve İslam'ın 5 şartından biri iken umre sünnettir. Hac ibadeti sonunda kurban kesmek farz iken umre ibadetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Bir vatandaşımız 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip ancak gitmek istemediği takdirde, bir sonraki yılın hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla girecek. İki kez üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsayıları sıfırlanıyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri