Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip (Kâsânî, Bedâi', 2/120), hür, (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/354 [14868]) akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanlara farzdır (Merğinânî, el-Hidâye, 1/132; Kâsânî, Bedâi', 2/120; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/453-454).
İslam dininin önemli şartlarından bir tanesi de hac vazifesidir. Maddi durumu iyi olan kişiler için farz kılınan ibadetlerden bir tanesidir. Bu sebeple zekat verecek düzeyde olan ve aklı yerinde olan 18 yaşını geçmiş tüm Müslümanlara Hac farzdır.
Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden (Tirmizî, Hac, 4) haccetme imkânına sahip (Kâsânî, Bedâi', II, 120), hür, (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, V, 518) akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş müslümanlara farzdır (Merğînânî, el-Hidâye, II, 296; Kâsânî, Bedâi', II, 120; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 456).
Bir insana haccın farz olması için zekât verecek konuma gelmesi şart değildir. Borcu ve aile fertlerinin her türlü ihtiyacı dışında hacca gidip gelecek kadar parası, malı mülkü ve imkânı bulunan kimseye, haccın farz olması için gerekli olan diğer şartları da taşıyorsa hac farz olur (Kâsânî, Bedâi', 2/120, 122).
İlgili 24 soru bulundu
Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekâr çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması hâlinde haccetmesi farzdır. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinden kalkmaz.
Hac mevsiminde değil de başka bir vakitte Mekke'de bulunan bir kimse hac mevsimi başlamadan oradan ayrılmak zorunda kalır ve hac vaktinde tekrar gitme imkânı bulamazsa, sırf Mekke'de bulunmuş olmasından dolayı kendisine hac farz olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/583-584).
Buluğa erişmemiş kimse (çocuk) hac yaparsa, buluğa eriştikten sonra da hac yapmakla yükümlü olur. Özgür olmayan (esir, mahpus vb.) kimse için, özgürlüğünü kazanana dek hac farz değildir.
Suudi Arabistan'dan hac kararı: Yaş ve sayı sınırlaması kaldırıldı
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir. Umre ibadeti, Arafat günü ile Kurban Bayramı'nın dört günü haricinde yılın her vakti yapılabilen bir ibadettir. Umrenin Ramazan ayında yapılması mendubdur.
İslam'ın şartlarından biri olup Kabe'yi ve civarındaki ibadet için işaret buyurulan özel yerleri belirtilen vakit içinde usulüne uygun olarak ziyaret edip, yapılması gerekli menasiki yerine getirerek eda edilen farz ibadettir.
Hac ibadeti sağlık, malî yeterlilik ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip, hür, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik/büluğ çağına ermiş her Müslümana farzdır.
Hac ibadeti akıllı, sağlıklı ve maddi durumu yerinde olan kadın-erkek her Müslüman'a farzdır. Kadın hac ibadetinde bağımsızdır. Haccını yaptığı zaman sevabı, yapmadığı zaman da sorumluluğu kendisine aittir.
Haccın toplamda 3 adet farzı bulunmaktadır. Bu farzları hacca giden herkes için geçerlidir. Bu farzları mutlaka yerine getirmelisiniz.
Bu itibarla, Hanefî mezhebine göre, evli bir kadının kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.
Değerli kardeşimiz, Hacca gitmek için namaz kılmak şart değildir. Namaz kılmayan kimse de hacca gidebilir.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Nüsük platformundan açıklamasının ardından Hac Bakan Yardımcısı Abdulfettah Masat devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Bakanlık Nüsük platformu aracılığıyla koşulları sağladı ve artık hac için mahrem gerekmiyor. Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi.
Yalnız şöyle bir şey var, 65 yaşını geçmiş olanlar bu yıl hacca gidemeyecekler. Böyle bir üzüntülü karar var maalesef. Suudi Arabistan'ın almış olduğu kararda, bir milyon hacı alınacak ama COVID-19 nedeniyle bir milyonun içinde 65 yaşını geçenler olmayacak."
Hz. Peygamber (s.a.s.), ölen yakınları veya yaşlı büyükleri yerine hac yapıp yapamayacaklarını soran kişilere, söz konusu yakınları için hac yapabileceklerini belirtmiştir (Buhârî, Hac, 1 [1513]; Cezâü's-sayd, 22 [1852]; Eymân, 30 [6699]; Müslim, Hac, 407 [1334]).
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur.
Hac ibadeti, Kurban Bayramı öncesinde hac sezonunda yapılır. Umre ise yılın her döneminde yapılabilir. Hac ibadeti farz ve İslam'ın 5 şartından biri iken umre sünnettir. Hac ibadeti sonunda kurban kesmek farz iken umre ibadetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Bir sene içerisinde sadece bir hac yapılabilir ve bir hac, iki kişi adına geçerli olmaz. Dolayısıyla bir kimsenin aynı yıl kendi adına asaleten, başkası adına da vekâleten hac yapması geçerli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri