Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman Kural sözcüğünün eş anlamlı olarak kaide ve nizam sözcükleri öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bu sözcükler cümle içerisinde aynı anlam ile değerlendirilebilir.
Türkçede kur kökeninden türemiş olan kural kelimesinin eş anlamlısı, 'kaide' kelimesidir. İkisi birbirinin yerine kullanılabilir.
Kanun kelimesinin eş anlamlısı olarak karşımıza 'yasa' çıkıyor.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor.
Kısaca yazılışları ve okunuşları farklı, anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir.
İlgili 15 soru bulundu
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Fikir kelimesinin; düşünce, görüş ve kuruntu olmak üzere farklı eş anlamları bulunmaktadır.
Hatıra kelimesinin eş anlamlısı olarak Türk Dil Kurumu'na göre 'anı' sözcüğü karşılamaktadır. Hem gündelik yaşamda hem de yazılı olarak hatıra kelimesinin aynı şekilde anı sözcüğünü değerlendirmek mümkün.
Türkçede pek çok kelimenin aynı zamanda bir eş anlamı bulunmaktadır. Yüzyıl kelimesinin eş anlamlısı nedir sorusunun cevabı asır kelimesidir. Asır kelimesi dilimizde yüzyıl ile eş değer yani eş anlam olarak kullanılmaktadır. Yüzyıl kelimesinin bir diğer anlamı ise çağ kelimesidir.
Sesli Sözlük - kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilke veya kanuna uygun durum, düzgü
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
tartışma, çekişme, münakaşa etme.
Yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı olan fakat aynı anlama sahip kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler çoğunlukla birbirinin yerini alabilir ve birbirlerini karşılayabilirler. Eş anlamlı kelimeler günlük yaşantımızda dilimizde çok fazla bulunan ve çok kullanılan kelimelerdir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir. - Cümle kelimesi ayrıca cümle içerisinde bütün veya herkes anlamında da kullanılabilir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Soru Kelimesinin Eş Anlamlısı
Soru kelimesinin bilinen ve en sık kullanılan eş anlamlısı 'sual' kelimesidir. Sual kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Soru kelimesi kullanılarak kurulacak bir cümlede, sual kelimesi de rahatlıkla kullanılabilir.
Yanıt kelimesi de cevap kelimesi ile aynı anlama gelmektedir. Eş anlam, bir kelimenin karşıladığı anlam ile aynı anlama sahip olan bir başka sözcüğün bulunmasıdır. Cevap kelimesi ile eş anlamlı olan yanıt kelimesidir. Bir cümle içinde birbirleri yerine kullanılabilir.
Eş anlamlı kelimeler birbiriyle aynı anlama gelir. Yani tam olarak aynı cümle içerisinde kullanılabilmektedirler.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor.
atik-seri, ayakkabı-pabuç, bağışlama-affetme, bacı-kız kardeş, bonkör-cömert, cennet-aden eş anlamlı kelimelere örnek verilebilir. - Bazı durumlarda anlamdaş yani eş anlamlı kelimeler, birbirinin yerini tutamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri