Dilimizde yetenek kelimesi ile aynı anlamda kullanılabilecek pek çok kelime bulunmaktadır. Bu kapsamda; kabiliyet, beceri ya da kapasite yetenek ile eş anlamlı kelimeler arasında yer almaktadır.
Kabiliyet kelimesi için kullanılacak olan eş anlamlı sözcükler kapasite ve yetenek kelimeleridir. Her iki sözcük kabiliyet kelimesine karşılık olarak kullanım imkanı tanımaktadır.
Beceri kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler yetenek, kabiliyet, hüner, el çabukluğu, ustalık, zanaat, marifet, maharet kelimeleri olarak bilinmektedir. Beceri kelimesi eş anlamlısı olan kelimelerde genel olarak yetenek ifade etmektedir.
Yetenek kelimesinin eş anlamlısı kabiliyet kelimesidir.
Kelime Eş Anlamlısı
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Dilimizde yetenek kelimesi ile aynı anlamda kullanılabilecek pek çok kelime bulunmaktadır. Bu kapsamda; kabiliyet, beceri ya da kapasite yetenek ile eş anlamlı kelimeler arasında yer almaktadır.
Beceri kelimesinin eş anlamlısı yetenektir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak barış kelimesini karşımızda görmekteyiz. Bu sözcüğün sulh kelimesiyle eş anlamlı olarak olmasının nedeni aynı anlama sahip olmalarıdır. Bundan dolayı sulh sözcüğü ve barış sözcüğü eş anlamlıdır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Yetenek illa somut bir şey ortaya koymak demek de değil tabi. Örneğin matematiksel işlemleri normalinden çok daha hızlı yapmak da zihinsel bir yetenektir. Ya da empati kurabilmek, liderlik yapmaya eğimli olmak da kendi başına bir yetenektir. Bazen yeteneğin senin geleceğine de ışık tutar.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Irmak kelimesinin eş anlamlısı 'nehir' şeklinde karşımıza çıkıyor. Farklı yazılmalarına rağmen aynı anlam üzerinden bu iki kelimeyi de cümle içerisinde ya da tek başına kullanabilirsiniz. Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda en sık kullandığımız kelimelerden biri olan hediye, armağan kelimesiyle eş anlamlıdır.
Sonuç kelimesinin TDK'ya göre eş anlamlısı 'netice' olarak biliniyor.
Herhangi bir durumu yapabilme becerisi gösterme etkisine kabiliyet denmektedir.
Hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılan gebe kelimesinin sözlük anlamı hamiledir. Halk ağzında hamile kadınlar için ağırayak kelimesi de kullanılır.
1- Nazik: Nazik kelimesi hem kibar hem de saygılı anlamına gelir. 2- Narin: Moğolcadan başta Türkçe ve Farsça olmak üzere birçok dile geçen narin kelimesi de kibar ile eş anlamlıdır.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Terim olarak ele alındığında beceri; bir işi veya etkinliği, zihinsel ve/veya fiziksel yolla, hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilme; belirli bir sonuca ulaştırabilme yeteneği veya kapasitesi olarak tanımlanır.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Beceri kelimesi, bir işi yapmadaki kabiliyet, ustalık ve maharet olarak açıklanabilir. 2020 yılı Türk Dil Kurumu [TDK] sözlüğünde, beceri; ''Kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği, maharet, ustalık'' olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri