Odyoloji lisans eğitimi 4 yıl tam zamanlı olarak verilmektedir. Eğitim dili Türkçe'dir.
Odyoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Radyoloji Uzmanı 2023 yılında ortalama 64.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Radyoloji Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 33.704 TL maaş alıyordu.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları; Üniversitelerde öğretim elemanı olarak, devlet, üniversite ve özel hastaneleride uzman odyolog ve konuşma terapisti olarak istihdam edilebilmektedir.
Üniversitelerin Odyoloji Lisans ve Dil ve Konuşma Terapisi Lisans programlarından mezun olmak ya da Anabilim Dalı Akademik Kurul tarafından onaylanan en az 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak. Bu programlardan mezun olan adaylar Yüksek Lisans programında Bilimsel Hazırlık döneminden muaf sayılırlar.
Odyoloji Bölümü 2023 taban puanları en düşük 221,03377, en yüksek 427,18731'dir. Odyoloji Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 609702, en yüksek 74501'dir.
İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologlar sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmüyor. Atama sayıları oldukça düşük.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Odyoloji, temel görevi işitme olan bir bilim dalıdır. İşitme, denge ve bunlarla ilişkili bozuklukların incelenmesinde ve tedavisinde görev alır. Odyoloji, işitme ve işitme bozukluklarıyla ilgilenen tıp alanının bir alt dalıdır.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde ilgili bölümlerde iş bulabilen odyoloji mezunları, kliniklerde, kulak burun boğaz alanında araştırmalar yapan tüm merkezlerde, işitme cihazı üretilen ya da satışının yapıldığı tüm işletmelerde ya da okullarda, üniversitelerde iş bulabilirler.
Odyometri önlisans programından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olan öğrenciler o yıl ilan edilen kontenjan dâhilinde Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği ve Optik ve Akustik Mühendisliği lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Seminer ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı/başarısız olarak değerlendirilir. Odyoloji Yüksek Lisans Programı bilimsel hazırlık programı hariç dört (4) yarıyıldan oluşur. İlk yarıyılda öğrencilerden sadece derslere devamları istenir. İkinci yarıyılda haftada üç (3) gün klinikte olmaları istenir.
“İngilizce Hazırlık Muafiyet Sınavı”, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşur. İng. 160 öğrencileri için, yazılı sınav süresi 240 dakika; İng. 140 öğrencileri için, 210 dakikadır. Sözlü sınav ise; sınavın ertesi günü gerçekleştirilir ve toplam 8 saatte tamamlanır.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor. ÖSYM'den alınan veriler doğrultusunda Odyolog KPSS Atama Taban Puanları 2022 haberimizde yer alıyor.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Görüntüleme Teknikeri 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Görüntüleme Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 13.860 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.536 TL maaş alıyordu.
2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümü taban puanı 353,32914, Gazi Üniversitesi Odyoloji tercih puanı 340,84522 olarak belirlenmektedir. İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümü 328,60809 taban puanıyla alırken, Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümü 293,63940 taban puanıyla alım yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri