Geleneksel Türk gölge oyununun en tanınmış oyuncuları Karagöz ve Hacivat'tır. Bu popüler karakterler, yüzyıllardır düşünceyi eğlendirmek ve kışkırtmak için kullanılmıştır. İlk önce geleneksel Türk folklorunda ortaya çıktılar. Perde ve ışık düzenine sahip sahnede Karagöz ve Hacivat'ın gölge oyunları oynanıyor.
Bir diğer rivayet ise Hacı İvaz Ağa ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Yunanistan'daki karagiozis ile köken tartışmaları yapılmaktadır. Yunan tarafı bu kahramanın bir yunan olduğunu iddia ederken, türkiye ise karagözün ve geleneğin türk olduğunu söylemektedir. Nitekim türkiye 2009 yılında karagöz gölge oyununu unesco somut olmayan kültürel miras temsili listesinde yer almasını sağladı
Bir rivayete göre, Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Bursa'da cami yapımında çalışan 2 işçidirler. Kendileri çalışmadıkları gibi buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bâli Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacivat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçilerişi gücü bırakıp onların etrafında toplanır, bu yüzden de inşaat yavaş ilerlermiş. Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş.
İlgili 15 soru bulundu
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler. Kendileri çalışmadıkları buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Geleneksel Türk gölge oyununun en tanınmış oyuncuları Karagöz ve Hacivat'tır. Bu popüler karakterler, yüzyıllardır düşünceyi eğlendirmek ve kışkırtmak için kullanılmıştır. İlk önce geleneksel Türk folklorunda ortaya çıktılar. Perde ve ışık düzenine sahip sahnede Karagöz ve Hacivat'ın gölge oyunları oynanıyor.
Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın hatıraları, Bursa'da sembolleştirilmiştir. Bursa'nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi'ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı'nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür.
Çelebi'ye göre Karagöz ile Hacivat, Anadolu Selçukluları zamanında yaşamış, bunların birbirleriyle tartışma ve çatışmaları “hayâl-i zıll”e ko- nup oynatılmıştır. Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Hacivat ve Karagöz'ün Orhan Gazi döneminde Bursa Ulu Cami inşaatında çalıştıkları ve nükteli konuşmalarından dolayı diğer çalışanları etraflarına toplayarak inşaatın aksamasına neden oldukları rivayet edilir. Bu tavırları onlara pahalıya mal olur ve padişah fermanıyla idam edilirler.
Evliya Çelebi'nin naklettiği, devrinden 400 yıl öncesine ait bir rivayete göre Selçuklular zamanında yaşayan bu iki kahramandan Karagöz, Kırkkilise'den (bugünkü Kırklareli) İstanbul Tekfuru Konstantin'in seyisi Sofyozlu Bâlî Çelebi olup aslen Çingene imiş.
Gölge oyunlarının ülkemizdeki temsilcisi olan Karagöz ile Hacivat tiplemelerinin Bursa da yaşadığı ve Orhan Cami inşaatında çalıştıkları ile ilgili çeşitli anlatılar bulunmaktadır. Bu anlatıya göre; Karagözle Hacivat demirci ve duvarcı ustası iken inşaatında çalışıyorlarmış.
Evliya Çelebiye göre; Karagöz'ün esas adı Billi Çelebi'dir. Kendisi Sel- çuklu Türklerinden olup demircilikle uğraşır. Bursa şehrini Türkler alınca Ahmet Bali Çelebi Bursa'ya yerleşir, sanatım orada icr~ eder.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.
Hacivat, Karagöz ün hasta ineğini satın alınca tanışırlar. Hacivat, Karagöz deki doğal yeteneğin farkına varır ve bundan yararlanmak ister. İkili, Orhan Gazi nin kendi adına yaptırdığı camide taş ustası olarak çalışmaya başlar.
Karagöz; oyunun başrol oyuncusudur. Okumamış, cesur, tepkilerini çabuk açığa vuran, çabuk öfkelenip kavga eden, yalancılığa ve ikiyüzlülüğe tahammül edemeyen, gerçekçi bir halk adamıdır. Halk diliyle konuşur. Oyundaki eğitimli tiplerin konuşmalarını anlamaz ya da anlamaz görünüp sözcüklere ters anlamlar verir.
Çıktığı bir seferden dönen Orhan Gazi, camii inşaatının bitmediğini görünce bunun nedenini soruşturur ve gerekçe olarak Hacivat Karagöz gösterilir. Aylak tavırları, şakacı sohbetleri inşaatın zamanında bitmemesine sebep olmuştur ve bunu öğrenen Orhan Gazi küplere biner, ikisinin de başını vurdurur.
Karagöz'ü Şaman yaparak oyunun kökeninin Orta Asya'dan Türkiye'ye geldiğine dair görüşü destekler bir görüntü çizse de Evliya Çelebi'nin naklettiği oluşum mitindeki tarihi referans alır ve hikayesinin tarihi çerçevesini buna göre kurgular. Bu yolla da Karagöz'ün oluşum mitini filmin hikayesi içerisinde yeniden yaratır.
Hacivat'ın oyunlardaki rollere göre yapılmış değişik tasvirleri vardır. Karagöz, oyun içinde arkadaşı Hacivat'la birlikte aktif bir role sahiptir. Karakter itibariyle cesur ve gözü pektir. Bu yüzden birçok kereler başı çeşitli kişilerle derde girer.
Rivayete göre Bursa Ulu Camii inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz'ün yaşadıkları dönem hakkında net bilgiler yoktur. Ancak caminin yapılış tarihi dikkate alındığında 14. yüzyılın sonlarında yaşadıkları kabul edilmektedir.
Türk gölge oyununun temel taşlarından Hacivat ile Karagöz'ün hayatından yola çıkan film, 13. ve 14. yüzyıl Anadolu'sunu ve Türk insanını esprili bir bakışla ele almaktadır. Bursa'nın ilçesi olan Orhaneli'nde çekilmiştir.
Bir Ara Kullanılmayan Bina, Bursa Belediyesi Ve Bursa Sanat Ve Kültür Vakfı Tarafından Sanat Evine Dönüştürülerek 15 Haziran 1997'de Hizmete Açıldı. “Karagöz Evi” Olarak Adlandırıldı. Bursa''nın Kültür Simgesi Olan Binanın Hemen Karşısında Karagöz Ve Hacivat Duruyor.
Çünkü Karagöz genel- de her söyleneni yanlış anlayan bir kişidir. Hacivat ise daha çok bilen kişidir”. A18 “Karagöz, Hacivat'ın dediklerinin tersini anlayan birisidir. Hacivat ise bilgili ve kül- türlüdür.
Hacivat da Karagöz gibi bir salta, dizlik ve kırmızı yemeni giymektedir. Giyiminde, Karagöz'deki kırmızı rengin üstünlüğüne karşın Hacivat'ta yeşil renk hakimdir, saltası ve başlığı yeşil olarak boyanmıştır. Bu renklerin de onların kişiliklerini yansıttığı söylenebilir17.
Hacivat ve Karagöz gölge oyununda;
Karagöz, cahil ama geleneklerine bağlı bir insandır. Hacivat aydın bir insan olarak gayet açık ve anlaşılır konuşur. Karagöz ağır işittiği için denilenleri anlamaz. Hacivat, daima öğretici ve yapıcı konuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri