Galaktoz, sakkaroz ve fruktoz içeren içecekleri tüketmeyin. Bal, dondurma ve süt trigliseridi yükseltir.
Hayvansal yağların aşırı tüketimi, Özellikle yüksek karbonhidratlı gıdaların aşırı tüketimi, Yakılan kaloriden daha fazla kalori alınması trigliserid düzeyini yükseltebilir.
Mesela şeker, patates, pirinç, nişasta ve undan zengin her türlü besin (ekmek, gofret, poğaça, makarna) trigliserid nedeni. İnsülin direnci olanlarda akşam yenen bol tatlı meyveler de trigliseridi ciddi biçimde yükseltiyor.
Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi. Şeker, beyaz un içeren yiyecekler trigliseridi artırıp kilo alımına neden olabilir. İhtiyaç fazlası kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edildiği için yüksek trigliseridi mevcut olan kişilerin, kalori tüketimini azaltmaya odaklanması gerekir.
Beslenmendeki tatlı miktarını azalt. Eklenmiş ve rafine şekerler trigliseridin yükselmesine neden olabilir, o yüzden de trigliseridi düşürmenin en hızlı yollarından biri, şeker alımını azaltmaktır. Bunun nedeni şekerlerin vücutta depolanmak üzere bir tür yağ olan trigliseride dönüşen gereksiz kaloriler olmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Karbonhidrat ve yağ tüketimini azaltmak: Karbonhidrat ve yağ bakımından zengin besinler trigliserit seviyesini yükseltir. Şekerli, unlu, kızartılmış gıdalardan kaçının. Tam tahıllı, lifli, proteinli gıdalar tercih edin.
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
Sarımsak Hem Kandaki Kolesterolü Hem de Trigliserit Seviyesini Düşürür.
Limon gibi besinler trigliserit seviyelerini düşürmenize ve vücut fonksiyonlarını iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Bu nedenle kilo vermek, kan trigliserid düzeylerini düşürmenin etkili bir yoludur. Araştırmalar, vücut ağırlığının % 5-10'unu kaybetmenin, kan trigliseridlerini 40 mg / dL (0.45 mmol / L) azaltabileceğini göstermektedir.
Trigliseriti düşürmenin en iyi yoluysa, sağlıklı yaşamaktır. Trans yağlar yerine sağlıklı ve doymamış yağları tüketmek önemlidir. Ayrıca; karbonhidrat alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak ve kilo kontrolünü sağlamak gerekmektedir.
Besinlerle birlikte vücuda alınan enerjinin uzun süre boyunca vücutta harcanan enerjiden daha yüksek seyretmesi, özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin sıklıkla tüketiliyor olması gibi nedenlere bağlı olarak kandaki trigliserid seviyeleri yükselebilir.
Düzenli olarak tüketildiğinde yeşil çay; kandaki total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlar.
Yüksek miktarda omega-3 yağ asidi ve faydalı bitkisel bileşiklerin varlığından dolayı, ceviz, kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar göstermektedir. Omega-3 yağ asidi; kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini hafifçe düşürür. Diğer kuruyemişlerle kıyaslandığında ceviz, daha yüksek oranda omega-3 yağ asidi içerir.
Ada çayı, kandaki trigliserid değerini düşürmek için tavsiye edilen bitki çaylarından biridir. Sonuçlarınız yüksekse, günde maksimum 2 fincan olacak şekilde ada çayı içebilirsiniz. Kekik, vücudu temizler ve yağ depolanmasına engel olur. Yemeklere eklendiğinde ise trigliserid düzeyini düşürebilir.
Zeytinyağı; tekli doymamış yağ asidi içermektedir. Diğer yağlar gibi Kolesterol ve Trigliserit değerlerimizi yükseltmez. Ayrıca kötü huylu kolesterol dediğimiz LDL değerini düşürüp, iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL yi yükseltme görevini de üstlenmiştir.
Karbonatlı maden suyu içmenin, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, HDL (iyi) kolesterol düzeylerini arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Elma sirkesi bir diyabet tedavisindeki hiçbir ilacın yerine geçemez. Diyabet tedavisinde yardımcı bir rol üstlenebilir. Elma sirkesinin, atardamarlarda yağ oluşmasına neden olan trigliseridleri düşürücü etkisi olabilir.
Taze sıkılmış meyve suları illa içecekseniz haftada 1 kez için. Bununda fazlası trigliseridi yükseltir. Galaktoz, sakkaroz ve fruktoz içeren içecekleri tüketmeyin. Bal, dondurma ve süt trigliseridi yükseltir.
Dolayısı ile dengesiz ve sağlıksız beslenme, aşırı kilo ve obezite, kullanılan bazı ilaçlar, ailede yüksek trigliserid öyküsünün bulunması, genetik bazı hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, akut ya da kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları ve tiroide bağlı sorunlar trigliserid değerlerini yükselten nedenler ...
Kekik vücudu temizleyen ve yağ depolanmasına engel olan bir bitkidir. Yemeklere eklendiğinde kandaki trigliserid düzeyini düşürmektedir.
Soğan içerdiği antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyon ile savaşan bileşikler sayesinde trigliserid seviyesini düşürür ve kolesterolü düzene sokar.
150-199 mg/dL değer aralığında sınırda yükseklik ifadesi kullanılabilir. 200 ve 499 mg/dL arasındaki değerler yüksek kabul edilirken bu değerin 500'ün üzerine çıkması ise çok yüksek trigliserid değeri olarak değerlendirilir.
Statinler, kandaki kolesterol ve trigliserid denilen yağların (lipidler) düzeyini azaltmak için kullanılan ilaçlardır.
D vitamini: Sağlık için bir çok yararı olan D vitamininin ne yazık ki kolesterol ve trigliserid üstüne etkisi yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri