E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Borcun ödenmesi ile haciz şerhini kaldırılma talebinde bulunulacak ise borçlu borcunu ödediğine dair belgesi ile (makbuz, dekont vs.) icra dairesine başvuracaktır. Alacaklı ile borçlunun anlaşması durumunda anlaşmaya ilişkin taraflarca düzenlenen yazılı belge ile icra dairesine başvurulur.
e-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır? e-Haczin kaldırılmasının tek yolu, haciz tutarını ödemektir. Ödeme gerçekleştirildikten sonra, borcu yoktur yazılı alınır ve e-haciz kaldırılır.
Banka haczinin kaldırılması ise icra dairesine yapılacak talep ile gerçekleşecektir. Takip dosyası kapatılsa da icra dairesi banka haczini gerçekleştirmeyecektir. Çünkü icra dairesi talep üzerine işlemleri yürütmektedir. Bunun dışında şikâyet yolu ve menfi tespit dava yoluyla da kaldırılabilir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından haciz veya herhangi bir talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
“Haciz Kaldırma Dilekçesi”, haciz kaldırma talebinde bulunmak isteyen kişilerin icra mahkemesine uygun bir dilekçe sunmaları gerekmektedir. Doğru ve hukuki çerçevede yazılmış dilekçeler, sürecin daha hızlı ve olumlu ilerlemesini sağlar.
Bu ablukayı kaldırmak isteyenler önce kendilerine borçlu olan yerlere tüm borçlarını ödeyerek borçlarını ödemeliler. Daha sonra vergi dairesinden veya müşterisi oldukları bankadan blokenin kaldırılmasını talep edebilirler.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı? İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Bu durum, uygulamada “icra dosyasının düşmesi” olarak adlandırılır. 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ilgili hükümleri uyarınca, ödeme (icra) emrinin tebliğini takiben bir yıl içinde kullanılmayan haciz isteme hakkı düşer.
Haciz kaldırırken harç masrafları çıkınca bunu kim öder gibi bir sorunsal doğuyor. Öncelikle belirtmeliyiz ki ister %4,55'lik feragat harcı olsun isterse de %2,27'lik normal harç, her koşulda borçlu taraf yani haciz kaldırma talebi uygulayan kişi öder.
Banka idareleri, elektronik hacizle bloke edilen hesaplara bağlı olan kredi kartlarını veya ek para kartlarını bloke edebilir. e-Haciz tahsil edildiğinde ya da ödeme için bir miktar verilerek yapılandırma yapıldığında kredi kartlarındaki ve hesaplardaki blokeler de ortadan kalkar.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
İcra ve İflas Kanunu'nun 78. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkrasına göre; haciz talebi yasal süre içerisinde yapılmazsa veya yine bu süre içerisinde geri alındıktan sonra yenilenmez ise dosya işlemden kaldırılacaktır.
Hacizden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı veya borçlu tarafından banka mevduat hesaplarındaki paranın dosya hesabına aktarılması istenmediği takdirde borçlu dilekçe ile takibin bulunduğu icra dairesine müracaat edip banka hesaplarındaki blokenin kaldırılmasını isteyebilir.
Benzer şekilde 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir. Fakat borçtan kurtulmak için bahse konu olan borcun tamamının ödenmesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken, borca ait en ufak bir tutarın bile kalmaması gerektiğidir.
Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz.
e-Haciz işlemi öncesinde, borçlu kişiye ödeme emri tebliğ edilir ve bu tebligatın gönderildiği tarihten itibaren 15 gün içinde borcun tamamı ödenmezse e-Haciz işlemi başlatılamaz. Aynı şekilde, 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi veya taksitlendirilmesi, haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri