Sayın meslekdaşım; hacizli aracın noter satışı mümkün ve geçerlidir. Noter satışı sırasında alacaklı bu durumu bildiğinden hacze konu alacağı da kabullenmiş demektir. Araç haciz ile de devredilebilir. Alıcı mülkiyetein devrini tüm takyidatları ile birlikte kabul eder .
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir.
Bu borçların zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin araçlarına bankalar tarafından el konulmakta ve dolayısıyla araç da trafikten çekilebilmektedir. Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz.
Araç haczi varsa trafikten aracınız yediemine çekilebilir. İcra takibinin kesinleşmesi ile birlikte alacaklının borcunu tahsil edebilmesinin bir yolu olan ve motorlu araçlarının haczine yönelik bir talep olan araç haczi talebi icra dairesinden istenmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Karşı taraftan bu bedeli talep etmek mümkün değildir. Haciz kaldırırken harç masrafları çıkınca bunu kim öder gibi bir sorunsal doğuyor. Öncelikle belirtmeliyiz ki ister %4,55'lik feragat harcı olsun isterse de %2,27'lik normal harç, her koşulda borçlu taraf yani haciz kaldırma talebi uygulayan kişi öder.
Satış isteme süresinin geçmesi, Araç üzerine haciz konulduktan sonra alacaklı veya borçlu 1 yıl içerisinde icra dairesinde satış istemelidir. Eğer 1 yıl içerisinde satış istenmezse haciz düşer ve borçlu tarafından icra dairesine verilecek bir dilekçe ile araba üzerindeki haciz kalkar.
Cebri icra ile haczedilen bir malın paraya çevrilmesi, kural olarak alacaklının talebine bağlı iken yeni düzenleme ile borçlu; haczolunan mallarının muhammen bedelinin %90'ınından az olmamak kaydıyla kendi bulacağı alıcıya satabilme imkânı getirilmiştir.
Araç haciz kaldırma işlemi için belli bir süre öngörülmemiştir. Her bir olay özelinde süreler değişiklik göstermektedir. Ancak araba üzerindeki haczin kaldırılması için ortalama bir süre vermek gerekirse genellikle araç haczinin 1 ila 3 gün içinde kaldırılabildiğini söyleyebiliriz.
Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür. Daha sonra noterden alınan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber Şoförler Odasından plaka çıkartılır. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için son olarak motorlu taşıtlar vergisini ödemek gerekir.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Hacizli Taşınmaz Malın Devri
Bu açıklamalar nezdinde hacizli malın devredilmesine engel bir durum yoktur. Zira haczin, taşınmaz mal üzerindeki tasarruf yetkilerini ortadan kaldırmaz, kısıtlar. Ancak taşınmaz malın devri halinde haciz, devralan kişiye karşı ileri sürülebilecektir.
hacizli olan araçların alım-satımları yapılabilir. ancak kardeş burada, alıcı olan üçüncü şahısı aldatmaktadır. Hile vardır. Dolaysı ile dolandırıcılık suçu işlenmektedir. hacizli olan araçların alım-satımları yapılabilir. ancak kardeş burada, alıcı olan üçüncü şahısı aldatmaktadır.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
İcra ve İflâs Kanunumuzda borçlu bu olanağı İİK m. 113 f. 1 hükmü dolayısıyla kullanabilir. Hacizli taşınmazların satışının borçlu tarafından istenebileceğini ise Yargıtay kabul etmektedir. Yargıtay rehnin paraya çevrilmesine ilişkin takiplerde de borçlunun satış talep edebileceğini kabul etmektedir.
Piyasa değerinde veya ona yakın bir fiyatla satılan hacizli malları satın almakta bir sakınca yoktur.
İcra dosyasının açık olduğu durumlarda bir gayrimenkule veya araca haciz konulduğunda, araçlarda 1 yıl, gayrimenkulde 2 yıl işlem yapılmadığında icra dosyası da düşmektedir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Eğer borçlu aracına konulan haciz kaydından itibaren 6 aylık sürenin geçmesine rağmen alacaklı tarafından satış talebinde bulunulmamışsa, haczi kaldırmak için icra dairesine dilekçe verilebilir.
ARAÇ ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL KALDIRILIR Araç üzerindeki e-haczin kalkması için ya borcun tamamının ödenmesi ya da borcunuza yetecek kadar bir teminat göstermeniz ve bu teminatın da kolayca paraya çevrilen türden olması gereklidir.
Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmaz.
Tebliğ edilen borç 15 gün içerisinde ödenirse haciz kaldırma işlemi otomatik olarak gerçekleşir. e-Haciz kaldırma işlemleri e-Devlet üzerinden yönlendirildiğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan "ödeme ve borç işlemleri" sekmesinden yapılır. Eğer üzerinize bir haciz varsa buradan kaldırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri