Yakalama kararı olduğu halde trafiğe çıkan hacizli araçlar yakalandıklarında trafikten men edilmeleri mümkün olmaktadır. Trafik polisleri bu durum karşısında aracı rehin olarak alı koymakta ve araç üzerindeki borç ödenene kadar da rehini kaldırmamaktadırlar.
Araç çekme belgesi alabilmek için aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini yapmış olman gerekir. Aynı zamanda plakaya yazılmış herhangi bir ceza, banka ve vergi borcunun olmaması da şarttır. Şayet borç varsa ödeme yaptıktan sonra vergi dairesine giderek borç kalmadığına dair belge almalısın.
Yanlışlıkla koyulan araba haczinin kaldırılması için öncelikle haczi koyan icra dairesine bir itiraz dilekçesi yazılır. İcra dairesi bu itirazı reddederse aynı itiraz bu sefer yetkili İcra Mahkemesi'ne yapılır. Mahkeme haczin sehven koyulduğunu tespit ederse araba üzerindeki haciz derhal kalkar.
Araç haczi varsa trafikten aracınız yediemine çekilebilir. İcra takibinin kesinleşmesi ile birlikte alacaklının borcunu tahsil edebilmesinin bir yolu olan ve motorlu araçlarının haczine yönelik bir talep olan araç haczi talebi icra dairesinden istenmektedir.
hacizli olan aracı kullanan ve saklayan kişi açısından bir suç oluişmaz ancak hacizli araç yediemin olarak teslim edilmişse İİK 289 gereğince yedieminliği suistimal suçu oluşur.
İlgili 44 soru bulundu
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Eğer araç sahiplerinin işleri ile veya herhangi bir durumları ile ilgili vergi borçları varsa ve bu borçlarından dolayı araçlarında haciz ve yakalama kararı varsa araçları hakkında satış işlemi gerçekleştirilemez.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Yani borçlunun adına kayıtlı malvarlığı olduğu halde borcun ifa edilmediği durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu durumda alacaklı tarafından İcra dairesine yeterli miktarda masrafın yatırılması ile araç için fiili haciz/yakalama yoluna gidilmektedir.
Hacizli (H) olan hacizlerde aracın sadece satılmasına engel olur ve araç trafik kontrollerine de çevirmelerede girse araç bağlanmaz. Diğer türlü hacizler yakalamalıdır ve görüldüğü,yakalandığı an otoparka çekilir.
Borçlunun mal ve haklarında haczin kaldırılması için iki yol mevcuttur. Bunlardan ilki, İcra İflas Kanununda yer alan sürelerin geçmesi, ikincisi de ya alacaklının bizzat ya da alacaklının vekilinin talebidir.
Zorunlu trafik sigortasının olmaması, resmi olmayan araçların devlet plakası bulundurması, tescilsiz ve geçici belgesi seyir, araçta olması gereken işaretlerin eksik olması, muayene tarihinin geçmesi, izinsiz yolcu taşımacılığı araçların trafikten uzaklaştırılmasına neden olur.
Aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı için trafikten menedildiyse aracının trafik sigortasını yaptırmalısın. Men cezasını kaldırmanın bir diğer yolu, ilgili cezayı ve otopark ücretini ödemektir.
Cezası: 206 TL.
Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde mobese kameraları ve plaka okuyucu kameralar sayesinde yakalama kararı olan araçlar her türlü bağlanmaktadır.
Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
Soruşturma aşamasında çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli kişi hakkında ,Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından yakalama kararı düzenlenebilir..
Araç hak mahrumiyeti, araç sahiplerinin araçları üzerindeki haklarına bir takım şartlar yerine getirilene kadar el konulması olarak ifade edilebilir. Araç hak mahrumiyeti, kişilerin araçlarını satabilmeleri için de engel oluşturmaktadır.
Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı'ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.
Mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Araç haczi kaldırma işlemi için aracınıza haciz koyan icra müdürlükleri ile görüşüp araç haciz kaldırma işlemini istediğinize dair bir dilekçe ile borcu ödeyerek yapabilirsiniz. Bu sayede araçtaki haciz kaldırma işlemi gerçekleşecek ve hak mahrumiyeti kaldırma işlemleri olumlu sonuçlanacaktır.
Maddeleri gereği haczin düştüğüne dair alınacak bir yazıyı Trafik Şube Müdürlüğüne ibraz etmeniz veya İcra Müdürlüğü otomasyon sistemi ile araç üzerindeki haczi kaldırabileceğinden bu işlemler sonrası söz konusu aracın Hurdaya ayırma işleminin yapılacağı açıktır.
Hacizli araçlar için öncelikle, haciz kalkmış olup da yedieminde muhafaza edilen araçlar kanuni olarak borçlu tarafından alınması için teklif edilecek. Borçlu olan kişi almazsa rehin hakkı sahibinin alması istenecek. Her ikisi de almadığında araçlar ihale ile satılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri