Mirasın Reddi Nasıl Yapılır? Mirasçı miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddedebilir(TMK. m. 609) Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorundadır.
Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz. Ancak mirasbırakan hayatta iken mirastan kısmi veya tamamı feragat ettiğine dair mirastan feragat sözleşmesi noterde düzenlenebilir.
Mirasın reddi de yargısal merciler nezdinde ileri sürülecek bir irade beyanı ile yapılan bir işlem olduğundan genel dava vekaletnamesi bu işlem için pekala yeterli olmalıdır.
Miras bırakan hayattayken mirasın reddi yoluna başvurmak mümkün değildir. Zira öncelikle bu hakkın başlaması için miras bırakanın ölmüş olması gerekmektedir. Ancak çeşitli sebeplerle miras bırakanın sağlığında miras hakkından feragat etmek isteyen mirasçısı arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkündür.
Mirasın reddi; murisin yerleşim yerine göre belirlenen mirasın açıldığı yer sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunarak yapılabilir. (TMK, m.609). Sulh mahkemesi dışında bir mercii önünde örneğin noterde reddi miras yapılamaz. Yapılmış ise herhangi bir hukuki sonuç doğurmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Bu kapsamda vatandaşların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile 16 Aralık 2016'dan bu yana e-Devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.
Bu reddetme işlemi sözlü veya yazılı beyanla sulh hukuk mahkemelerine yapılmaktadır. Bu beyanlar için reddi miras ücreti alınmamaktadır.
Reddi miras yapabilmek için sulh hukuk mahkemesinden veya noterden alınan veraset ilamı belgesinin aslı ve imzalı reddi miras dilekçesi gerekir. Bu belgeler murisin yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine sunulmalıdır.
Yasal süresi içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız, şartsız kazanmış olur (TMK m. 610) Bu süre dolmadan mirasçı olarak tereke işlerine karışan, olağan yönetim dışındaki tereke işlerini yürüten ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine mal eden mirasçı artık mirası reddedemez.
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Bu 3 aylık süre ise mirasçıların mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edemezlerse mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri an itibariyle başlamaktadır. Bu süre ise hak düşürücü süre olup, bu süreyi kaçıran mirasçının artık mirasın gerçek reddi yoluna başvurması mümkün değildir.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
Reddi miras gerçekleştirileceği zaman Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulur. Bu müracaatlar sırasında bazı koşulların sağlanması gerekirken şartlar aşağıdaki gibidir: Miras bırakanın vefat etmiş olması gerekir. Reddi miras kişisel nedenlerle de talep edilebilecek bir işlemdir.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Mirasın reddi süresi, mirasçıların mirası reddetme hakkını kullanmak için sahip olduğu süreyi ifade eder. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirasın reddi süresi üç aydır. Yasal mirasçılar, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içerisinde mirası reddetmelidirler.
Hükmen ret halinde mirası kabul eden bir mirasçı yoksa miras mahkeme tarafından resmen tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir. Resmi tasfiye sonucunda miras bırakanın borçlarına rağmen yine de bir miktar mal ya da para kalmışsa bunlar miras reddedilmemiş gibi mirasçılara paylaştırılır.
Reddi miras davası ne kadar sürer? Reddi miras davasının ne kadar süreceği mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddine göre farklılık göstermektedir. Mirasın gerçek reddinde dava süresi yaklaşık 3 aydır, mirasın hükmen reddindeyse bu süre 14-15 aya kadar çıkabilmektedir.
Mirasın açılmasından sonra ölen mirasçının altsoyunun kendi murislerinin mirasını reddetmiş olması, veraset belgesi verilmesine engel teşkil etmez.
Reddi Miras; miras bırakanın vefatı sonrasında yasal mirasçıların veya atanmış mirasçıların ölen kişinin tüm borç ve alacakları ile birlikte reddetmesi anlamına gelir. Mirasın devrinde külli halefiyet ilkesi geçerlidir.
Reddi miras davalarında Sulh Hukuk Mahkemesine harç ücreti yatırılmalıdır. Ayrıca reddi miras davalarında avukat ücretlerini de davayı açan kişi ödemektedir. Bir miras reddi davasında davanın reddedilmesi halinde maktu harç ücreti yeniden yatırılarak yeniden dava açılabilmektedir.
Mirasçının Borcundan Dolayı Reddi Mirasın Sonuçları
Mirasçı, miras bırakanın borçlarından sorumlu olmaz. Mirasçı, miras bırakanın malvarlığından herhangi bir hak veya alacak iddia edemez. Mirasçı, miras bırakanın mirasçılarından mirasçı sıfatıyla herhangi bir talepte bulunamaz.
Mirasın reddi, Sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabilmektedir. Yasa, yasal ve atanmış mirasçılara bu hakkı tanımıştır. Miras açıldığında külli halef olan mirasçılar mirası reddedebilirler.
En yakın yasal mirasçıların reddi, kendilerinden sonra gelen mirasçılar yararına olmadıkça ve bunlar Yasanın 614. maddesinde gösterilen usul çerçevesinde mirası açıkça kabul etmedikçe miras, sonra gelen mirasçılara geçmez.
Miras Avukatı Olmadan Dava Açılmaz mı? Hukukumuza göre miras konusunda kişiler bir avukat olmaksızın dava açabilirler. Ancak teknik konulara vakıf olmayan bu kişi yapacağı hatalar nedeniyle hak kaybı yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle uzman bir avukatla yola çıkmak doğru olandır.
Terekede ihtiyati tedbirler, mirasın reddi veya miras şirketine mümessil atanmasına ilişkin davalar: 23.250 Türk Lirası Mirasta defter tutulması: 20.500 Türk Lirasından az olmamak üzere dava değerinin %15(yüzde onbeş)'i. Mirasçılık belgesinin iptali davası: 23.700 Türk Lirası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri