Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Vergi ödenmemiş veya taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılamaz, uçuşa elverişli belgesi verilemez.
Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde mobese kameraları ve plaka okuyucu kameralar sayesinde yakalama kararı olan araçlar her türlü bağlanmaktadır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Vergi Dairesi nezdinde yapılan vergi borcu ödeme ve borcun sistemden düşürülmesi sonrasında istasyonda yapılan kontrolde borç olmadığı görülmesi durumunda da fenni muayene izin belgesi istenmeyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu var ise, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aracınızın muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız.
Kanun düzenlemesi bu borçların gecikmelerinin yeniden yapılanmasını da getirmektedir. Dolayısı ile bu kapsamda borçları olanlar kanun kapsamında borçlarını yapılandırarak %10'nu ödedikten sonra araç muayenelerini yaptırabilirler.
Öncelikle belirtmek gerekir ki hacizli taşınır malın satışı hacizden itibaren 6 ay içerisinde istenebilir. 6 aylık süre içerisinde taşınır malın satışı istenmez ise haciz düşer.
Mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Karşı taraftan bu bedeli talep etmek mümkün değildir. Haciz kaldırırken harç masrafları çıkınca bunu kim öder gibi bir sorunsal doğuyor. Öncelikle belirtmeliyiz ki ister %4,55'lik feragat harcı olsun isterse de %2,27'lik normal harç, her koşulda borçlu taraf yani haciz kaldırma talebi uygulayan kişi öder.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
Yanlışlıkla koyulan araba haczinin kaldırılması için öncelikle haczi koyan icra dairesine bir itiraz dilekçesi yazılır. İcra dairesi bu itirazı reddederse aynı itiraz bu sefer yetkili İcra Mahkemesi'ne yapılır. Mahkeme haczin sehven koyulduğunu tespit ederse araba üzerindeki haciz derhal kalkar.
Noter satışı sırasında alacaklı bu durumu bildiğinden hacze konu alacağı da kabullenmiş demektir. Araç haciz ile de devredilebilir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
“Peki, icra takibi sicile işler mi?” sorusunun yanıtı genellikle borcun miktarına, ödeme durumuna ve diğer birçok faktöre bağlıdır. Ancak genel olarak, eğer borç ödenmezse ve icra takibi süreci sonuna kadar ilerlerse, borçlunun siciline bir işleme yapılabilir.
Anayasa md. 38 uyarınca kural olarak hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz.
İcra dairesinden araç haciz talep edildiğinde borçlunun aracının plakasına haciz şerhi işlenir. Sonrasında icra dairesinden aracın yakalanması ve satışı talep edilebilir. İcra dairelerinin istemi üzerine kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan araçlar, en geç üç iş günü içinde en yakın icra müdürlüğüne teslim edilir.
Satış isteme süresinin geçmesi, Araç üzerine haciz konulduktan sonra alacaklı veya borçlu 1 yıl içerisinde icra dairesinde satış istemelidir. Eğer 1 yıl içerisinde satış istenmezse haciz düşer ve borçlu tarafından icra dairesine verilecek bir dilekçe ile araba üzerindeki haciz kalkar.
Araç hak mahrumiyeti, araç sahiplerinin araçları üzerindeki haklarına bir takım şartlar yerine getirilene kadar el konulması olarak ifade edilebilir. Araç hak mahrumiyeti, kişilerin araçlarını satabilmeleri için de engel oluşturmaktadır.
İcra dosyasının açık olduğu durumlarda bir gayrimenkule veya araca haciz konulduğunda, araçlarda 1 yıl, gayrimenkulde 2 yıl işlem yapılmadığında icra dosyası da düşmektedir.
ARAÇ ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL KALDIRILIR Araç üzerindeki e-haczin kalkması için ya borcun tamamının ödenmesi ya da borcunuza yetecek kadar bir teminat göstermeniz ve bu teminatın da kolayca paraya çevrilen türden olması gereklidir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Muayenesiz araç kullanma cezası nedir diye bakıldığında bu meblağın 2023 yılı için 951 TL olduğunu söylemek mümkündür. Bu ceza tutarı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25'lik bir indirim tutarı uygulanır.
2023 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar? Trafiğe çıkan motorlu taşıtlarda vize süresi geçmişse ve trafik kontrol noktalarında sorgulanırsa 951 TL para cezası uygulanır. Araç sahibi bu cezanın ardından 7 iş günü içerisinde aracını muayeneye sokarsa bu ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri