Yani borçlunun adına kayıtlı malvarlığı olduğu halde borcun ifa edilmediği durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu durumda alacaklı tarafından İcra dairesine yeterli miktarda masrafın yatırılması ile araç için fiili haciz/yakalama yoluna gidilmektedir.
Haciz şerhi işlenen aracında yakalama masrafının yatırılması durumunda boçluya ait araca yakalama koyulmasını icra müdürlüğüne talep edilerek yakalama konur. Araca yakalama konulması demek, araç trafikde veya görüldüğü yerde emniyet güçlerince aracın yakalanarak yediemin deposuna çekilmesi anlamına gelmektedir.
Esas konu başlığımıza dönmemiz gerekir ise, bir gelir vergisi borcu dolayısıyla mükellefin sahibi olduğu motorlu araçlar üzerine konulan hacizler yeterli görülebilir. Ayrıca bu araca yakalama kararı alınarak yakalamalı haciz konulması ve bağlanması mükellef hukukunu zedeleyecektir.
Bütün borçlarını ödeyen kişi, icra dairesine giderek dosya masraflarını da ödedikten sonra arabasına koyulan yakalatma emrini kaldırma şansını elde eder. Böylece yasal olarak borçlu taraf için yapılan haciz işlemi kalkmış olur.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
Araç haciz kaldırma işlemi için belli bir süre öngörülmemiştir. Her bir olay özelinde süreler değişiklik göstermektedir. Ancak araba üzerindeki haczin kaldırılması için ortalama bir süre vermek gerekirse genellikle araç haczinin 1 ila 3 gün içinde kaldırılabildiğini söyleyebiliriz.
Araç üzerine konulan haczin düşmesi: 1.) araç kayıtları üzerine konulan hacizden itibaren 6 ay içinde satış istenilmemiş ise haciz kalkar.
Bu borçların zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin araçlarına bankalar tarafından el konulmakta ve dolayısıyla araç da trafikten çekilebilmektedir. Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Alacaklının Haciz Tarihinden İtibaren 6 Aylık Bir Süre İçerisinde Satış Talebinde Bulunmamış Olması: Eğer alacaklı, hacizden sonra geçen 6 aylık zaman dilimi içerisinde “satış” talebinde bulunmazsa, borçlu yetkili icra dairesine başvurarak otomobil üzerindeki haczin kaldırılmasını isteyebilir.
Aracınızın bağlı olduğu trafik müdürlüğüne gidin. Tescil dosyanızdan haciz kağıdının içeriğini, dosya numarasını vs öğrenmeye çalışın. Daha sonra icra dairesini arayıp veya dilekçe gönderip öğrendiğiniz dosya numarasının içeriğini sorun ve hata varsa haczin kaldırılmasını talep edin.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.
Haciz şerhini biliyor veya bilmeniz gerekiyor şartına bağlı olarak noterden devir işlemine engeli de yoktur. sadece aracın hacizden dolayı muhafaza ve satışına engel olamazsınız.
Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113'üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
VERGİ HACZİNDE ZAMANAŞIMI | NGA Vergi Hukuk Ofisi. Bilindiği gibi, 6183 sayılı kanunun 102. Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Borçlu tarafın e-Hacizi kaldırmak için vergi dairesine veya banka şubesine ödeme yapması gerekmektedir.
Mevcut düzenlemeye göre taşınmaz mallar bakımından hacizden itibaren 1 yıl içinde satış istenebilirken, taşınır mallar bakımından bu süre, hacizden itibaren 6 ay olarak düzenlenmiştir. Yeni düzenlemeyle,taşınır ve taşınmaz bütün mallar bakımından satış isteme süresi hacizden itibaren 1 yıl olacak.
sayın meslektaşım; 155'i arayarak yakalaması olan bir araç ihbar etmek istediğinizi, plakayı ve adresi söylemek suretiyle bildirirseniz polis, mutlaka aracın bulunduğu yere gelerek ihbarın doğruluğunu teyit etmek durumdadır. Şayet ihbarınız doğru ise derhal aracın yediemin otoparkına çekilmesi sağlanacaktır.
İcra takibi açıldıktan sonra icra dosyasının durumuna göre yakalama avansı, kıymet takdiri masrafları, satış işlemi masrafları gibi bir takım masraflar çıkmaktadır. İcra takibine ilişkin masraflar alacaklı tarafından yapılmakta olup bu masraflar borçlunun borcuna eklenmektedir.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri