Vatandaşların evlerinde atık olarak tuttukları tekstil ürünleri, evsel atıklarla karıştırılmadan giysi tekstil atık kumbaralarına atılacak. Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
kullanılmış veya artık kullanılmak istenmeyen giysilerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak için biriktirildiği yer.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Tekstil atıkları; tüketicilerin kullanımı sonrası veya tekstil endüstrilerinde üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıklardır. Bizi ilgilendiren kısım vatandaşlarımızın kullanımı sonrası artık ihtiyaç duymadığı veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünleridir.
Sivas Belediyesi tarafından hayata geçirilen "kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbarası"nda biriken eski giyeceklerin bir kısmı ayrıştırıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor, önemli bir bölümü de fabrikalarda izolasyon malzemesine dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
Vatandaşların evlerinde atık olarak tuttukları tekstil ürünleri, evsel atıklarla karıştırılmadan giysi tekstil atık kumbaralarına atılacak. Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
Biriktirilen bu eşyalar, işleme tesislerine ulaştırılmak üzere günümüzde neredeyse tüm belediyelerin yaygınlaştırdığı tekstil geri dönüşüm kutularına atılabilir. İplik fabrikaları ile tekstil üreticileri de kırpıntı, parça ve elyaf gibi artıkları doğrudan işlemeyi yapacak tesise ulaştırabilir.
Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor. Bunun yanı sıra dönüşüm tesisleriyle direkt olarak iletişime geçip, belirli periyotlarla giysi ve diğer tekstil atıklarınızı siz de geri dönüşüme gönderebilirsiniz.
Tekstil kutuları ya da atık kıyafet kutusu, kullanılmayan ve artık bir işe yaramayan kıyafetlerin toplanarak yeniden kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Bu kutular çeşitli yerlere yerleştirilerek kullanılmayan kıyafetlerin atık kıyafet geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi sağlanıyor.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Tıpkı piller, cam şişeler, elektronik atıklar ve plastik ambalajlar gibi kumaşlar da geri dönüştürülebiliyor. Basit bir tişörtü ve kot pantolonu üretebilmek için 8 ton ve üstü miktarda su harcanıyor.
Tekstil Geri Dönüşüm Süreci
Kumaş veya tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi, imalatında kullanılmış giysi, elyaf veya giysi kalıntılarının yeniden kullanımı için gerçekleştirilen süreçtir.
Günümüz teknolojisi bazı kumbaraları, içine atılan para miktarını hesaplar hale getirmiştir. Özellikle küçük yaşlarda bireye tasarruf ve ekonomi bilincinin aşılanması için bir araç olarak kullanılmaktadır. Tasarruf sembolü olarak da değerlendirilir.
Çekip küçülen giysileri eski haline getirmek için bir yöntem var ama her kumaş ve her giysi türünde işe yaramayabilir. Yine de denemeye değer! Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın.
Ev taşırken kıyafetler özel üretim elbise sandıkları ile toplanır. Evinizde birden fazla dolap mevcut ise tüm elbiselerin için özel taşıma poşetleri ile askılıklarından geçirebilirsiniz.
Markası ve türü farketmeden geri dönüşüm için bağışlayacağınız tekstil ürünlerini, orta boy H&M poşetinin içine koyarak mağazalarına teslim ettiğinizde 10 TL değerinde indirim çeki kazanıyorsunuz.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Toplanma merkezinde ayrıştırılan ve kullanımı mümkün olan kıyafetler temizlenerek ütüleme yapıldıktan sonra paketlenip ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Kumbaradan çıkan ve kullanılmayacak durumda olanlar ise geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılıyor.
Lütfen unutmayın: Çok eski / lekelenmiş kâğıt atıklar, örneğin kâğıttan yapılmış yiyecek paketleri, siyah çöp kutusuna, meyve suyu ve süt kutuları ve Tetra paketleri sarı çöp poşetine ve sarı çöp kutusuna atılmalıdır.
Kıyafetleri asla nemli bir yerde saklamayın. Özellikle nemli bodrum katı ve tavan aralarından kaçının. Hurç ve diğer kutuları serin, kuru ve havalandırılan bir yere yerleştirin. Bunun için yatağın altını ya da misafir odasını tercih edebilirsiniz.
Kıyafeti boraks ya da sirke karışımına batır. Yumuşaması, böylece kolayca esnetilecek hâle gelmesi için en az 10 dakika bekle. 30 dakika sonra, zarar görmesini engellemek için giysini sudan çıkar. Kıyafetin suyunu mümkün olduğunca sık.
ATIK KUMBARALARI
Mavi ve yeşil renkli poşetlerdeki geri dönüşümlü malzemeler oluşum noktalarına en yakın konumdaki geçici depolama alanında biriktirildikten sonra ilçe belediyelerin geri dönüşüm araçları ile toplanarak geri dönüşüm tesislerine götürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri