Siber saldırılar, bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış hacker diye tabir edilen hack veya hacker gruplarının banka, polis, jandarma, devlet, şahıs, firma vb. sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırılardır.
Bu siber saldırı sürecinde ilk adım, internet kullanıcısını kandırmak ve onunla ilgili kredi kartı bilgisi, hesap numarası, hesaba ait olan online şifre gibi özel bilgileri ele geçirmektir.
Sosyal mühendislik saldırıları, siber suçlular tarafından bilgi toplama, dolandırıcılık veya yetkisiz erişim gibi hain amaçlar için insanların doğal eğilimlerini, duygularını ve davranışlarını istismar etmek üzere düzenlenir.
Uygulama saldırıları (diğer adıyla uygulama katmanı DDoS saldırıları), belirli bir uygulamadaki belirli güvenlik açıklarına veya sorunlara saldırmak için tasarlanmıştır ve bu da uygulamanın kullanıcıya içerik sunamamasına neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
Siber saldırıların en yaygın ve en eski türü olan kötü amaçlı yazılımlar; bilgisayarlara, sunucuya, istemciye, cihaza ya da bilgisayar ağına zarar vermek için tasarlanan virüsler, fidye yazılımları, truva atları ve botnet'ler gibi tehditleri kapsar.
Bir bilgisayar korsanı, çeşitli amaçlardan ötürü birilerine zarar vermek için bilgi çalabilir, önemli verileri toplayabilir, önemli dosyaları şifreleyebilir, sistemi çökertebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Bu anlamda hacker, kendi çıkarları uğruna siber saldırı düzenleyenlere denir.
Veri tabanı yönetim sistemi, ağ becerileri, kriptografi, programlama becerileri ve yazılım sistemlerini en iyi şekilde öğrenmek büyük önem taşır. Elbette Tüm bunları en iyi şekilde bilmenin yanı sıra iyi bir tecrübe hacker olmanın en önemli temelleri içerisinde gelir.
Hacker ise teknik bilgi ve beceri sahibi sistem, network, yazılım gibi birçok alanda uzmanlığı kanıtlamış ve elektronik tabanlı sistemlere veya internet üzerindeki hesapların zafiyetlerini kullanarak sistemlere erişim elde eden kişilerdir.
Phishing, dolandırıcılar tarafından rastgele kullanıcı hesaplarına e-posta gönderilerek yapılan çevrimiçi saldırı türüdür.
Çöp Karıştırma (Dumpster Diving):
Çöp karıştırma, kişilere uygulanacak sosyal mühendislik saldırılarından bir tanesidir. Kişi, işlevselliğini yitirdiğini düşündüğü veri içeren materyalleri atıl hale getirse de bir sosyal mühendislik saldırganının işine fazlasıyla yarayabilmektedir.
Kimlik avı saldırısı, birisi sizi kandırarak kişisel bilgileri paylaşmanızı sağlamaya çalıştığında gerçekleşir.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
Sıfır gün güvenlik açığı, tedarikçi bir güvenlik açığından henüz haberdar olmadan önce saldırganlar tarafından keşfedilen bir yazılım güvenlik açığıdır. Tedarikçi farkında olmadığı için sıfır gün güvenlik açıkları için herhangi yama henüz yoktur ve bu da saldırıların başarılı olma olasılığı yüksektir.
Bilgisayarları hedef alan siber suçlular, cihazlara zarar vermek veya çalışmalarını durdurmak için onlara kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir. Ayrıca verileri silmek veya çalmak için kötü amaçlı yazılımları da kullanabilirler.
Cep telefonları android veya iphone farketmez hacklenme riski altında. Hack , virüs , malware , spyware vs derken telefon larımız sürekli anti virüs programı olsa dahi tehlike altında. Hacker lar internet korsanları bilgilerinizin peşinde.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur. TCP/IP internet protokolleri, Linux komutları, Pythonu gibi programlama dilleri, işletim sistemlerinin mantığı, analiz gibi konularda bilgi sahibi olan ve bu bilgileri sürekli güncelleyen kişiler Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı olmaya adaydır.
İstatistiklere göre bir hacker, saatte ortalama 41 dolar kazanıyor. Şahsi bilgiler içinde en değerli olanı kişilerin sağlık geçmişleri. Bilgisayar korsanları bu verileri şantaj yapmak veya sigorta şirketlerine satmak için kullanıyor. Bir kişiye ait sağlık bilgilerinden kazanılan para bin dolara kadar çıkabiliyor.
Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçunun Cezası: Bilişim sistemine girme fiili nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.243/3).
Bu bilgisayar korsanları, hassas verilere ve gizli bilgilere erişmek için çeşitli teknikler kullanabilir. Kötü niyetli hacker'lar, çalınan verileri karanlık ağda veya karaborsada satarak para kazanabilir. Bu pazarlar, suçluların saldırıya uğramış sistemlerden veri alıp sattığı çevrimiçi platformlardır.
Hackleme işleminin bilişim sistemine vereceği zarar, hacker'ın yeteneği ve amacı ile orantılıdır. Hackleme Bilişim Sistemlerine Girme suçu kapsamındadır ancak hacker'ın sisteme girişinden sonra sistemde yapacağı hareketlerle orantılı olarak sistemi engelleme, bozma ve verileri değiştirme gibi suçlar da eklenebilir.
Siber suçlar, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olmayan suçlardır. Söz konusu suçların soruşturulması ve kovuşturulması re'sen takip edilmekle beraber henüz tespit edilememiş olması halinde ilgili merci olan Cumhuriyet Savcılıklarının bilgilendirilmesi halinde de takibi gerçekleştirilecektir.
Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize, şantaja ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri