Güneş battıktan sonar
Müzdelife: Arafat'tan sonra ikinci vakfenin yapıldığı Arafat ile Mina arasında yer alan ve Muhassır Vadisi'ne kadar olan bölgedir. Burada yatsı vaktinin girmesinin ardından akşam ve yatsı namazı birleştirilerek kılınarak teşrik tekbirleri getirilir. Gece boyunca ibadet ve dua ile bayram karşılanır.
Bütün işlerini bitirdikten sonra Mekke'den ayrılmadan önce “vedâ tavafı yapar”, böylece hac görevini tamamlamış olarak memleketine veya Medine'ye gider.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Vakfe duası" yaptı
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.
Vakfe zamanı çoğunluğa göre zilhicce ayının dokuzuncu günü zeval vaktinin girişiyle, Hanbelîler'e göre fecrin doğuşuyla başlar ve dört mezhebe göre bayramın ilk günü fecir vaktine kadar devam eder.
İlgili 21 soru bulundu
Sünnete uymak açısından esas olan, Arafat sınırları içine zilhiccenin dokuzuncu günü zevalden sonra girmek ise de günümüzde birlikte hareket mecburiyeti sebebiyle, hacıların büyük çoğunluğunun zilhiccenin sekizinci günü Arafat'a taşınmaları ve geceyi orada geçirmeleri teamül haline gelmiştir.
Mekke. Aralarında Türklerin de bulunduğu hacı adaylarının bir kısmı bugün saat 16.30'dan itibaren kafileler halinde Mekke'ye 25 kilometre mesafedeki Arafat'a hareket etti. Bazı hacı adayları Arafat'a hareketleri öncesinde ailelerini arayarak helallik istedi.
Bu dağda Müslümanlar hep beraber günahlarının affedilmesi için dua etmektedir. Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır.
Ali Erbaş'ın, 2023 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'den yapacağı “Arafat Vakfe Duası” canlı olarak 27 Haziran 2023 Salı günü saat: 13.30'da Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak.
1890), Cebelirahme'nin güney eteğinde 30 ayak uzunluğunda ve 28 ayak eninde Mescid-i Cebeliarafat bulunduğunu, Mekke mollasının arefe günü hutbeyi burada okuduğunu kaydeder. Bugün Cebelirahme'de, tepesine çıkılan bir merdiven ve tepe noktasındaki dikili taştan başka hiçbir şey bulunmamaktadır.
Kutsal topraklara giden Müslümanlar hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilmektedir. Duruma göre haccın süresi 10 gün, 15 gün, 20 gün, hatta bazen 40 – 45 güne kadar dahi uzatılabilmektedir.
- Hac çıkışları 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olurken, dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
2023 HACCA NE ZAMAN GİDİLECEK? Diyanet'in açıkladığı takvime göre Hac çıkışları 2023 yılında 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kurada adı çıkanlar ise 13-24 Mart tarihleri arasında kesin kayıt yaptıracak.
Dolayısıyla giderken, hem ibadetlerde aksama olmamalı, Kur'an-ı Kerim tilaveti, istiğfar, tövbe bunun dışında Hayr ve hasenatta bulunma, hiç kimsenin kalbini kırmamalı, gidip gelinceye kadar orada beraber olduğu arkadaşlarla iyi geçinmeye dikkat etmesi hususu özellikle hatırlanması gereken hususlardır.”
Diyanet'in açıkladığı takvimde hac tarihleri yer aldı. Buna göre hac çıkışları 2023 senesinde 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Hacdan dönüş tarihleri ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında olmuş olacak.
“Hacda, asıl olan, Müzdelife vakfesinden sonra Akabe cemresine yedi taş atılması ve ardından tıraş olunup ihramdan çıkılmasıdır.
Ali Erbaş'ın, 2023 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke'den yapacağı “Arafat Vakfe Duası” canlı olarak 27 Haziran 2023 Salı günü saat: 13.30'da Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Arafat Vakfesi; Hac yapacaklar için Arafat'da durmak zamanıdır. Arafat'da durma zamanı Zilhicce ayının dokuzuna rastlayan Arefe gününün zeval vaktinden itibaren Kurban bayramı ilk gününün fecrinin doğuşuna kadar olan zamanın herhangi bir kısmıdır.
Hac için ihrama girildikten sonra, Arafat'a çıkmadan önce nafile bir tavafın (26) ardından haccın sa'yi yapılabilir. Haccın sa'yini bu şekilde önceden yapanlar artık “Ziyaret tavafı”ndan sonra sa'y yapmazlar. Fakat sünnete uygun olan, haccın sa'yinin Ziyaret tavafından sonra ve ihramsız olarak yapılmasıdır.
Hacılar kutsal topraklardan dönüyor - YouTube. Hac ibadetini tamamlayan hacılar kafileler halinde kutsal topraklardan yurda dönüyor. Hem Suudi Hava Yolları hem de Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçaklar, Cidde ve Medine'den hacıları yurda getirmeye devam ediyor.
Umre, belirli bir zamana bağlı olmaksızın (Arefe günü ile Kurban Bayramının ilk dört günü hariç) ihrama girip tavaf ve say yaptıktan sonra, tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan ibadettir. “ Umrenin hacdan farkı, Arafat ve Müzdelife vakfesi, kurban kesme, şeytan taşlama görevlerinin umrede bulunmamasıdır.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
Mekke metrosu 18 kilometrelik yolu 15 dakikada katedecek ve her biri 12 vagonlu 20 metro saatte 100 bin Hacı adayını Arafat'tan müzdelife ve Mina'ya taşıyacak.
İslam peygamberi Muhammed, ölümünden (Miladi 632) önce veda hutbesi konuşmasını onbinlerce kişiye bu dağda yapmıştır. Doğu, kuzey ve güneyi dağlarla çevrilidir. Adem ile Havva'nın cennetten indirildikten sonra buluştukları yere "Arafat", buluştukları güne "arefe" denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri