Fikir patenti teknik olarak sadece fikirle alınabilecek bir şey değildir. Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir.
Fikir Patenti Alınabilir mi? Teknik olarak hayır. Yalnız fikirler patentlenemez. Sadece bir fikirden geliştirilen buluşa patent alabilirsiniz.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Bazı buluşlar ise icat niteliği taşımadığı için patent konusunda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname kapsamının dışında kalır. Patent alınamayan ürünler arasında bilimsel teoriler ve matematik teorilerinin yanında keşifler de sayılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Buluşunuzun patent alabilmesi; yeni olmasına, buluş basamağına sahip olmasına ve sanayi koşullarında uygulanabilir olmasına bağlıdır. Şimdi bu özellikleri tek tek irdeleyelim: Buluşunuzun yeni olması, dünya üzerinde daha önce var olmaması ve yepyeni bir teknik ile üretilmesi anlamını taşır.
Patent sahibi, buluşun yeri, teknolojik alanı ve ürünlerin ithal veya yerli üretim olup olmadığına bakılmaksızın patent hakkından yararlanabilecektir.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Öncelikle belirtmek gerekir ki bir iş fikri, Türk hukuk sisteminde herhangi bir şekilde koruma altına alınmıyor. Ancak fikirler bir yazılım ya da bilgisayar programı ile hayat bulduğunda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince” eser” olarak sayılıyor ve tescillenmesi durumunda telif hakları ile korunuyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Patent; bir icadın, keşfin, tasarımın veya buluşun belirli bir süre için yasal koruma altına alınmasıdır. Bu koruma, icadın sahibine; üretim, kullanım ve ticaret konusunda özel haklar sağlar. Belirtilen süre boyunca sadece icadın sahibi tarafından kullanılabilir ve satılabilir.
Ek patentte,
patent konusunu geliştiren ve ona katkılar sağlayan buluşların korunması talep edilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ek patente konu buluşun, ana buluş ile bağlantılı olmasıdır. Şayet böyle bir bağlılık söz konusu değilse ek patent başvurusu reddedilecektir.
Kimine göre, Floransa Cumhuriyeti'nde 1421 yılında ünlü mimar ve mucit Filippo Brunelleschi'ye, ünlü mimari eseri “Duomo of Florence'e Carraran” mermeri taşımak için tasarladığı gemisi için verilen belge ilk gerçek patenttir. Kimine göre ise Kral 6.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Eğer fayda patenti başvurusu kabul edilirse, icat sahibi bir patent belgesi alır ve bu belge icadın yasal olarak korunması ve ticari olarak kullanılması için gerekli olan tüm hakları sağlar. Eğer başvuru reddedilirse, başvuru sahibi itiraz edebilir veya başvuruyu yeniden gözden geçirmek için bir başvuruda bulunabilir.
Patent Önemi
Patent, bir buluşu halkın beğenisine sunmadan önce tüm haklarınızı koruma altına almanızı sağlayan belgedir. Patent belgesine sahip olmanız durumunda, size ait olan buluşunuzun izniniz dışında başkaları tarafından üretilmesinin, pazarlanmasının, satılmasının veya ithal edilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Patent Başvurusu Nereye Yapılmalı? Patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılmalıdır. Patent başvurusu için gerekli evrak ve belgeler toplanıp Türk Patent ve Marka Kurumu'na elden veya Elektronik Başvuru Sistemi EPATS üzerinden çevrimiçi olarak teslim edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri