Avukatın haciz mahallinde bulunması yetkili icra memurunun ve konut/işyerinde borçlunun iznine tabidir. Borçlunun muvafakati olmadan, tek başına icra memurunun yönlendirmesi ve izni ile avukatın konuta/işyerine girmesi mümkün değildir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Aile Evine Haciz Gelir Mi? İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
İcra avukatı, gerçek veya tüzel kişilerin para veya başka tür alacaklarını icra dairesi marifetiyle alabilmeleri hukuki yardım maksadıyla başvurdukları kişidir. Alacaklı adına icra takibi başlatır, süreci takip eder, müvekkilinin alacağını tahsil etmek için onun adına her türlü işlemi yapar.
Haciz sırasında borçlu ya da alacaklı veya bunların vekilleri haciz mahallinde bulunarak hak ve menfaatleri gözetebilirler. Ancak haciz esnasında bulunmaları zorunlu olmayıp, yokluklarında yapılan haciz de geçerlidir.
İlgili 35 soru bulundu
– Avukatın borçlunun ailesini araması suç teşkil etmektedir. Borç için aile fertlerinin aranması suç mudur? – Borç için aile fertlerinin aranması suçtur. Avukatın borçluya mesaj atması Yargıtay'a göre taciz boyutuna ulaşacak derecedeyse suç oluşturmaktadır.
Avukat olarak hacze gidilemeceğinin düşündüğümüz zaman hacizdeki talepleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Avukat olarak gitmek bir haktır. Hacizde icra memuru alacaklının yediemin olarak bırakma veya muhafaza talebine uymaz zorundadır.
Açılan davanın sonunda talepte bulunan lehine karar verilirse, muhatap davalının borcunu ödemesi gerekir. Şayet borcunu ödemezse ,alacaklı icra dairesine başvurup ilamın takip ile zorla yerine getirilmesini talep eder, bu durumda borçluya bir icra emri gönderilir.
İcra dairesinden kişiye borcunu ödemesine ilişkin bir tebligat gelmesi halinde borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığının göstergesidir. Evde aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayan eşyalar hacze kabil değildir. Örneğin buzdolabı, yatak gibi eşyalar haczedilemez.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Eve icra memuru geldiğinde kapı açılmasa dahi memurun çilingirle açma yetkisi vardır. Merak edilen konulardan biri Evime Haciz Geldi Ne Yapmalıyım? Sorusunun yanıtıdır. Haciz memurunun kapı açılmazsa çilingirle kapıyı açtırmasının ardından memur haciz işlemini gerçekleştirme yetkisini kullanır.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz.
Haciz memuru, haciz işlemlerini başlatmak için eve geldiğinde borçlu olan kişi evde değilse birçok eşyayı kişiye ait olarak alma hakkı bulunur. Bu yüzden haciz memuru evde olduğu zaman kişinin de evde olması yalnızca kendi eşyalarının götürülmesi amacıyla daha doğru olur.
Örneğin, bir evin mutfağında bulunması gereken tencere, tabak, ocak, fırın gibi eşyalar veya evde bulunan yatak, yorgan, masa, sandalye, koltuk, halı, perde, buzdolabı, televizyon, bilgisayar gibi eşyalar bir adet olduğu sürece ve değeri fahiş olmadığı sürece haczedilemez.
Muhatabın, tebligat adresinde bulunmaması durumunda, tebliği alabilecek kimselere de icra işlerine ait tebliğler yapılabilir (36). Kural olarak, tebligat muhatabın bizzat kendisine yapılır (37). Tebligat, muhataba bilinen en son adresinde yapılır (38). Buna göre, Tebligat Kanunu adreste tebligat esasını kabul etmiştir.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Alacaklı olan kişi eğer söz konusu davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli şekilde bu masrafları yatırmaz ise söz konusu icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Söz konusu bu süre 10 seneye ulaştığında ise icra takibi otomatik olarak düşmüş olur.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İcra İflas Kanunu md. 82/1-3'e göre; Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşya satılamaz. Bu kapsamda mesela; aile bireyleri için gerekli olan yatak, soba, elbise, mutfak eşyası, perde, koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, hali gibi ev eşyaları haczedilemez.
ÖZET : Dava, haczedilmezlik şikayetine ilişkindir. İİK'nun 82/12. maddesinden kaynaklı haczedilmezlik şikayeti, aynı Kanun'un 16/1. maddesine göre 7 günlük süreye tabidir. Şikayet süresi haczin öğrenildiği tarihten itibaren başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri