1 adet kayısı çekirdeği kaç gram? Kayısılar metabolizmayı da hızlandırarak kilo vermenize neden olabilir. Kayısılar aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için önemli olan kalsiyum bakımından da zengindir. Daha da önemlisi, potasyum da uygun emilim ve kalsiyum dağılımı için önemlidir.
Gün içinde 30 adetten fazla tüketilen kayısı çekirdeği, zehirlenmeye neden olur. Beslenme uzmanları ölçülü tüketmenizi sık sık vurgular. Kayısı çekirdeğini tüketmeden ve kayısı çekirdeği yağını kullanmadan önce uzmana danışmanız gereklidir.
Kayısı çekirdeğinin 1 gramı sadece 6 kaloridir. 1 fincan ağırlığındaki kayısı çekirdeği ise 483 kaloriye sahiptir. Sadece 1 yemek kaşığı tüketmek istediğinizde 60 kalori alabilirsiniz. 1 avuç kayısı çekirdeği ile açlığınızı bastırmak isterseniz de 242 kalori alırsınız.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli.
Kalorisinin büyük kısmını (%74) yağdan alan Kayısı Çekirdeğini kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz. 1 Porsiyon (60 gr) yaklaşık 362 kcal kalori içerir, 15 gr protein, 8 gr karbonhidrat ve 30 gr yağ bulunur ve 6 Yemek Kaşığına eşittir.
İlgili 18 soru bulundu
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 174,86 TL.
1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir.
İçindeki B17 sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu, oluşmuş olanlarınsa genişlemesini engellediği söyleniyor. Bolca vitamin barındırması sayesinde kayısı çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de yaratabiliyor. Bu özellikleri dışında yüksek kan basıncını dengelemede yardımcı oluyor.
Kayısı Çekirdeği Neye İyi Gelir? Sahip olduğu lif bakımından bağırsakların fonksiyonunu düzene koymaya yardımcı olur.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
1 avuç 54 kalori, Yarım avuç 27 kalori, 1 kahve fincanı tuzsuz leblebi 55 kalori içermektedir.
Kayısı Suyu Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 44 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Su Bardağı (200 ml lik) yani 200 gramlık miktarında Kayısı Suyu 88 kalori bulunmaktadır.
Kavrulmuş tuzsuz ay çekirdeği kalori değerleri detaylarıyla şu şekildedir: 1 avuç (25 gr) kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 146 kcal. 1 orta kase (150 gr) kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 873 kcal. 100 gram kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 582 kcal.
Kayısı çekirdeği, çiğ şekilde doğrudan tüketildiği gibi yağ haline getirilerek de kullanılabilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman iç hastalıklara ve yukarıda saydığımız, rahatsızlıkların büyük bölümüne fayda verir. Kayısı yağ haline getirilerek tüketildiğinde, cilt bölgesine sürülür.
Toprak kendisiyle buluşan tohumu aslına döndürüyor olsa gerek. Zira yediğimiz tatlı kayısı ve çekirdeğinin aslı, ekşi bir meyve acı bir çekirdekten ibaret. Acı kayısı çekirdeği, aşılanmamış kayısı ağacından (Hüdayi*) elde edilir. Bu şekildeyken aynı zamanda meyve de mayhoş bir tattadır.
Acı kayısı çekirdeğinin bilinen en önemli faydası kanserli hücreler ile mücadele etmesidir. Vücuttaki kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen acı kayısı çekirdeği cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinden elde edilen yağlar cilt sağlığı için de kullanılmaktadır.
1) Kayısı Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar.
Kuru kayısı yaş halinin sağladığı bütün faydaların yanı sıra içerdiği yüksek demir sayesinde kansızlığa karşı korur, yüksek lifiyle kabızlığı önler ve giderir." diye konuştu.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Vücut içerisindeki yağ asitlerini hızlıca parçalayan ve böylelikle de kolay sindirmeye yarayan kayısı, uzun vadeli tokluk hissi sağlayarak sağlıklı ve doğal yollarla zayıflamanızı sağlar.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir.
3 Numara (121 - 140 adet / kg.) 4 Numara (141 - 160 adet / kg.) 5 Numara (161 - 180 adet / kg.) 6 Numara (181 - 200 adet / kg.)
Pektin kabızlık sırasında vücuttaki su seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, selüloz çözünmeyen lif görevi görür. Hem çözünen hem de çözünmeyen diyet lifi zengini kuru kayısı, sindirim sistemi için bir müshil etkisi yaratabilir. İstenmeyen atıkların temizlenmesine yardımcı olur.
Yüksek oranda magnezyum içerdiğinden, kan basıncını doğal olarak dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür. A vitamini kaynağı olduğundan, görme gücünü artırır ve göz hastalıklarının oluşumunu engeller. Aynı nedenle, cilt sorunlarına da iyi gelir. Kuru kayısı, egzama tedavisinde dahi kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri