İşte, merak edilen tüm detaylar. " Likralı kumaş sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı bir yapısı olan likralı kumaş spor kıyafetleri ile mayoların üretiminde kullanılmaktadır.
Likralı kumaşın çıkış noktası 'likra'dır ve likra; elastik sentetik bir kumaş olan elastanın ticari marka adıdır. Örme, gabardin, jarse, mira, süprem, scuba, saten, süet kumaş türleri gibi tercih edilen bir kumaştır. Sahip olduğu esnek yapı ile bilinen likralı kumaş; boyutunun 6 katına kadar esneklik sunabilir.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur.
Likra iplikler kumaşın esnek ve dayanıklı olmasını sağlar. Polimer yapıda olan bu iplikler doğal değildir. Bu sayede dokunacak kumaşın niteliklerine uygun şekilde ince ya da kalın olarak üretilebilirler. “Likralı ne demek?” sorusunun yanıtı “esneyebilen” şeklinde verilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
İşte, merak edilen tüm detaylar. " Likralı kumaş sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı bir yapısı olan likralı kumaş spor kıyafetleri ile mayoların üretiminde kullanılmaktadır.
Polyesterden olan likralı kumaş nefes almayan yapıya sahip olduğundan yaz aylarında tercih edilmemelidir. Cildi tahriş edebilir ve sağlığa zarar verebilir. Ancak doğru mevsimde doğru likralı bir kumaştan yapılmış giyim eşyasını tercih etmek büyük kolaylıklar sağlar.
Elastan lifleri, yapılarında en az %85 oranında segmente edilmiş poliüretan bulunan sentetik polimer zincirlerinden (sert kristalin ve yumuşak uzun amorf bölgelerden) oluşan, yüksek derecede uzama ve orijinal durumuna dönme özelliğine sahip lif çeşitleridir.
Her likralı kot pantolon yıkanma anında çekmez. Çamaşır makinenin ayarını yanlış yaptıysan çekmesi ihtimal ama genel olarak pantolonlar çekmez sadece ıslakken kot pantolondaki liflerin şişmesi ile pantolonlar kısa gelir.
Polyester'den üretilen likra iplik (Lycra, Spandex, elastane) SIRANG Şirketi imalatı olan likra veya spandeks iplik ürünleri polyester ile lastik karışımından elde edilen likra veya spandeks iplikleridir. Bu çeşitteki iplikler üretim sürecinde kumaşa eklenerek ona elastisite özelliği kazandırır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
İç giyim ürünleri, doğal pamuklu veya lifli kumaşlardan imal edilmelidir. Yumuşak kumaşlar, yıkamaya dayanıklı olmalı ve zaman içinde yumuşaklığını kaybetmemelidir. Yıkama sonrası sararma olmamalıdır. Kumaşlar teri transfer edebilmeli, hava geçirgenliğine sahip olmalıdır.
Likra (Lycra), spandex (elastan) elyafının ticari adıdır. Yüksek uzama yeteneğine sahip lif çeşitleri elastomer (elastik) lif olarak sınıflandırılır ve ülkemizde söz konusu elyaflar, yaygın olarak likra adıyla bilinir.
Sentetik kumaşlar ile üretilen tüm kıyafetler terlemeye neden olmaktadır. Bu nedenle mümkün oldukça doğal liflerden hazırlanan ve nefes alabilen kumaşlar tercih edilmelidir. Terletmeyen iç çamaşırı kumaşlarının başında ise; pamuklu kumaşlar, bambu kumaşlar ve modal kumaşlar yer almaktadır.
Likralı alpaka kumaş kırışmayan bir yapıya sahiptir. Kumaşın doğal elastik yapısı kırışma gibi sorunların kolayca önüne geçmeyi başarır.
Elastan kumaş türü giyenlerini sıcak tutmaktadır. Genellikle yaz aylarında kullanılmaktadır.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40 °C'de yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Herhangi bir kuvvetle çekildiğinde yeniden eski halini alan ipliklerden oluşan kumaşa elastan kumaş denmektedir. Böylece özellikle giysilerde farklı şekillerde hareket edildiğinde kolayca eski halini alır. Aynı zamanda bu sayede farklı giyim çeşitleri yeni görüntüsünden ödün vermez.
etiketine bak esneme payını söyleyeyim sana. %98 pamuk %2 elastan falan yazar. eğer elastan varsa bil ki esneyecektir. dışarda 1-2 kere giy 1-2 kere yıkansın mutlaka gözle görülür bir esneme olur.
Pamuk kot pantolonda, tişörtlerde, nevresimlerde, havlularda, iç çamaşırı ve çoraplarda, aktif giyimde, montlarda ve çok daha fazlası birçok ürün yapımında kullanılıyor. Doğal bir hammadde olan pamuk doğada çözünebilen, nefes alabilen ve hava geçiren bir kumaştır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri