İdeal kilosunun altında olan kişilere zayıf ya da çelimsiz denir. ''Dal gibi'', ''değnek gibi'' ve ''canlı cenaze'' gibi benzetmeler de zayıf insanlar için sıklıkla kullanılır.
Eski metinlerde ''kılabuz'' şeklinde geçen kılavuz sözcüğü, öz Türkçedir. 11. yüzyıldan beri kullanılmaktan bu kelime, yol gösteren, rehber ve öncülük eden kimse anlamına gelir.
Nizamettin isminin anlamı ise şu şekilde; Dinin nizamı, düzeni.
Kılavuz kelimesinin eş anlamlısı "rehber" kelimesidir.
Klavuz Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
İlgili 16 soru bulundu
Eş ve Yakın Anlamlı Kelimeler Sözlüğü'nde “baş, kafa, ser” kelimelerinin eş ve yakın anlamlısı olarak “kelle” kelimesi gösterilmezken, “kelle” kelimesinin eş ve yakın anlamlısı olarak “baş, kafa” kelimeleri gösterilmektedir (EYAKS).
kılavuz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kulavuz “yol gösteren, rehber” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük en erken İbn Faḍlān'ın M 921 yılında Volga Bulgarları arasında yaptığı yolculuk bağlamında kaydedilmiştir.
Ökkeş ismi öncelikle Arapça kökenli bir isim olup, erkek örümcek anlamına geliyor.
1. İnatçı, azimli. 2. Sert ve işlenmesi zor.
Necmiye ismi kelime olarak yıldızlara ait olan demektir. Yıldızlarla ilgili olan anlamını da taşımaktadır. İsim olarak kız çocuklarına uygun bir isimdir.
TDK – Türk Dil Kurumu.
Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir.
Klavuz Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
Kılavuz kelimesi, TDK sözlük anlamına göre yol gösteren, turistik ve tarihî yerleri gezi sırasında bilgi aktaran kimse, rehber" olarak karşımıza çıkmaktadır. Rehber kelimesine eş anlamlı olarak da gösterilebilir.
Kılavuz:Yol gösteren kimse, rehber.
İlk kaydının Doerfer'in de dediği gibi İbn Fadlan (m.s. 923) tarafından yapıldığını ve kulavuz 'kılavuz, rehber' sözünün Türkçeye İrani bir dil olan Harezmceden geçtiğini yazan Clauson, sözün kulağuz, kulavuz, kulabuz vb. gibi yazımlarına değinmekle yetinir (EDPT).
Klavuzla vida açmak; klavuz denen, takım çeliğinden yapılmış, sertleştirilmiş üzerinde vida dişli kısmı bulunan takımlarla gerçekleştirilir. Klavuzun dişli kısmında bulunan kanallar, dişlerde kesici ağızların oluşmasına, yağlama yağının bu kesici ağızlara ulaşmasına ve kesilen talaşın dışarı çıkmasına yarar.
Küstah kelimesi, davranışları ve sözleri saygısızca olan, haddini bilmez kimse demektir.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
Traş olarak yazımı hatalı yazım olarak kabul edilmektedir. Doğru yazımı ise tıraş olarak kabul edilip kullanılmaktadır. Bu örnekte tıraş kelimesi sakal ve bıyıkların kesilmesi anlamında kullanılmıştır.
"Göz yaşı" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Müteşekkir kelimesi, 'teşekkür etme durumunda olan kişi ya da kimse' anlamı üzerinden ifade edilmektedir. Bu anlamı ile beraber özellikle herhangi bir iyilik karşısında, yine karşılık olarak verilen müteşekkir anlamı taşıyor.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
Zaman zaman Yalnız kelimesi TDK'ya göre nasıl yazılır karıştırabilmektedir. Söz konusu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır. Bu kelimenin yanlış olan yazılışı "yanlız" olarak yazılmış olanıdır. Doğru olarak yazılmış olan şekli ise "yalnız" şeklinde yazılmış olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri