Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir. Davranış terapisi ile işlevsel bağımsızlık kazandırılabilir.
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz.
Atipik otizmin ilaçla tedavisi yoktur. Bu hastalığa sahip olan kişilerin özel eğitimler alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra davranış analizi gibi farklı eğitim modelleri uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra duyu eksiklikleri olacağı için kişilerin duyu bütünleme terapisi adı verilen eğitimleri de alması gerekmektedir.
Eğer otistik olduğuna dair bir raporunuz varsa normal devlet veya özel okula gidebilir. Bunun için ilçenizdeki Rehberlik Araştırma Merkezine başvurup Kaynaştırma raporu almalısınız. Dediğiniz gibi durumu çok hafifse zaten normal eğitime başlatırlar.
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
İlgili 29 soru bulundu
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Takıntılı ilgi alanlarına sahiplerdir. Otizmde el çırpma, sallanma veya etrafında dönme yaygındır.
Atipik otizmde ise, konuşma sonraki yıllarda düzelebilmektedir, yani ilk başlarda konuşma bozuklukları görülürken, yaşın ilerlemesi ve alınan eğitimle konuşmada düzelmeler görülebilir. Bazı bireylerin konuşma bozuklukları ilerleyen yaşlarda da devam edebilir.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Otizmi tamamen ortadan kaldıran bir tedavi olmamakla birlikte, erken teşhis ve doğru beslenme programı ile semptomlar hafifletilerek bireyin günlük yaşamı kolaylaştırılabilir. Otizm spektrum bozukluğunda; gluten içeren besinler, şeker, süt ve süt ürünleri bireyin beslenme programından tamamen çıkartılmalıdır.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
Araştırma grubu, bir annenin yalnızca yapısal değişkenlerinin yarısını –yalnızca şansa dayalı bir oran ile- otizmli oğluna geçirebileceğini bu nedenle anneden gelen değişkenlerin otizm ile ilgili olamayacağını buldu. Fakat şaşırtıcı bir şekilde, babalar değişkenlerinin %50'sinden fazlasını çocuklarına geçiriyorlar.
Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme döneminden geçer.
Atipik otizm; yüksek işlevli otizm olarak bilinen asperger sendromundan ve otizmin orta ya da ağır spektrumundan farklı olarak daha az belirti gösteren otizmin bir alt türüdür. Halk arasında silik otizm, yalancı otizm, geçici otizm, yarı otistik gibi tanımlar kullanılmaktadır.
Otizm spektrum bozukluğu olarak da bilinen otizm, doğuştan gelen, beyin ve sinir sistemine ait yapıların farklılığından ve işleyiş tarzından kaynaklanan nörobiyolojik ya da farklı bir deyişle nörodavranışsal bir bozukluktur.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Otizm spektrum bozukluğu, hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklı bir hastalıktır. Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Ailelerin uzmanlara en çok sorduğu soru “Otizmli çocuklarının ne zaman konuşacağı”dır. 2600 aileyi içeren bir araştırmaya göre, OSB'li ve ciddi dil gecikmesi olan çoğu küçük çocuğun 8 yaşına kadar "ifade veya akıcı" konuşma geliştirdiğini ve neredeyse yarısının akıcı konuşmaya başladığıdır.
Otizmde çocuk sosyal etkileşime isteksizdir, iletişime geçmez, karşısındakiyle bir uzlaşma çabası yoktur. Bu çabanın olması çocuğun sosyal etkileşim kurmaya çalıştığını ancak bunun için dil ve konuşma becerilerini kullanmakta zayıflığının olduğunu gösterir.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Otizm geçen ve tedavi edilen bir rahatsızlık değildir. Yaşamı boyunca çocuk otizm ile mücadele etmek zorunda kalır. Genel olarak otizmli çocuklar çevreleriyle davranışsal ve sözel olarak iletişim kurmakta zorlanmaktadır. Uzmanlar otizmin bir gelişim bozukluğu olduğunu ifade etmektedir.
Otizmli çocukların çevrelerindeki duyusal uyarılara çok farklı tepkiler vermelerine karşın, yeni bir nesneyi tanımada genellikle parmaklarının üstünde gezdirerek dokunma, koklama, zaman zaman ağzına alma veya yalama şeklinde keşfetmeye çalıştıkları gözlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri