Kemoterapi tedavisinde saç dökülmesi genel olarak birkaç hafta sonra görülmeye başlar, nadiren birkaç gün içinde de başlayabilmektedir... Kemoterapide saç dökülmesi en sık yan etkilerinden birisidir, ancak günümüzde bazı kemoterapi ilaçları saç dökmemektedir ya da fark edilmeyecek kadar az miktarda saç dökmektedir.
Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.
Kemoterapi uygulanan herkesin saçlarını kaybetmeyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım, saç kaybının alınan kemoterapi ilaçları, ilaçların dozu ve ilaçların nasıl verildiği ile ilgili bir durum olduğunu söyledi.
Genellikle kemoterapi tedavisinin ikinci haftasında dökülmeler başlar ve geçen her sürede saç dökülme oranı artış göstermektedir. Bazı hastaların saçları tamamen dökülürken, bazılarının ise kısmet dökülmektedir.
Saç dökülmesi, tedavi süreci boyunca ve tedavi bitiminden sonra birkaç hafta daha görülebilir. Herkes için aynı şekilde saç dökülmesi beklenmez. Kişiye göre değişkenlik gösteren kemoterapi saç dökülmesi problemi genellikle 3 ay içerisinde sonlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Bazen hastaların kemoterapi süreci devam ederken dahi saç çıkışları başlayabilmektedir. Ama saçların geri çıkış zamanı ve yoğunluğu birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler bireysel genetik özellikler, kullandığı ilaçlar, kanser tipi olarak sayılabilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Kemoterapi kürlerinin her biri, birkaç dakika ya da gün sürebilir. Kürler arasında hastanın dinlenmesi için zaman aralıkları bırakılır. Ancak kemoterapi kürünün sayısı ya da kemoterapiyi oluşturan ilaçların türü, hastanın kemoterapiye verdiği yanıta göre değiştirilebilir.
Meme kanseri tedavisi için kullanılan ilaçların çoğu, saç dökülmesine neden olur. Hastalar daha fazla üzülmemek için, tedavi öncesi saçlarını kısa kestirmeli ve peruklarını hazır etmeliler…
Kemoterapi tedavisi başladıktan 2 hafta sonra kaş ve kirpiklerde dökülmeler başlayacaktır. Bu sürecin kötü geçirilmemesi adına, tedaviye başlamadan önce, kaş ve kirpik dibi gölgelendirme işlemi uygulanabilir. Uygulanan bu çalışma 8 ay bölgeyi kamufle edecektir.
Başlık tedavi süresince deride sürekli ve kontrollü bir soğutma sağlar. Bu soğukluk bölgedeki kılcal damarların kasılmasına neden olur ve kemoterapi esnasında ilaçların saçlı deriye ulaşımını engeller. Böylece, saç hücrelerinin etkilenmesi en aza indirilirmiş olur” diye konuştu.
Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir. Ancak son yıllarda kanser tedavisinde giderek daha fazla kullanılan akıllı ilaçlar ile artık saç kaybı oluşmamaktadır.
Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler. Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
– Yineleme riski düşük ancak koruyucu kemoterapi verilmesi gereken hastalarda 21 günde bir 4 kür (3 ay) kemoterapi uygulanır.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Ne Kadar Sürer? Tercih edilen kemoterapi şemasına göre 4, 6 veya 8 kür olabilir. Genellikle iki tedavi dönemi arasında 3 hafta beklenir. Kemoterapi kemik iliğini baskılayabileceği ve vücudun savunma sistemini olumsuz etkileyebileceği için her tedavi öncesinde bazı kan testleri yapılır.
Kemoterapi verilme süresi ve sıklığı ne kadardır? Kemoterapi ilaçlarının verilme süresi ve sıklığı, tümörün cinsi, yaygınlık durumu, hastanın yaşı, genel durumu ve mevcut diğer hastalıklarına (kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi) göre tıbbi onkoloji uzmanı tarafından belirlenir.
Vücutlarımız günlük normal işleyişleri içinde çeşitli kimyasal maddeler salgılıyorlar. Preti kanserli hücrelerin metabolizması yani işleyişinin normal hücrelerden farklı olduğunu dolayısıyla farklı bir kimyasal madde ve farklı bir koku salgıladığını söylüyor.
Kemoterapi ajanları hızla büyüyen bütün hücreleri öldürdükleri için tümörle beraber büyümekte olan saç folikül hücrelerini de öldürürler. Büyüme yani anajen fazdaki foliküllerin etkilenip dökülmesi nedeni ile kemoterapi sebebi ile oluşan saç dökülmesine anagen afflivium adı da verilir.
Tedavi sonrası PET çalışması kemoterapiden sonra asgari üç hafta (ideali 1 ay) beklenmesi önerilmektedir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler önlenebilir mi? Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir. Bulantı ve kusma: Beynin bulantı ve kusma merkezini baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır.
Dr. Gül Baktır, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri