↬Tepegöz ve projeksiyonda düz ayna kullanılmaktadır. Teleskoplarda ve mikroskopta ise çukur ayna kullanılır.
Düz Aynalar
Görüntü gerçeğiyle birebir aynı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı saç tarama, diş fırçalama gibi durumlarda yararlanılmasının yanında, kuaförlerde, berberlerde, mağazalarda, marketlerde kullanılır. Ayrıca düzlem aynalar periskop ve projeksiyon makinası gibi araçlarda kullanılmaktadır.
Merhaba, Mikroskop yapımında ÇUKUR AYNA kullanılır.Mercekte kullanılmakta ancak konuya dahil olmadığı için çukur ayna önceliktedir. Çukur ayna,kaşığın iç yüzüne benzer. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara denir.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Makyaj aynaları çukur aynadır. Kullanılan en yaygın ayna çeşidi olan düz ayna karşısındaki cisimleri aynı boyda ve aynı uzaklıkta yansıtır.
İlgili 18 soru bulundu
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Tümsek aynaların kullanım alanları: Mağaza ve dükkanlarda güvenlik aynası olarak kullanılmaktadır. Araç kullanırken arka tarafın geniş bir şekilde görünebilmesi için dikiz aynası olarak kullanılmaktadır. Kaşığın dış yüzeyi de tümsek aynalara örnek olarak gösterilebilir.
Tümsek Ayna Kullanım Alanları
Her türlü araçta kullanılan dikiz aynaları. Güvenlik aynası. Keskin viraj aynası. Araç altı arama aynası / kontrol aynası olarak da geçer.
Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.
El fenerinde kullanılan ayna türü ÇUKUR AYNAdır.
Cisimlerin ve maddelerin görüntülerini büyütürler. Örnek verecek olursak; araba farları, ışıldaklar ve el fenerleridir. Aynalar üç grupta toplanmaktadır. Tümsek Ayna: yansıtıcı bölümü dışarıya doğru bir hal almış olan aynalardır.
Projeksiyonlar, pek çok farklı alanda kullanılan görüntünün ışık yardımı ile perdeye yansıtılmasını sağlayan bir cihazdır. Perde olarak tanımlanan düz bir bölgeye görüntü yansıtılarak görüntüleme işlemi gerçekleşir.
3-) Projeksiyon Cihazı =İnce Kenarlı Mercek Kullanılır.
Projeksiyon özellikleri bakımından geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genellikle evde, iş yerlerinde, okullarda ve dershanelerde kullanılır. Toplantı, eğitim, sunum, dizi ve film izleme gibi pek çok etkinlikte bu cihazın özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır.
Çünkü ışın büyük alanı aydınlatması amaçlandığı için çukur ayna olması zorunludur.
Tümsek aynalarda görüntü her zaman sanal, düz ve cismin boyundan küçüktür. Cisim tümsek aynaya doğru yaklaştıkça, görüntüde odak noktasından aynaya doğru yaklaşır, bu sırada görüntünün boyuda sürakli büyür.
* Görüntü cisme göre düzdür. * Görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür. * Görüntü aynanın arkasında oluşur. (Zahiridir ya da sanaldır.)
Yansıtıcı yüzeyi bir küreden elde edilen aynalara küresel ayna denir. Yansıtıcı yüzeyi kürenin iç yüzü olan aynalara çukur ayna, Yansıtıcı yüzeyi kürenin dış yüzeyi olan aynalara tümsek ayna denir.
Çukur ayna, yansıtan yüzeyi içbükey şeklinde olan aynadır. Cismin çukur aynadaki görüntüsü olduğundan büyük olacak şekilde görünecektir.
Çukur aynayı genellikle kaşığın iç yüzüne benzetirler. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara dişçi aynası denilmektedir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskoplarda kullanılırken aynı zamanda diş hekimlerinin de kullandığı aynalardır.
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.
Çukur aynalar; yansıtıcı yüzeyi bir kürenin iç tarafına benzeyen aynalardır. Tümsek aynalar toplayıcı özelliğe sahip aynalardır. Araba farları, el feneri içerisinde kullanılan aynalar, aydınlatma amaçlı kullanılan lambaların içerisi gibi aynalar bu duruma örnektir. Araba farı, çukur aynaya örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri