Atipik otizmin ilaçla tedavisi yoktur. Bu hastalığa sahip olan kişilerin özel eğitimler alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra davranış analizi gibi farklı eğitim modelleri uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra duyu eksiklikleri olacağı için kişilerin duyu bütünleme terapisi adı verilen eğitimleri de alması gerekmektedir.
Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir. Davranış terapisi ile işlevsel bağımsızlık kazandırılabilir.
Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme döneminden geçer.
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
Araştırma grubu, bir annenin yalnızca yapısal değişkenlerinin yarısını –yalnızca şansa dayalı bir oran ile- otizmli oğluna geçirebileceğini bu nedenle anneden gelen değişkenlerin otizm ile ilgili olamayacağını buldu. Fakat şaşırtıcı bir şekilde, babalar değişkenlerinin %50'sinden fazlasını çocuklarına geçiriyorlar.
İlgili 24 soru bulundu
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Bazı kesimler otizm anneden çocuğa geçer diye düşünse de bu durumun da bir dayanağı hala bulunamamıştır. Bugün bilim adamlarının geldiği son nokta ise otizmin genetik olarak olma olasılığının yüzde 80'in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Gebelik sırasında oluşan enfeksiyon, gereğinden az veya çok kalori almak, tek tip beslenme alışkanlığı, gebelik diyabeti, obezite, hipertansiyon, psikojen stres gibi stres faktörlerinin, bebek beyninin gelişiminde değişikliklere neden olduğunu ve otizm riskini artırdığını belirten Erbaş, bununla ilgili bir çalışma ...
Eğer otistik olduğuna dair bir raporunuz varsa normal devlet veya özel okula gidebilir. Bunun için ilçenizdeki Rehberlik Araştırma Merkezine başvurup Kaynaştırma raporu almalısınız. Dediğiniz gibi durumu çok hafifse zaten normal eğitime başlatırlar.
Ruhsal bir bozukluk olarak adlandırılan otizm' de erken teşhis ve rehabilitasyon çok önemlidir. İlk 3 yaş döneminde yinelenen davranış belirtileriyle kendini gösterir. Otizmin tamamen atlatılması için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, Türkiye'de otizmin zihinsel bir engel olarak görüldüğünü, ancak bunun böyle olmadığını belirtti.
– Tahıllar ve Unlu Gıdalar: Otistiklerin dörtte üçünde buğday proteini olan gluten ile ilgili morfin bileşikleri yüksektir. Bu nedenle gluten içeren buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan mamuller (Ekmek, kek, kurabiye, bulgur, makarna, erişte, şehriye, tarhana, un çorbaları) tüketilmemelidir.
Otizmde özel diyetler, doğru gıdalanma ve besin takviyesi konusunda B6 ve magnezyum öneriliyor (Martineau, J., Barthelemy, C., Roux, S., Garreau, B., Lelord, G., 1989).
ANKARA - Otizmin, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yöntemiyle teşhis edilebileceği belirlendi. Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, MR yardımıyla beynin etkin hale gelen bölümü incelenerek otizm teşhisinin mümkün olabileceğini ortaya koydu.
Otizm geçen ve tedavi edilen bir rahatsızlık değildir. Yaşamı boyunca çocuk otizm ile mücadele etmek zorunda kalır. Genel olarak otizmli çocuklar çevreleriyle davranışsal ve sözel olarak iletişim kurmakta zorlanmaktadır. Uzmanlar otizmin bir gelişim bozukluğu olduğunu ifade etmektedir.
Şu an elimizde bulunan teknoloji ve testlerle otizm anne karnında anlaşılmamaktadır. Otizmin neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bir bireyin veya çocuğun otizmli olup olmadığı uzman gözlemi ile ortaya çıkmaktadır. Kan testleriyle otizm rahatsızlığı tanı koyulmamaktadır.
Teknolojinin gelişmesi, bilgiye ulaşımın kolaylaşması, yapılan farkındalık çalışmaları, ebeveynlerin çocuk gelişiminde daha dikkatli davranmaları gibi bir çok sebep ebeveynlerin çocuklarını ruh sağlığı uzmanlarına götürmeleri ve teşhis almalarını, dolayısıyla da sayıların artmasına sebep olmuş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri