Hafif derecede mental retardasyon sahibi bireyler evlenebilir.
Akıl hastalığı ve evlilik
Türk Medeni kanunu akıl hastalarının evlenmesini tam olarak yasaklamamışsa da, bu konuya belirli sınırlar getirmiştir. Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Ancak TMK'nın 133. maddesi "akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler" hükmünü içermektedir. Bu hükümden anlaşılacağı üzere, akıl hastalığı kural olarak kesin evlenme engellerinden biridir.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Ayırt etme gücüne sahip olmayanlardan, küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez. Hakim, bu konuda yasal temsilciyi dinledikten sonra, yasal temsilcinin haklı bir sebep olmaksızın izin vermemesi durumunda, evlenmek için başvuran küçük veya kısıtlının evlenmesine izin verebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kısıtlama; kanunda yer alan sebepler ile ergin kişiler hakkında mahkeme kararı ile fiil ehliyetinin sınırlandırılmasıdır. Kısıtlama kararı ile birlikte kısıtlanan kişi medeni haklarını kullanma yetkisinden kısmen ya da tamamen mahrum kalacaktır. Kısıtlanan kişi fiil ehliyetini vasisi aracılığı ile kullanabilecektir.
Vesayet altında bulunan kişinin yaşadığı yerleşim yeri mahkemesi, kaldırma kararının alınmasında yetkili ve görevlidir. Bazı durumlarda ise Sulh Hukuk Mahkemesi, kısıtlılığın kaldırılmasında yetkilidir. Avukat kanalıyla ya da kişisel olarak mahkemeye verilecek olan dilekçe ile kısıtlılık kaldırılabilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 133. Maddesinde belirttiği üzere; “Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.”
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Hafif mental retardasyon nedir sorusu, normale yakın ve düşük zihinsel yetersizlik olarak tanımlanabilir. Bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürebilirler. Orta düzey zeka geriliğine sahip olan bireyler, basit metinleri okuyabilir ya da temel akademik becerilere sahip olabilirler.
Türk Medeni Kanunu madde 125'e göre; “Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez.” Yine aynı kanun madde 133'e göre; “Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Madde 133'ün başlığı “Evlenme Engelleri” şeklindedir.
Tedavi edilmezse zihinsel engellilik yaratır. Edwards Sendromu: Genel olarak 5000 doğumda bir görülen bu sendrom ileri derecede zeka geriliği yapar. Doğan bebeklerin % 90'ı ilk 12 ay içerisinde ölmektedir. Buna kalp, böbrek ve sindirim sisteminde ki anomalileri neden olur.
Bir kişiye zeka geriliği tanısı koyulabilmesi için 18 yaşından küçük olması gerekir. 18 yaş altındaki birey, iletişim sıkıntıları yaşıyor, kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayamıyor, sağlık ve güvenlik konularında yetersiz kalıyorsa, zeka geriliğinden şüphelenilebilir.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
Ayırt etme gücü bulunmayanlar evlenmezler. Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler. Bir akıl hastalığı varsa hastalığın tanısı, seyri, tedaviye uyumu, tedaviye cevabı, kişinin sosyal-ekonomik-kültürel durumu birlikte değerlendirilir.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Çiftlerin yaptırması gereken evlilik öncesi tıbbi testlerin başında akciğer grafisi ve kan testleri gelmektedir. Bu testler genellikle çiftlerin hepatit B , C , AIDS , frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından değerlendirmesidir.
Olağanüstü durumlarda 16 yaşını doldurmuş kişinin evlenmesine hakim izin verebilir. Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler. Akıl hastalarının evlenebilmeleri için resmi sağlık kuruluyla evlenmelerinde sakınca bulunmadığına yönelik rapor gereklidir. Evlenme karşı cinsler arasında mümkündür.
Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59. İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
Zihinsel engellilerin yaklaşık %85'i “hafif” kategoriye girer ve hafif zihinsel engelli tanısı alır. %50 zihinsel engelli olanlar da bu kategoriye dahildir. Bu seviyede engelli olan kişiler yaşıtlarına kıyasla bilişsel gelişimde 2-4 yıl kadar yavaş olabilmektedirler.
Medeni Kanun Madde 405'e göre ''akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.''
Kısıtlama sebepleri TMK m. 432'de sınırlı olarak sayılmış olup, bunlar akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır ve tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serseriliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri