Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59. İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir)
Engelli bireylerin raporlarının oranları yaşanılan durumlar karşısında her sene değişime uğramaktadır. 2020 senesine bakacak olursa engelli rapor oranı başlangıçta %50 ile başlar ancak engelli olan birey 60 yaş ve üzeri ise mevcut orana %10 daha eklenir. Engelli rapor oranı da bunun sonucunda %72,5 olur.
Buna göre ÖGV için %20- 39, hafif düzeyde ÖGV için %40-49, Orta düzeyde ÖGV için %50-59, İleri düzeyde ÖGV için %60-69, Çok ileri düzeyde ÖGV için %70-79, belirgin ÖGV için %80-89 ve ÖKGV için %90-99 olarak belirtilmiştir.
Zihinsel Engelli: Çeşitli derecelerde zihinsel yetersizliği olan kişilerdir. Zeka geriliği olanlar(mental retardasyon), Down Sendromu, Fenilketonüri (zeka geriliğine yol açmışsa) bu gruba girer. İşitme Engelli: Tek veya iki kulağında tam veya kısmi işitme kaybı olan kişidir.
İlgili 39 soru bulundu
Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik
Ortalama IQ 100'dür ve insanların çoğunluğu 85 ile 115 arasında puan almaktadır. Bir kişinin IQ'SU 70 ila 75'ten azsa zihinsel olarak engelli olarak kabul edilir.
Engelli çocuklar için tanımlanmış hakların kullanımında engel oranlarının belirlenmesi için özel gereksinim düzeylerinin karşılığı olan engel oranları şu şekildedir: Özel gereksinim var (ÖGV): %20-39. Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59.
Sosyal haklar için Ağır Engellilik durumuna karşılık gelen ifadeler: “Çok ileri düzeyde Özel Gereksinimi Var”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” olarak belirlenmiştir. Down Sendromlu çocuklardan Mozaik Down sendromlu olanlar hariç hepsine ÖKGV olarak rapor verilecektir.
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
Engelli raporu sorgulama işlemini e-Nabız üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Engelli raporunuzun PDF'ini indirmek için E-Nabız sistemine giriş yapmalısınız! “Raporlarım” sekmesine tıklamalısınız. Tarihe göre listelenen mevcut raporlarınız arasından engelli raporunuzun yer aldığı kısmı bulmanız.
ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90 ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalıdır.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
Zeka bölümü 50-69 arasında tespit edilen zihinsel geriliktir.
ÇOCUKLAR İÇİN RAPOR
Yönetmelikte DMD'liler için “Tanıdan itibaren özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV)” değerlendirmesi yapılması gerektiği yazmaktadır. Bu değerlendirmenin, yüzde(%) engel oranı içeren diğer mevzuatlarla uyum kapsamında 90-99% arasında denk geldiği de belirtilmiştir.
Silahlı Özel Güvenliklere sınavda toplamda 125 soru (100 Temel Eğitim Sorusu 25 Silah Sorusu) ve 5 atış şeklinde olmaktadır. 100 soruluk Temel kısımdan her halükarda 50 ve üstü puan almanız gerekmektedir. 50 altında puan alırsanız kalmış olursunuz.
“Ağır engelli”, “tam bağımlı birey” ya da çocuklar için “Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ibareli raporu olanların bir refakatçisi (engelli kişi ile birlikte olmak şartıyla) ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
ÇÖZGER rapor tanı türleri alt kısımda yer almaktadır; “ÖGV” ; Özel Gereksinim Vardır anlamına gelen kısaltma ifadedir. Gereksinim Düzeyleri ve oranları : Özel gereksinim var (ÖGV): %20-39.
Ailesi ekonomik yoksunluk içinde bulunan bakıma muhtaç özelgereksimlilere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verilmektedir. Kurumlardaverilen bakım hizmetlerinin iki asgari ücrete kadar olan kısmı Sosyal Hizmetlerve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenmektedir.
Çözger Sağlık Kurulu Raporunun Düzenlenmesi (Madde 8)
Çözger yönetmeliğinin 8. maddesinde Çözger sağlık kurulu raporunda engel oranı yazılmayacağı, özel gereksinim düzeylerinin engel oranları ile ilgili mevzuatla uyumunda Ek-3'te yer alan aşağıya da eklenmiş tablonun geçerli olacağı belirtilmektedir.
Hafif zihinsel engelli, orta ve ağır zihinsel engelliler olmak üzere üç gruba ayrılır.
Yetersizlik düzeyi
Zeka bölümü puanı 50- 55 ile 70 arasında olanlar hafif; 35-50/55 puan arasında olanlar orta; 25-35/40 arasında olanlar ağır; 20/25 ve daha altında olanlar ise çok ağır düzeyde zihin yetersizliği olan birey olarak sınıflandırılmıştır (Hallahan & Kauffman, 2003).
Genel olarak, zihinsel yetersizliği olan kişilerin IQ'su 70'in altındadır, ancak IQ'su biraz daha yüksek ancak uyumsal işlevsellikte ciddi bozulma olan bireylere de zihin yetersizlik tanısı konabilir. Zihinsel yetersizlik, resmi olarak, IQ testi ve uyarlanabilir davranış değerlendirmesi ile teşhis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri