Kan Testleri: Kemik erimesi tanısı için kan testleri ile kalsiyum, fosfor, D vitamini, parathormon (PTH) gibi kemik metabolizması ile ilişkili hormon ve minerallerin seviyeleri değerlendirilir.
Kemik erimesinin kesin olarak teşhis edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Bunun için günümüzde en sık başvurulan ve en güvenilir yöntem DEXA'dır. DEXA yöntemi ile kemik yoğunluğu kolay ve ağrısız bir şekilde ölçülebilirken hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kalmazlar.
Genellikle kullanılan iki temel yöntem vardır: DEXA ve QCT. DEXA, düşük dozda X-ışınları kullanarak belirli bölgelerin kemik mineral yoğunluğunu ölçer. QCT ise bilgisayarlı tomografi (CT) taramalarını kullanarak kemik mineral yoğunluğunu bölgesel olarak değerlendirir.
Kemikler yapısında kalsiyum, fosfor gibi mineraller bulundurur. Kemik tarama testi ile bu minerallerin yoğunluğu tespit edilerek kemik erimesi hastalığının tespiti amaçlanır. Kemikteki mineral kaybı ne kadar yüksek ise kemik tarama testinde yoğunluk düşük çıkar.
Genelde düzenli muayene olmayan bireylerde düşme sonrası vücut kırıklarıyla ya da sırt, kas, eklem ağrıları ile fark edilen bir rahatsızlıktır. Doktor muayenesi sonrası, kan ve idrar tahlilleri, radyografi, kemik yoğunluğu ölçümü tanı için kullanılır. Teşhis için kullanılacak yönteme doktor tarafından karar verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kemik ölçümü çok az miktarda Röntgen ışını kullanarak Osteoporozun (kemik erimesi) teşhisini sağlar.
Eğer T skoru -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz denilmektedir. T skoru değeri -1 ile -2.5 arasında ise tam kemik erimesi yani osteoporoz denilmemekte ama osteopeni yani kemik erimesinin başlangıcı denilmektedir. T skoru -1'in üzerinde ise değer normaldir.
Normal: Genç erişkine göre kemik mineral yoğunluğunun veya kemik mineral içeriğinin 1 standart sapmanın altında olmasıdır (T skoru > ya da eşit -1). Düşük kemik kütlesi (osteopeni): Kemik mineral yoğunluğunun genç erişkine göre -1 ile -2.5 standart sapma arasında olmasıdır (T skoru > -2.5).
T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir. Z skoru ise sizinle aynı yaş, cinsiyet, ağırlık ve ırktaki normal insanlarla kıyaslanmadır.
Kemik Erimesi (Osteoporoz) için Hangi Bölüme Gidilir? Kemik erimesi için Geriatri, Dahiliye, Endokrinoloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvuru yapılabilir. 65 yaş ve üzeri kişilerin Geriatri bölümünde takip edilmesi daha bütüncül bir yaklaşım açısından faydalı olabilir.
Osteoporozun en yaygın belirtisi, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılardır. Bu ağrıların nedeni de zayıflayan kemikte görülen mikro kırıklar olarak açıklanmaktadır. Kemiklerde mikroskobik düzeyde bir sürü kırık vardır. Bu kırıklar vücut tarafından yapılan yeni kemik dokusu ile hemen onarılır.
Kemik erimesinin tespit edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle 50 yaş üstündekiler başta olmak üzere menopoz sonrası tüm kadınlar yılda en az bir kere bu testi gerçekleştirmelidir.
Kemiklerde bulunan mineral yoğunluğunun azalması sonucunda kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesi olarak tanımlanan osteoporoz (kemik erimesi), 50 yaşından sonra her 3 kadında bir görülüyor.
Daha çok 45 yaşından sonra başlayan kemik erimesi, kadınlarda daha sık olmak üzere hem kadınlarda hem erkeklerde görülmektedir. Yaşın ilerlemesi, menopoz, kalsiyum ve D vitamini eksikliği, kronik hastalıklar, kalıtım, hareketsiz yaşam gibi faktörler kemik erimesinin nedenleri olarak gösterilmektedir.
Kemik erimesi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. D vitamini takviyesinin yanı sıra oluşan kırıkların tedavisi, oluşabilecek kırıkların önlenmesi amacı ile birtakım ilaçla tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Kemik yoğunluğu ölçümü, kemik taraması yapan hastaneler tarafından radyoloji birimlerinde yapılmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümünü ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları talep ederler.
T-skoru -1.0 ve -2.5 arasında ise (düşük kemik yoğunluğu = osteopeni) ancak bazı risk faktörleri varlığında osteoporoz tedavisi olması düşünülebilir. T-skoru -2.5 ve altında olan (osteoporoz) herkese osteoporoz tedavisi önerilmelidir.
Özel sağlık kuruluşlarında da işlemler yapılırken devlet hastanelerinde de kemik ölçümü yapılmaktadır. Bu durumda kemik dansitometresi fiyatları üzerinde etkili olurken aynı zamanda düşük maliyetli olmasına da neden olmaktadır.
Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen ve kadınlarda daha sık görülen osteoporoz, önlem alınmaması durumunda kırıklara davetiye çıkarabiliyor. Osteoporoz nedeniyle en sık el bileği, omurga ve kalça kemiğinde kırıklar meydana geliyor.
Magnezyum malat, sitrat, asetiltaurat veya biglisinat tercih edin!
Kalsiyum karbonat ve kalsiyum sitrat gibi kalsiyum destekleri alınabilir. Ayrıca, yeterli miktarda D vitamini alınması kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
Kemik suyu ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesini önler.
Bu T-skoru olarak adlandırılır ve kırık riskinin tahmin edilmesinde kullanılır. Düşük T-skoru kemiklerin kırılganlığının fazla olduğu anlamına gelir. -1.0 ile -2.5 arası bir T-skoru osteopeni (zayıf kemikler) göstergesi kabul edilir ve -2.5'ten daha düşük bir T-skoru osteoporoz olduğunu gösterir.
Daha sonra hastadan ailesinin tıbbi geçmişi detaylı bir şekilde sorgulanır. Tanı için sıklıkla yapılan incelemeler: Kan tahlileri: Kasın yıkılması ile giden kas hastalıklarında kas yıkım enzimlerinin düzeyi (CK, CK-MB, AST, ALT gibi), kan sayımı, kan elektrolit düzeyleri gibi detaylı kan tahlili yapılır.
Tip 1 diyabet, romatizmal eklem hastalığı, iltihabi barsak hastalığı ve hormonal rahatsızlıklar kemik kaybı ile bağlantılıdır. Sigara kullanma, hareketsiz bir yaşam tarzı, kalsiyum ve D vitamini yönünden zayıf gıdalarla beslenme kemik erimesi riskini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri