Yüzme sporu ile uğraşmak için haftada iki ya da üç gün, bir saat zaman ayırmak yeterli. Bu süre, suya girmeden önce yapabileceğiniz gerdirme egzersizleri ile geliştirilebilir.
Yüzme, temel gücünüzü ve dengenizi artırmanın iyi bir yoludur. Haftada üç – dört kez sadece 30-60 dakika yüzmek, inme, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler risklerinizi önemli ölçüde azaltmaktadır, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürür, iyi kolesterolünüzü (HDL) artırır.
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Yüzerek Kilo Vermek Mümkün Mü? Sadece yüzme ile kilo almak doğru bir seçim değildir. Tam aksine yüzerek kilo vermek istiyorsanız en az hafta da 3 veya 4 gün sürekli uzun mesafeli yüzme antrenmanları yapmalısınız. Sizin yaktığınız kalori çok önemli sadece suya girip birkaç kulaç atma ile kilo vermeniz mümkün değildir.
Her yüzme şekli vücudunuzdaki farklı kas grubunu çalıştırarak o bölgedeki kas oranını arttırmanıza yardımcı olur. Hatta düzenli yüzdüğünüzde vücudunuzdaki belirli kas grupları aktifleşerek çalışmaya başlar.
İlgili 39 soru bulundu
Yüzmek Tüm Vücudunuzun Çalışmasını Sağlar
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
İdeal yüzme süresi, herkes için aynı olmamakla birlikte, genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında olması önerilmektedir. Başlangıç seviyesindeyseniz veya yüzme becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, 30-45 dakikalık yüzme seanslarıyla başlayabilirsiniz.
Her zaman sabahları kahvaltıdan önce yüzmeye çalışın. Sabahları yüzmek vücudunuzu aç bırakacak ve depolanan yağları daha verimli kullanabilecektir. Vücut yağı enerji olarak kullanacak ve daha fazla kilo verebileceksiniz.
Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür. Kardiyo egzersizleri olarak geçen bu hareketlere ek olarak karın bölgesi için uygulanan ve daha fazla kalori yakılmasına öncülük eden bazı özel hareketler de bulunmaktadır.
En iyi yağ yakan, yüzme stili ise kelebek stilidir. Bu stil ile 10 dakika da 150 kaloriyi rahatlıkla yakarsınız. Ancak zor bir stildir. Bu sebeple yüzme stili konusunda kararı vücudunuza bırakmak en doğrusu olacaktır.
Tuzlu suda yani denizde yüzmek cildin güzelleşmesini sağlar. Deniz suyunda yer alan hidrat ve magnezyum elementi cildinizin pürüzsüz, sağlıklı ve genç kalmasını sağlar. Deniz suyu cildin yenilenmesini, vücuttaki iltihap, kızarıklık ve sivilce ve benzeri cilt rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Her gün düzenli yüzmek, vücudunuzu şekillendirir, omurga sağlığınızı iyileştirir ve kas gelişiminizi destekler. Özellikle omuz kaslarının gelişimine katkıda bulunur ve omuzların daha geniş görünmesini sağlar.
Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir. Ortalama yeteneklere sahip olan bir kişinin su duygusunu kazanması, kaldırma kuvvetine inanması, su ile barışması, can güvenliğini sağlayabilecek kadar kendi kendine yüzebilmesi için gerekli olmaktadır.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Evet, yüzerek kilo verebilirsiniz. Ancak yağ yakmak için doğru yönergelere uymanız gerekir. Yüzme, aerobik bir egzersizdir ve yağ yakmak için maksimum kalp atış hızınızın % 60-80'i arasında yüzmeniz gerekir. Bunu yapmazsanız, yeterince kalori yakamazsınız.
Yüzmenin vücudu şekillendirmesi mümkündür. Yüzmek tüm kas grupları üzerinde etkili olur. Yağ yakımı konusunda vücudu destekleyen önemli spor dallarından biridir.
Alternatif spor dallarını araştırırken yüzmenin beden sağlığına faydalarını görmeli, kalori yakmak için en etkili yolun yüzme olduğunu bilmelisiniz. Çünkü fitness salonlarında kilo vermek için çabalarken, kas zedelenmeleri ve omurga hastalıklarına yakalanma riskiniz yüksek.
İşte yüzmenin genel faydaları: Ödem atımına yardımcı olur. Tüm doku ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Yüzme tüm bedeni çalıştırdığı için kilo vermek isteyen kişiler orantılı bir şekilde kilo kaybederler. Buna ek olarak yüzme, vücudu şekle sokmaya yardımcı olan bir spor olarak görülür. Spor yaparken farklı kas grupları çalıştığı için kol, bacak, bel ve sırt bölgelerinde incelme sağlanabilir.
Yüzme, kas ve iskelet sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi gibi çeşitli fiziksel sistemlerin sağlığının geliştirilmesinde olumlu özelliklere sahiptir. Yüzmenin faydaları arasında vücuttaki tüm hareket organlarını çalıştırması ilk sırada yer alır.
Popüler bir spor dalı olan yüzme birçok rahatsızlıkta egzersiz veya terapi yöntemi olarak değerlendirilir. Hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanı yapmak istiyorsanız, yüzmek son derece ideal bir spordur.
Ama egzersizin de bu konuda yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır. İşte favori hareketlerimizden birkaçı!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri