HASTA ZİYARETİNE GELMEMESİ GEREKEN KİŞİLER » Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikâyeti olanlar. » Bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan hastalar. » Herhangi bir kronik hastalığı olan hastalar. » Enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler.
Hadis: «Kim bir hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulunur yahut Allah rızası için bir kardeşini ziyaret ederse, bir münadi ona şöyle nida eder: Dünya ve ahirette hoş yaşayışa eresin. Bu gidişin de hoş oldu. Kendine cennette bir yer hazırladın!» Kategori: Faziletler ve Adaplar .
Kabul edilebilir ziyaretçi sayısı maksimum 2 kişidir. Ancak ziyaretçi sayısına kontrolünün zor olması çevre kontaminasyon riski nedeni ile kısıtlama getirilebilir. Bu gibi durumlarda lütfen ısrar etmeyiniz. Yoğun Bakım Üniteleri'ne birinci derece hasta yakınları dışında ziyaretçi kabulü yapılmaz.
Hasta bir mü'mini ziyaret eden kişi hem hastaya moral vermiş olur, hem de kendisi sevap kazanır (Tirmizî, Edep, 45; Nesâî, Cenâiz, 53). İnsan, hasta olmadıkça sağlığının kıymetini bilemez.
İlgili 24 soru bulundu
Hastaya hediye olarak kolonya, kitap, dergi, veya çiçek götürülebilir. Hastaya yiyecek götürmek doğru değildir. Ancak hastalığa göre hediye tercih edilmelidir. Örneğin bazı hastalıklarda, hastaya ağır ve keskin kokulu çiçek götürmek zararlı olabilir.
C) Hasta ziyaretine gittiğimizde “Geçmiş olsun.” deriz.
HASTA ZİYARETLERİ İLE İLGİLİ UYULMASI GEREKLİ KURALLAR
İçinde bulunduğumuz pandemi süresince hasta ziyareti kaldırılmıştır.
Zorunlu olmadıkça erkekler ile 18 yaşın altında olanlar refakatçi olarak kabul edilmemektedir. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilememektedir. Refakatçilerin kendi hastalarının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemeleri hem kendileri. hem de hastalarımızın yararınadır.
Hastayı sadece BİRİNCİ DERECE YAKINLARI ziyaret edebilir. Sağlıklı iletişim için en az 2 kişinin aktif telefon numarasını hemşireye veriniz. Hastanın başka bir yere sevk olacağı yada ex(ölüm)halinde telefon ile hasta yakınlarına ulaşılır. Ziyaret edecek hasta yakını önlük giyerek yoğun bakıma girer.
Toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti usulüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki yapar. Aynı zamanda hastanızın durumu hakkında bilgilenmenizi sağlar.
Hepimiz biliyoruz ki kültürümüzde ameliyat olan kişiye geçmiş olsun diye hastane ziyareti veya ev ziyareti önemli bir yere sahiptir. Tabi ki bu ziyarete eli boş gidilmez.
Resulullah (Sav) şöyle buyurdu: -"Hastanın inlemesi tesbihtir. Bağırması tehlildir. Nefesi sadakadır.
» ZİYARETE GELİRKEN HEDİYE OLARAK YİYECEK GETİRMEYİNİZ.
» Hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir. » Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır. » Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.
Hastanın söylenenleri anlayabilmesi ve kendine zarar verme ihtimalinin ortadan kalkması durumunda kısıtlama uygulamasına son verilir. 3. Kısıtlama İşleminin Kararı Doktor Tarafından Verilir Hemşire Tarafından Uygulanır.
Ziyaret ve refakatçi hakkı
Her bireyin, kurum tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ziyaretçi kabul etme, mevzuat ve imkanlar ölçüsünde ve hekimin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı isteme hakkı vardır.
Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 675 TL ile 950 TL arasında değişmektedir.
Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir.
Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir.
Hasta ziyaret saatleri: Her gün öğle 13:00 -15:00 saatleri, akşam 19:00 -21:00 saatleri arasındadır. Yoğun Bakıma hasta ziyareti günde 1 defa olup; 14:30 - 15:00 arasında 1 hasta yakını kabul edilmektedir. HASTA ZİYARETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR ?
Rüyada hastaneye hasta ziyaretine gitmek demek, bu rüyayı gören kişinin hayatında bir süre için zorluklar ve kötülükler ile karşılaşmayacağı anlamına gelir.
C Grubu Hastaneler: Genel olarak güçlendirilmiş ilçe merkezlerinde kurulan sağlık kurumlarıdır. bulunan genel hastanelerdir. E Grubu Hastaneler: Hasta yatağı sayısı 25 yatağın altında olan entegre ilçe hastaneleridir.
Bir hastayı, bulunduğu yerleşim biriminde hiç kimse ziyaret etmez ve ihtiyaçlarını karşılamazsa orada yaşayan bütün müslümanlar bundan sorumlu olurlar. Böylelikle tıpkı aç olanı doyurmak ve esir olanı esaretten kurtarmak gibi hasta ziyareti de farz-ı kifâye hükmünü alır.
Hastalığın acısına dayanamayıp sabırsızlık göstererek ölmek için dua etmeyi yasaklamıştır. Hastaya dua etmeyi öğütleyen Allah Resûlü (sas), "Ziyaret için bir hastanın yanına girdiğinde ondan senin için dua etmesini iste. Zira onun duası, meleklerin duası gibidir." tavsiyesinde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri