İş Kanunu 63. maddesine göre işçinin normal çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Dolayısıyla işçinin hafta tatilini ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesi için haftanın çalışma günlerinde kırk beş saatlik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir.
İşçinin hafta tatiline hak kazanabilmesi için haftalık 45 saat çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır. 45 saat aşılmasa dahi işçinin 24 saat dinlenme süresi olmalıdır. Fakat işçinin hafta tatili ve bu kapsamdaki ücrete hak kazanabilmesi için İş Kanunu kapsamındaki işte çalışması ve işçi kabul edilmiş olması gerekmektedir.
Ancak, yedi günlük bir zaman dilimi içinde ifadesi söz konusu tatil gününün mutlaka pazar günü olamayacağını ama kesintisiz bir 24 saat dinlenme verilmesi gerektiğini belirtir. Dolayısıyla size, haftalık izin verilmemiş olması açıkça kanunun bu uygulamasına aykırıdır.
4857 sayılı İş Kanunu uyarınca hafta tatili, yedi günlük zaman dilimi içindeki 24 saatlik dinlenme hakkını ifade etmektedir. Kısmi süreli çalışmada da haftanın 6 işgünü çalışan işçiye kesintisiz 24 saat hafta tatili izni kullandırılması gerekmektedir.
Hafta tatilinin kullanılabilmesi için, işçinin bir haftalık süre içinde 6 gün çalışmış olması gerekir. Bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle 5 günlük çalışmanın sonunda da hafta tatili yapılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Hafta Tatili ve Ücretini Kazanmanın Şartları
İş Kanunu 63. maddesine göre işçinin normal çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Dolayısıyla işçinin hafta tatilini ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesi için haftanın çalışma günlerinde kırk beş saatlik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir.
İşçinin hafta tatilinin işveren tarafından kullandırılmaması yasal değildir. Bu durum yasaklanmış olsa bile bir şekilde hafta tatili yapmadan çalışan işçinin ücreti ödenmelidir. İşçi bu alacaklarını alamamış işe işverene dava açabilir. Bu alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir.
Yargıtay, 2 gün izin yapan işyerlerinde bu iki gün iznin 1 gününü idari izin, 1 gününü de hafta tatili olarak kabul etmektedir. Bu durumda iş yerinin çalışma gün sayısına bakılmaksızın hafta tatili süresi 1 gün olarak kabul edilmeli ve yıllık izin süresinden her hafta 1 gün olarak düşürülmelidir.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, "Hafta tatili verilmeyen veya usulüne uygun kullandırılmayan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu fesih sonucunda en az bir yıllık kıdemi varsa kıdem tazminatına hak kazanır.
Cevap: Yıllık ücretli izin vazgeçilmez bir haktır ve gerek çalışan gerekse de işveren tarafından ne paraya çevrilebilir ne de feragat edilebilir, kullandırılmış gibi gösterilemez.
İşçilerin hafta tatilinde çalışmayı kabul ettiklerine dair onaylar gerek iş sözleşmeleriyle, gerekse diğer iç hukuk kaynakları ile zaman zaman işverenlerce alınmaktadır.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Ayrıca iş sözleşmesi ile belirlenmesi durumunda haftalık çalışma saati 45 saat'ten daha az olabilir. Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir. Bu durum İş Kanunu Madde 46'da hafta tatili bölümünde belirtilmiştir.
HAFTA TATİLİ NASIL KULLANILIR? Kanun koyucu 24 saat kesintisiz izin ibaresini kullandığından işçi, bu izin günü 1 saat bile çalıştırılmış olsa hafta tatili ücretine hak kazanır. İşveren tarafından haftanın 2 günü 12'şer saat şeklinde izin kullandırılamaz. İzin 24 saat kesintisiz kullandırılmak zorundadır.
Uygulamada iş uyuşmazlıklarının nedenlerinden birisi de işçilerin hafta tatili gününde çalıştırılmak istenmesidir. Hemen belirtelim ki, işveren hafta tatilinde çalışma talebini kabul etmeyen işçiyi, “haklı nedenle” (İşK m.25/II,h) tazminatsız olarak işten çıkaramayacağı gibi, “geçerli nedenle” de (İşK m.18) çıkaramaz.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
İşe yeni başlayan işçi izin yapabilir mi? Yaz aylarıyla birlikte çalışanlar için izin dönemi de başlamış oluyor. Yıllık ücretli izin ile ilgili son yapılan düzenlemelerle artık toplam izinler ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilecek.
İşçi hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir! Dinlenmek anayasal bir haktır. İşçiler hafta tatillerinde çalışmak zorunda değildir. İşçi çalışmayı kabul eder ve çalışırsa, işçiye 1,5 günlük ücret daha ödenmesi gerekir.
Örnek verecek olursak: Hafta içi 5 gün (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma) çalışılan bir işyerinde, çalışan Perşembe günü mesai bitiminden sonra yıllık izine çıkacak ise, takip eden ilk cumartesi gününü işveren yıllık izinden sayabilir.
İş sözleşmesinde Cumartesi gününün haftalık çalışma günleri arasında sayılması, ancak fiilen Cumartesi günleri çalışılmaması durumunda, işçinin yıllık izin sonrası Cumartesi gününü işe başlangıç günü seçmesi halinde talebinin kabulü gerekmektedir.
1 ile 5 yıl arasında çalışan işçilerin 14 gün, 5 ile 15 yıl arasında çalışan işçilerin 20 gün, 15 yıl ve daha fazla çalışan işçilerin 26 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
Gece çalışmalarında da işçi günlük yedi buçuk saatin üzerinde çalıştırılmak isteniyor ise fazla mesai yönünden mutlaka yazılı onayının alınması gerekmektedir. Aksi halde işçi fazla mesaiye kalmayı kabul etmek zorunda olmayıp içinin fazla mesaiye kalmaması işveren lehinde haklı fesih imkanı doğurmayacaktır.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri