Hâfız kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamında birçok âyette yer almakta (bk. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ḥfẓ” md.), üç âyette Allah'ın sıfatı olarak geçmektedir (Yûsuf 12/64; el-Hicr 15/9; el-Enbiyâ 21/82).
Kur'an-ı Kerim'in pek çok suresinde olması da dikkat çekmektedir. El-Hafız esması Kur'an-ı Kerim' de altı farklı yerde geçmektedir. Özellikle Saffat Suresi'nin 7. ayeti, Sebe Suresi'nin 21. ayeti ve Ra'd Suresi'nin 11.ayetinde yer alır.
Hafîz, Allah'ın isimlerinden biri olarak “kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan” anlamına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ḥfẓ” md.; Kāmus Tercümesi, “ḥfẓ” md.).
Peygamberimiz (a.s.m.) kendisine vahyolunan âyetleri ezberinde tutar ve daha sonra Sahabilere okurdu. Kur'ân'ı hâfızasına nakşedip ilk muhafaza eden bizzat kendisidir, ilk hâfız odur.
Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse. Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Muhammed'in kişisel katibi, ilk kaynaklarda Zeyd olarak geçmektedir. Bazı raporlarda, melek Cebrail, Muhammed'e vahiyler için özel olarak Mu'aviye'yi kullanmasını bildirir, çünkü Muaviye el-Emin'dir.
İcmaen Kur'an-ı Kerim'in ezberlenmesi müstehaptır.
Yine icmaen Kur'an'ın ezberlenmesi farzı kifayedir. Namaz kılmak için gerekli olan Fatiha ve bir süre gibi surelerin ezberlenmesi ise farzdır. Kur'an'ın hıfzedilmesi, şüphesiz çok büyük bir fazilettir.
KURRA HAFIZ VE HAFIZ HAKKINDA BİLGİLER. Arapça'da "korumak, ezberlemek" mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte "koruyan, ezberleyen" anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Değerli Kardeşimiz; Biri unutmayan, her şeyi kaydeden, diğeri ise koruyan, mahafaza eden anlamında kullanılmıştır. Mesela, Kur'an'ı ezbere bilenler birinci tanıma (hâfız), hafaza melekleri ise ikinci tanıma (hafiz) örnek verilebilir.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Günde 99 kere Ya Hafız esmasını zikretmek, haneyi kazalardan ve musibetlerden korur. Allah'ın varlığını benliğinde hisseden kul haramdan sakınır ve hayra yönelir.
Hande ismi, Kuran-ı Kerimde yer almayan bir isimdir. Kuran'da geçmese de güzel anlamları sebebi ile bu isim, kız çocukları için tercih edilebilecek en ideal isimler arasında yer alır. Kuranı Kerimde yer almasa da anlamı güzel olduğu için dinimizce kullanılması caizdir.
Anne ve babaların bebeklerine vermeyi istediği ve bu doğrultuda Ahu ismi Kur'an-ı Kerim'de geçiyor mu şeklinde sordukları sorunun yanıtı hayır şeklinde olmaktadır. Ahu ismi her ne kadar Kur'an'da geçmiyor olsa da içerdiği anlamların güzel olması bakımından çok fazla tercih edilen isimler arasında yer almaktadır.
Havvâ'dır. Kendisi Hz. Âdem'in eşi, insanlığın an- nesi ve yeryüzünde yaratılmış ilk kadın olmasına rağmen ne hikmetse Kur'an'da onun da adı geçmemektedir.
Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kur'an-ı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır.
Hafızlığın bereketinin büyük olduğunu belirten Cübbeli Ahmet Hoca, helal ve harama inanıp amel ederek Kur'an'ı ezberleyen Müslümanın cennete gireceğini ve anne ile babasına kıyamet günü taç giydirileceğini söyledi.
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Muhammed'e aittir. Mananın sese ve söze dökülmüş hali bizzat Hz. Muhammed'in dilinde tecelli etmiştir. Kur'an, Hz.
Yön ve yöntem anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 3 yıl boyunca büyük bir azimle sonucunda Allah'ın yardımıyla hafız olduğunu belirten Fırat, 45 yaşında Kayseri Yüksek İhtisas Merkezinde hafızlık tespit sınavına girdiğini, başarılı olduğunu ve hafızlık belgesini almaya hak kazandığını söyledi.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Peygamber Efendimiz (SAV)'den sonra kıyamette şefaat etme haklarının olduğu sahih hadislerle mevcut olan hafızlar için Efendimiz (SAV), “Kim Kur'ân'ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri