Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir.
Noter olmak için üniversitelerin Hukuk Bölümü'nde eğitim alınmalıdır. Daha sonra ise avukatlık stajını tamamlamak, noter belgesi almak ve noter stajı yapmak gereklidir. Noter olabilmek için tüm bu aşamalardan sonra en az dört sene boyunca akademisyen, hakim, savcı ya da avukat olarak görev yapılması gereklidir.
23 yaşının bitmesi ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilir. Hukuk Fakültesinden mezun olunmalıdır. Erkek adayların; askerliğini bitirmesi ya da askerlikten muaf olduklarını gösterir belge sunmaları gerekmektedir.
Ancak, hala 3000 ve üzeri belge sahiplerinin atama talepleri Genel Müdürlüğümüze gelmektedir. Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
İlgili 43 soru bulundu
Noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Noter olabilmek için çeşitli şartlar gerekir. Öncelikle noter olacak olan kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gerekir. Bunun dışında zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu hizmetler de vardır.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Noterler bulundukları bölgenin yoğunluğuna göre iyi para kazanan yerlerdendir. O bölgede tek noter olması kazançlarını çok daha arttıran bir nedendir. Aylık 90.000 - 100.000 kazanabilirler. Çalışan maaşları ise çalışma yılı ve deneyimlerine göre 6500 TL ile 15.000 arasında değişmektedir...
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Noter Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
Noterler hafta içi her gün 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30-13.30 arasındaki ise öğle molası verilmektedir. Noterler, cumartesi ve pazar günlerinde, bayram tatilleri ve resmi tatillerde çalışmazlar.
Ülkemizde Noter mesleğini icra eden kişiler ortalama 35.000-45.000 TL gibi ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bu ücret açılan Noterin konumu, iş sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşlek bir konumda noter açmak ve işlemleri yapmak oldukça güzel kazançlar getirecektir.
Noterler, gerçek ve tüzel kişilerin resmî işlemlerini yapması için hafta içi 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Noterlerin yaptığı işlemlerden dolayı zarar gören kişiler noterler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Noterin bir “işi yapmaması”, “hatalı yapması” veya “eksik yapması” nedeniyle oluşan her türlü zarar, maddi ve manevi tazminat davasına konu edilebilir (Noterlik Kanunu m.162/1).
Noter Olmak
Yeni bir belge sahibi yaklaşık 10 ile 15 yıl arasında atanabilir.
Nasıl Noter Katibi Olunur? Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. İlgili noter yanında altı ay süre ile aday olarak çalıştıktan sonra katiplik yemini ederek, mesleğe adım atılır.
Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, çalıştıkları noterlik bürosunun büyüklüğüne, noterin deneyimine ve çalıştığı şehre göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir.
1.Sınıf noter maaşı 18.000 TL ile 26.800 TL arasında değişim gösterirken bağlı olduğu 1.Noterliğin ayda 100. bin Lira ile 150 Bin Lira arasında değişen yüksek bir geliri vardır. İşlem başı ücretler ile çok yoğun çalışan bu kurumların ayda 120 bin Lira ortalama geliri yer alır.
Bilindiği gibi Türkiye genelinde bin 931 noterlik faaliyet gösteriyor. Bu noterliklerde halen bin 595 noter görev yapıyor. Ayrıca 2019 yılında 27 adet 1. sınıf, 78 adet 2. sınıf, 25 adet 3. sınıf olmak üzere toplam 130 adet noterlik daha kuruldu. Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi.
Yeni yapılan değişiklikler ile birlikte noter olmak isteyen adaylar, noterlik stajlarını yapabilmek için “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına” girmek ve bu sınavdan minimum 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Staj ücreti, Türkiye Noterler Birliğince tespit olunur ve stajın başlangıç tarihinden Adalet Bakanlığınca noterlik belgesinin verildiği tarihe kadar olmak üzere, Birlik bütçesinden ödenir. Stajyerler, staj süresi içinde yaptıkları bütün işlerden dolayı, o işin asıl görevlisi gibi sorumludurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri