A. Hukuk tarafından kişilere tanınmış olan çıkara “hak” denir (Gözübüyük, 1993). Öyleyse, her çıkarın hak olmadığı; ama her hakkın hukuk tarafından korunan bir çıkar olduğu söylenebilir. Haklar zamana ve topluma göre değişiklik gösterir.
HAK : Hak, bir özgürlüğün sağlanması için kişiye anayasa ve kanunlar ile tanınmış yetkilerdir. Eğitim hakkı, yaşama hakkı, oyun oynama hakkı vb. ÖZGÜRLÜK : Her türlü dış etkiden bağımsız olarak kişinin kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumudur.
Hak: İnsanların belirli sınırlar ve kurallar çerçevesinde bir işi yapma ile ilgili olan tüm yetkisine denir. Özgürlük: Belirli sınırlar ile diğer insanlarının özgürlüklerini kısıtlamadan kişinin dilediği işi yapabilmesine denir.
Bir gruba dahil olmuş bireylerin neleri yapabileceğini gösteren unsura hak denir. Katılmış olduğumuz her grup içerisinde belli haklarımız bulunmaktadır. Bu haklarımızı iyi bilmeliyiz. Böylece grup içerisinde neler yapabileceğimizi ya da neler yapamayacağımızı öğrenebiliriz.
Hak nedir? En yalın tanımıyla hak, kanunlar, yönetmelikler veya uluslararası mevzuatlar gereğince kişiye verilen yetkilerdir. Sorumluluk ise kişinin kendisiyle ilgili üstüne aldığı veya kendisine tanımlanan yükümlülüklerdir. Yani kişinin mesul olduğu durumlardır.
İlgili 22 soru bulundu
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Hak nedir ? İnsanların herhangi bir işi yapma yetkisine hak denir. Özgürlük nedir? İnsanların hiçbir insana zarar vermeden dilediği her şeyi yapabilmesine özgürlük denir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.
1.1.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nün son baskısında hak, “adalet” ya da “hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey kazanç”, yahut “dava veya iddiada gerçeğe uygunluk, doğruluk” veya “verilmiş emekten doğan manevi yetki” olarak tanımlanmaktadır.
Günlük hayatta hak deyimi genellikle hukuk düzenince yasaklanmamış bir davranışı ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Örneğin herkesin öğrenim görme, seyahat etme veya oy kullanma hakkına sahip olduğundan söz edilir.
Hak, düzenleyici hukuk kurallarının bireylere tanıdığı bir ayrıcalıktır.Bir şeyi yapmak ya da başkalarından belirli bir biçimde davranmayı ya da bir şeyi yapmayı isteme yetkisidir. Temel haklar kamu haklarıdır.
Özgürlük genel anlamıyla, belirli sınırlar dahilinde diğerlerinin özgürlüklerini kısıtlamadan kişinin dilediğini yapabilmesidir. Sorumluluk ise kişinin tüm yapıp ettiklerinin ürettiği sonuçlarıyla birlikte sahiplenmesi ve sonucuna rıza göstermesi durumudur.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Doğrulukla, hakla ve adaletle ilgili.
Hak, adalete ve doğruluğa saygıyı temel alan bir ahlak ilkesidir. “Kişiye hukuk düzeni tarafından tanınmış yetki, özgürlük, olanak” şeklinde de tanımlanabilir. Adalet: Kısaca, haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet herkesin hakkını tanıma konusunda değişmez ve kesin istektir.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Haklar aslen, devren veya tesisen olmak üzere üç farklı yolla kazanılabilir. Hakların kaybedilmesi ise ya hukukî olaylar ya hukukî işlemler ya da hukukî fiiller (eylemler) sonucunda olmaktadır. özel hukuk alanında hatta kısmen kamu hukuku alanında geçerli olacak iki temel ilke benimsemiştir.
Allah'ın isimlerinden birisi olan El-Hakk ahiret gününde hak ile batılı birbirinden ayıran ve hakkı olanı sahiplerine zalimlerden alıp veren anlamına gelmektedir. Ayrıca varlığı daimi ve hakiki olan hiçbir zaman değişmeyen, sürekli var olma durumunda olan demektir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Birisinin payından bir başkası almış olmak.
Özgürlük, herkese tanınmış bir insan hakkıdır. Hukukça yasaklanmamış olan, yasal ve serbest olandır. Özgür olmak, başkasına karşı öne sürülebilen haklara sahip olmaktır. Kişi, şu ya da bu biçimde karar verme ve davranma, iradesi doğrultusunda yapma ya da yapmama yetkisi ile “özgür”dür[1].
Yaşama hakkı, temel hakların başında gelmektedir. Bu hak sayesinde insanların birbirlerinin yaşamını sonlandırmasının önü kapatılmaktadır. Yaşama hakkı sayesinde ülkemiz içerisinde hayatımızı koruyabilmemiz mümkün olmaktadır. Herkesin birbirinin yaşam hakkına saygı gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri