SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİ? Sarımsaktan en çok fayda çiğ halinden alınır. İçeriğindeki enzim ve maddelerden yararlanmak için ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilebilir. Pişirme esnasında bu maddeler azalabilir.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Sabahları bir diş sarımsağı bütün yutarak tüketmenin de insan sağlına birçok yararı bulunuyor. Düzenli olarak her gün aç karına bir diş çiğ sarımsak yutmak sarımsaktaki antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak iyi gelebilir.
Sarımsak yüksek bileşenlere sahip olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Buradan hareketle günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutulması önerilmektedir.
Antiseptik özelliği çok yüksek bir besin maddesi olan sarımsak gün içinde 2 dişten fazla tüketilmemelidir. Kan şekeri düşürücü etkisi de bulunan sarımsak fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Sarımsağın günlük tüketim önerisi aşılırsa mide de asitlenmeye de yol açabilir. Bu da mide de yanma neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Genellikle pişmiş yemeklerde kullanılan sarımsak sabahları çiğ olarak yutulduğunda pek çok yararı olduğu bilinir. Özellikle çiğ olarak sabah aç karnına yutulması antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasına etki sağlamaktadır.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.
Eğer halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntıları çok yaşıyorsanız sarımsak sizin için faydalı olabilir. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak size iyi gelebilir. Sarımsak bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar.
Süt, maydanoz, elma, ıspanak, nane gibi besinlerin sarımsağın sebep olduğu kötü kokuyu azalttığı bilinir. Araştırmalar bu besinlerin, içeriklerindeki bazı maddeler sarımsak kokusuna neden olan organosülfür bileşiklerinin parçalanmasını kolaylaştırdığı için, koku giderici etkisi olduğunu gösteriyor.
Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra, kokuyu hemen bastırmak için ağzınızı ağız bakım suyu ile çalkalayın. Sarımsağı seviyorsanız, ihtiyacınız olduğunda yolculuklarda kullanmak üzere çantanızda daima ufak bir ağız bakım suyu şişesi taşıyabilirsiniz.
- Ayrıca aç karnına sarımsak yutmanın hazımsızlığa iyi geldiği de bilinmektedir. Özellikle kabızlık problemlerine çok iyi gelmektedir. - Sarımsak yutmak akciğer bronşlarını açar ve rahat nefes alınmasını sağlamaktadır. - Ayrıca düzenli sarımsak yutmak ciltte bulunan akne ve sivilceleri de iyileştirmektedir.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Özellikle her sabah aç karnına küçük bir diş sarımsak yutmak, sarımsakta bulunan zengin vitamin ve minerallerin vücuda en sağlıklı şekilde yayılmasını sağlamanın yanında yanlış beslenme ve zararlı alışkanlardan kaynaklı vücutta biriken iltihap ve toksinlerin en doğal şekilde atılmasını sağlar.
İlk 4 saat içinde iyice sindirilen ve antioksidan etkisini devreye sokan sarımsak, vücuttaki 4-6 saat arasındaki sürede de boş durmuyor ve deyim yerindeyse alıyor sazı eline. Vücut, sarımsağın faydalı yanlarını iyice algılıyor.
Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek.
Sarımsağın bütünüyle yutulması halinde ağız kokusu olmayacağı inancının yanlış olduğunu vurgulayan Kurt, "Oysa sarımsak kana karışır ve koku akciğerler ve nefes yoluyla atılabilir. Ağız fırçalamakla, diş fırçalamakla bu koku ortadan kaldırılamaz." dedi.
'SARIMSAK VÜCUDU KORUYOR'
“İlaçlar gibi sarımsağın da yan etkileri olabilir. Aşırı yenildiğinde baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, alerjik cilt reaksiyonları, cilde sürülmesiyle cilt yanıkları, bulantı, kusma, kanama bozuklukları gibi yan etkileri yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.
TANSİYON DÜŞÜRÜCÜ BİR DOĞAL KAYNAK Sarımsak, trombositlerin damarların içerisinde pıhtılaşmasını önler. Bu açıdan sarımsağın damar tıkanıklıklarını önleme konusunda önemli bir yardımcı olduğu söylenebilir. Ayrıca kan şekerini de dengeleyen sarımsak, tansiyon düşürücü bir doğal kaynak olarak bilinir.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Sarımsağın içerisinde bol miktarda sülfür bulunur. Sülfür, yeni saç üretimi için gerekli olan keratin de dahil olmak üzere birçok proteinin bir parçasıdır. Tüm bu özellikler sarımsağı saç çıkarma konusunda etkili bir doğal reçete yapmaktadır.
Sindirim problemlerini azaltan sarımsaklı yoğurt, aynı zamanda bağırsakların işleyişini düzenler. Vücutta oluşan yaraların tedavisinde de son derece etkilidir. Damar tıkanıklığı ve damar sertliği durumlarında da olumlu sonuçlar gösterir. Aynı zamanda bu besin kaynağı, birçok salgın hastalıklar için de birebirdir.
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşikler soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri