Akciğer nodülünün kötü huylu olma olasılığı: Nodül 5 mm'den daha küçük ise bunun bir kanser olma olasılığı %0 – %1. Nodül 5 – 10 mm arasında ise: %6 – %28. Nodül 2 cm'den daha büyük ise: %64 – %82.
Eğer nodül çapı 8-20 mm arasında ise kanser riski %18
Hastanın eski tomografisi var ise istenmeli ve karşılaştırma yapıp büyüyüp büyümediği tespit edilmelidir. Eğer eski tomografi ile karşılaştırmada %25 'den fazla bir büyüme var ise kanser riski yüksektir.
Boyutu 5 mm altındaki buzlu cam görünümlü nodüllerin takibinde risk faktöründe olan kişilerden 1mm kalınlığında parça alınabilir. 5 mm üzeri olan nodüllerde ise hem risk grubunda olan hem de olmayan kişilerde bulunan nodüllerin düzenli olarak takibi gerekir. 3 yıl sonunda nodülde değişiklik olmazsa takip bırakılabilir.
Akciğer nodülü, halk arasında leke olarak nitelendirilen 3cm. çapa kadar olan lezyonlara verilen genel isimdir. Bu nodüller basit bir akciğer enfeksiyonu sonucu kalan sekel, erken bir akciğer kanseri, vasküler bir lezyon,iyi huylu tümör veya metastaz da olabilir.
Eğer periyodik aralıklarda yapılan kontrollerde nodüllerin boyutlarında küçülme görülüyorsa ya da kayda değer bir büyüme gözlenmiyorsa herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Kötü huylu kitleler ise 20 cm'den daha büyük boyutlara sahip olduğu için iyi huylu akciğer nodüllerinden kolayca ayrışmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Genellikle belirti vermez ve tesadüfen tespit edilir. Nodül tek (soliter) olabileceği gibi birden fazla da olabilmektedir. Eğer nodül 6 milimetrenin üzerinde ve sertleşmiş ise kanser ihtimali arttığı için radyolojik/cerrahi biyopsi, kan analizi ile likit biyopsi ya da yakın takip gerektirmektedir.
Akciğerlerde küçük boyutlu nodül görünümü tespit edilirse, BT taraması kullanarak genellikle iki yıllık bir süre için periyodik dönemlerde kontrol edilebilir. Bu süreç içinde nodülün büyüklüğü ya da karakteristik özellikleri değişmezse, muhtemelen iyi huyludur ve genel olarak başka bir tedaviye ihtiyaç duymaz.
Akciğerlerinde nodül bulunan kişilerin aklına en kötü senaryo gelse de akciğerlerde oluşan tüm nodüller kişide kanser olduğu anlamına gelmez.
Ancak yine de doktor tarafından yapılan kontrol ve taramalar ile nodüllerin boyutu veya şekli düzenli olarak izlenmeli ve takip edilmelidir. Akciğer nodüllerinin bazılarında büyüme ve şekil bozukluğu meydana gelebilir.
Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Akciğer nodülü olan kişilerde genellikle öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma veya göğüste ağrı gibi belirtiler olmayabilir. Ancak, bazı durumlarda akciğer nodülü olan kişilerde bu tür belirtiler görülebilir. Özellikle, eğer nodül büyükse veya akciğerlerin çalışmasını engelliyorsa, bu tür belirtiler ortaya çıkabilir.
Bazı durumlarda 10 ila 15 santimetre büyüklüğüne kadar erişebilen büller, iltihaplandıkları veya yırtıldıkları durumlarda kişinin akciğer fonksiyonlarını bozar.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.
Akciğer leke tedavisinde genellikle antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. Hastada kanser riski yüksek ise yani yaş faktörü, sigara içme ve başka kanser varlığı sıkı takip gerektirmektedir. 3-6-12-24. Aylarda tomografi çekilerek düşük riskli kanser takibi yapılmalıdır.
Akciğere iyi gelen ve akciğerde meydana gelen nodüllerin yok olmasında etkili olan başlıca yiyecekler; Su: Sağlıklı bir akciğer için bol su içmek çok önemlidir. Kuru akciğerler, kolay tahriş olabilir. Bu nedenle günde 6 ila 8 bardak su tüketmek gerekir.
Nodüller genellikle kişide hiçbir semptom ve bulguya sebep olmayabilirler. Çoğunlukla da zararsızdırlar. Nodüller sıklıkla tesadüfen çekilmiş olan akciğer filmleri ya da tomografilerinde saptanırlar. Her nodül kanser değildir, her nodül kanser habercisi de değildir.
Tiroit bezi içinde saptanan ve “nodül” olarak adlandırılan kitleler, doktor tarafından yapılan muayene ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme tetkikleri sırasında belirlenmektedir. Tiroit nodülleri özellikle kadınlarda sık görülmektedir.
Halk arasında sanılanın aksine, basit guatr ve haşimoto hastalığı ile birlikte meydana gelen tiroid bezi nodülleri her zaman kanser hücresine dönüşmez. Hızla büyüyen, sertleşen, çevre dokulara yapışık hale gelen ağrılı nodüllerde kanama veya kanserleşme olasılığı daha fazladır.
Tiroit nodülü demek direkt tümör demek değildir. Tiroit nodüllerinin çoğu iyi huyludur. Bunu ortaya koymamız gerekir. Çocuk yaşlarda görülen nodüllerin tümör olma ihtimali, normalde kadınlarda daha çok görülen nodüllerin erkeklerde görüldüğünde tümör olma ihtimali fazla oluyor.
İyi huylu tümörler MRI ya da CT ile tespit edilebilir ve bu sayede tedavisi tespit edilebilir. En çok karşılaşılan iyi huylu tümörler arasında akustik nöroma, hipofiz adenomlar, hemanjioblastom, koroid pleksus papillomu ve kraniofaringioma bulunur.
Nodül, tiroid bezi içerisinde normalde olmaması gereken kitle veya yumru olarak adlandırılabilir. Tiroid bezi içerisinde nodül varlığında hastalık, nodüler guatr olarak isimlendirilir.
Akciğer kanserine bağlı sırt ağrısı, kas ağrısı gibi yaygın olabilir veya sıkışmış bir sinir gibi keskin olabilir. Böbreküstü bezi tutulumu olan kişiler bazen sırtlarının bir tarafında “böbrek ağrısından” şikayet edebilir veya kendilerini “böbrekleri yumruklanmış” gibi bir duygu ile tarif edebilirler.
Akciğer İyi Huylu Tümör
Akciğerin doğuştan veya sonradan oluşan tümörleridir. Hastada çoğunlukla tesadüfen saptanırlar. Şikayetleri çok azdır. Çekilen bir akciğer grafisinde tespit edilebilirler.
Göğüs duvarında yani kaburgalar arasında küçük boyutlu bir ya da birkaç kesi yapılır. İlk kesi yaptıktan sonra kamera yerleştirilerek birden fazla kesi yapılabilir. Diğer kesilerden de tekniğe uygun cerrahi aletler ile göğüs kafesinin içerisine girilip gerekli ameliyat gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri