İlkokul ve Ortaokul Mezunları İşyeri Açma Belgesi Alabilir Mi? İlkokul ve ortaokul mezunları iş yeri açabilmek için bazı şartları sağlamak zorundadır. Her şeyden önce ustalık belgesi almaları gerekir. Ancak bunun öncesinde kalfalık belgesinin alınmış olması gerekmektedir.
İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ortaokul ya da ilkokul mezunlarının işyeri açabilmesi için gereken bazı şartlar vardır. İlk olarak ilkokul ya da ortaokul mezunlarının ustalık belgesi almadan önce Kalfalık Belgesi (Kalfalık Belgesi Nedir konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız)almış olması gerekmektedir.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
İlgili 29 soru bulundu
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) belge alabilir miyim? Emlak ve Sorumlu Emlak danışmanı Ulusal Yeterliliklerinde herhangi bir eğitim ön şartı yer almamaktadır. Buna göre, lise mezunu olmayan bir kişi de Sorumlu Emlak Danışmanı sınavına girebilir.
Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
22 Yaşının Tamamlamış Olanlar, En Az İlköğretim Mezunu Yada Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Denklik Yolu Yada Sınavla Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Alabilirler.
İşyeri Açma Belgesi Almak İçin Başvuruda İstenen Belgeler
5-Dilekçe (Okulda Matbu Dilekçe Mevcuttur.) Şartları taşıyanlar yukarıda yazılı evraklarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezimize başvuruda bulunarak sınava girmeden doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" alabilirler.
Vergi Dairesi'nden alınan vergi levhası ve diğer belgelerle birlikte belediyeye başvurulur. Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu alır ve belgeleri inceler. Gerekli tüm belgeler sunulmuşsa ve herhangi bir sorun bulunmazsa, belediye işyeri açma ve çalışma ruhsatını verir.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
Açabilirsiniz hiçbir sıkıntı yok.
NOT: İşyeri Açma Belgesi ,Ustalık Belgesinin yetki sorumluluklarını taşıyan bir belgedir.
İş yeri açmak istediğiniz bölgenin ilgili belediye kurumuna giderek iş yeri ruhsatı başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz. Belediye ön inceleme birimleri tarafından talep edilen belgeleri eksiksiz tamamlamanız önemlidir. Aynı zamanda belgelerin hepsinin birbiriyle tutarlı olması ve size ait olması gerekir.
9/6/2020 tarihinden önce 2. el araç ticareti yaptığına dair belgesi olan kişilerde şart bulunmamakla birlikte, bu tarihten sonra galeri açacak/açan kişilerin en az lise mezunu olması gerekmektedir.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
Meslek lisesi diploması olmadan ustalık belgesine sahip olunabilir. Bu durumda meslek lisesi diploması olmayan yani lise mezunu olmayan fakat ustalık belgesine sahip olan kişiler Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuru yaparak meslek lisesi diploması alabilirler.
Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz. Ancak bazı kişiler parayla bu belgelerin satışını yürütür. Bu kesinlikle yasal bir yol olmadığı için tercih edilmemelidir.
kalfalık belgesi aldıktan sonra ustalık eğitimine katılmış kişiler, ustalık eğitimi çalışma süresi kadar çalışmalarının ardından ustalık sınavına katılmaya hak kazanırlar. Bu süre 5 senedir. Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri