MADDE 28.- Encümen başkanına 14000, üyelerine 12000 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 9.130 TL'dir. Muhtarların maaşı ne kadar? Köy ve mahalle muhtarlarına bu yılın ilk yarısında aylık 11.223 TL brüt ödenek verilecek. Bu tutardan sadece 84 lira damga vergisi kesilecek.
Belediye meclis üyeleri muhtar ya da belediye başkanı gibi sabit bir maaş almazlar. Belediye meclis üyelerinin maaşları, belediyelerin nüfusuna göre belirlenir.
Nüfusu 2 milyondan fazla olan belediyelerde başkanlara verilecek maaş 176 bin 735 TL olarak belirlenirken, en düşük belediye başkanı maaşı ise 54 bin 996 TL oldu. 2024 yılında, prim kesintisinden sonraki kazançların 110 bin liraya kadarlık kısmından yüzde 15, 110 bin -230 bin lira arasındaki kısmından yüzde 20, 230 bin ...
Madde 20 — Meclis, mahalli idareler seçiminden sonraki ilk toplantısında, üyeleri arasından gizli oyla Kanunda belirtilen sayıda encümen üyesini seçer. Seçilen bu üyeler gelecek yılın aynı ayına kadar görev yapar ve her yıl o ayda encümen seçimleri yenilenir. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Belediye Encümeni Üyelerinin ödenekleri Büyükşehir Belediye Encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 9 bin 130 TL olarak bilinmektedir. Belediye meclis üyelerinin maaşları, Belediye nüfusuna göre değişmektedir.
Buna göre, Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenmektedir.
2024 yılında muhtarlık maaşlarına yapılan zam, son asgari ücret artışının ardından duyuruldu. Bu güncellemeyle birlikte, muhtarların alacağı maaşlar şu şekilde belirlendi: En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi.
Belediye kanununda belirtilmiş görevleri yerine getiren, özel kanunlarla Belediye meclisi tarafından verilen görevleri, belediye meclisi toplu bulunmadığı zaman tetkik eden ve karara bağlayan organdır. Belediye encümeni, belediye yönetiminin ikinci derecede karar ve danışma organıdır.
26 Ağustos 2022 tarihli ve 31935 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le büyükşehir belediyelerine bağlı idarelerin genel müdürleri ile büyükşehir belediye meclis üyeleri silah taşıyabilecek.
Encümen başkan ve üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü encümen toplantılarına katılamazlar. Madde 28- Encümenin memur olmayan (…)
MADDE 34. — Belediye encümeninin görev ve yetkileri şunlardır: a) Stratejik plân ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip Belediye meclisine görüş bildirmek. b) Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendi ile belediye başkanları 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalı sayılmıştır.
(2) Belediye encümeni: İl daimi encümeni, Anayasa Mahkemesine göre, bir karar organıdır. Buradan hareketle, belediye encümenin de bir karar organı olduğu söylenebilir. Ancak, hâlihazırdaki uygulamaya bakılırsa, belediye encümeninin durumu il daimi encümeninin durumu gibi değildir.
İl Encümeni Valinin başkanlığında, Genel Sekreter ile İl Genel Meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından seçeceği üç üye ve Valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği iki üyeden oluşur.
Belediye meclisi, belde dahilindeki seçmenlerin oylarıyla ve tek dereceli seçimle olu§urken; belediye encümeni, kısmen meclis tarafından seçilen meclis üyelerinden, kısmen de belediye daire ba§ amirlerinden, kısacası karma bir sistemden olu§ur (Belediye Kanunu, Madde 20, 77).
Madde 16- Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin (...) kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir.
Madde 5 – Mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu ile bunların yedek üyeleri mahalle halkı tarafından seçilir. Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir.
Cumhuriyet Halk Partisi 1969'dan beri muhtarla ra maaş bağlanması ve sosyal güvenceye kavuşturul ması tezini savunan ve bu görüşünü seçim bildirgele rine almış olan tek siyasî partidir.
Encümenin görev ve yetkileri
a) Stratejik plân ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip il genel meclisine görüş bildirmek. b) Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak. c) Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.
“Belediye meclisi, her ayın ilk haftası, önceden kararlaştırdığı günde toplanır. Meclis, resmî tatile rastlayan günlerde çalışmasına ara verebilir. Belediye meclisi her yıl bir ay tatil kararı alabilir. Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi gün, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür.
Anayasa ve Kanunlarda yazılı şartlara uygun olarak, seçilme yeterliğine sahip olan her vatandaş, bir siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak, il genel meclisi üyeliğine, belediye başkanlığına veya belediye meclisi üyeliğine adaylığını koyabilir.
Encümen Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Cemiyet; şura; meclis; komisyon.
2972 sayılı Kanunun; 10. maddesinde; “Anayasa ve kanunlarda yazılı şartlara uygun olarak, seçilme yeterliğine sahip olan her vatandaş, bir siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak, il genel meclisi üyeliğine, belediye başkanlığına veya belediye meclisi üyeliğine adaylığını koyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri