Hakaret suçu nedeniyle dava açılabilmesi için dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır. Bu süre geçtikten sonra hakaret suçu nedeniyle şikayette bulunma hakkı sona erer. Eklemek gerekir ki görevinden dolayı kamu görevlisine hakaret edilmesi durumunda herhangi bir şikayet aranmaz.
Türk Ceza Kanunu 66.maddesi ile suçlar için dava zamanaşımı süresi belirlenmiş olup hakaret suçu için ise 8 yıllık dava zamanaşımı süresi öngürülmüştür.
Hakaret davasına konu edilen hakaret suçunun takibi şikayete tabi kılınmıştır. Bu nedenle, mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde dosya düşer. Bunun tek istisnası, kamu görevlisine yönelik hakaret suçudur. Kamu görevlisini hedef alan hakaret suçunun takibi şikayete tabi değildir.
Hakaret suçu ceza davası yaklaşık 1 sene sürer. Sanık firari ise, tanık duruşmalara gelmiyor ise dava süresi uzar.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Suçun basit şeklinde, yani kamu görevlisi olmayan bir kişinin yüzüne karşı işlenmesi halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakaret suçunun kovuşturulması şikayete bağlı olup CMK madde 253 gereği uzlaştırmaya tabi bir suçtur. Uzlaşmaya tabi bir suç olduğundan, hakaret suçu hakkında öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması şarttır. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilebilecektir.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Sosyal medya aracılığı ile veya internet üzerinden yapılan hakaretlerin sanıklar açısından alacağı cezalar adli para cezasına hükmedilebilmektedir. Bu cezaların ise ertelenmesi davanın görüldüğü mahkeme tarafından belirlenmiş oaln cezanın cezaevlerinde infaz olmasından şartlı olarak vazgeçilmesi hali olabilmektedir.
Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir. Bu sebep ile Cumhuriyet avcısı açtığı davayı sonuna kadar takip etmelidir.
Hakaret Davası Sicile Kaydedilir mi? Kişi hakkında yargılama sonucunda verilmiş mahkûmiyet hükümleri sicile işlemektedir. Hakaret davası ile ilgili kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü olması durumunda sicile işler.
Hakaret suçlarında, suçun tamamlanma anı konusunda görüş birliği bulunmamaktadır. bir görüşe göre suç; tahkir teşkil eden fiilin mağdura ulaşmasıyla tamamlanır.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Manevi tazminat davasında miktar 7.320 TL'ye kadar Sulh Ceza Mahkemeleri'nde görülecektir. Tazminat miktarı 7320 TL'den daha fazla ise dava Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görülür. Söz konusu miktar her hakaret dolayısıyla manevi tazminat davasında ayrıca ele alınmalıdır.
Hakaret davası açan kişiler ile kesinlikle bu süreçte iletişime geçmekten kaçınmalısınız. Böyle durumlar sorunlarınızın daha da büyümesine sebebiyet verecektir. Uzman bir avukat ile görüştüğünüzde avukatınız da böyle bir durumda karşı taraf ile iletişime geçmemeniz gerektiğini sizlere belirtecektir.
Telefonda Hakaret Suçunun Cezası
Hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Bu cezanın tayinini hakim yapacağı inceleme ve vicdani kanaati ile gerçekleştirecek ve hükmünü de buna göre verecektir. Mahkeme hükmünün gerekçeli olması şarttır.
Örneğin görme engelli kişiye “kör”, duymayan kişiye “sağır”demek; kamburu çıkmış birine “kambur” diye hitap etmek; psikolojik sorunları olana “deli” demek de sövmek suretiyle hakaret olarak değerlendirilmelidir.
Hakaret suçundan yapılan yargılamada suçun yaptırımı nedeniyle tutuklu olarak yargılanmasına ilişkin karar verilmemektedir. Ancak Cumhurbaşkanına hakaret suçu adına öngörülen yaptırımın üst sınırı nedeniyle sulh ceza hakimliği tarafından şüpheli hakkında tutukluluk kararı verilmektedir.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Hakaret suçunun temel şekli takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde yer alır. Suçun mağduru, hakaret edeni ve hakareti öğrendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde şikayet hakkını kaybeder. Şikayet hakkı, en geç dava zamanaşımı süresi içinde kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri