İlgili madde hükmünde sayılmayan mallar arasında kalan; evde bulunan beyaz eşyalardan ihtiyaç dışında olan ikinci bir eşya, para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler haczedilebilen mallar arasındadır.
Haciz memuru borçlu için lüzumlu olmayan malları haczedebilmektedir. Evde olan beyaz eşyalardan ihtiyaç dışında olan ikinci bir ürün varsa bunlar haczedilebilir. Bunun dışında para, ziynet eşyası, antika eşya, değerli taşlar haczedilebilen mallar arasındadır.
Eve haciz geldiğinde haczedilen malların değerleri tespit edilir ve eğer alacaklının rızası varsa borçluya yediemin olarak bırakılır. Ama borçlunun borcunu ödemeyeceği davranışlarından anlaşılıyorsa o zaman resmi yediemine haczedilen eşyalar bırakılacaktır.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Avukatın haciz mahallinde bulunması yetkili icra memurunun ve konut/işyerinde borçlunun iznine tabidir. Borçlunun muvafakati olmadan, tek başına icra memurunun yönlendirmesi ve izni ile avukatın konuta/işyerine girmesi mümkün değildir.
İcra İflas Kanunu md. 82/1-3'e göre; Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşya satılamaz. Bu kapsamda mesela; aile bireyleri için gerekli olan yatak, soba, elbise, mutfak eşyası, perde, koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, hali gibi ev eşyaları haczedilemez.
Borçlu ile birlikte yaşayanlar için gerekli olan buzdolabı, çamaşır makinası, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinası gibi eşyalar haczedilemez.
Uygulamada cep telefonlarının1 ve akıllı telefonların haczine ilişkin bir sıkıntı yaşanmamaktadır, en azından böyle bir sıkıntı varsa bile henüz Yargıtay kararlarına yansımış bir durum söz konusu değildir.
Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmaya ve sair eşyayı göstermeye mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılır.” hükmü yer almaktadır. Haciz mahallinde alacaklı veya borçlunun bulunma zorunluluğu olmayıp, haciz talebi üzerine 3 gün içinde haczin yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Borçlunun yurt dışı sigorta mercii tarafından ödenen aylığının haczedilemeyeceği yönünde İİK'nun 82. maddesinin aradığı şekilde özel bir kanun hükmü bulunmadığından, yurt dışından alınan aylığın haczi mümkündür.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Tebligat alınmazsa ne olur? Borcunuz var yada yok farketmeksizin icra dairesi bu borcu size tebliğ etmek zorundadır. Gönderilen tebligatı almamanız, tüm itirazlara rağmen sonradan tespit edilen borcunuza fazladan masraf yansımasını sağlar. Çünkü tebligatlar size posta kanalıyla ulaşmaktadır.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Eve Gelen Haciz Kağıdına İtiraz Etme Süresi
Tarafınıza tebliğ edilmiş olan ödeme emrine, haciz kağıdına tebliğin size yapıldığı günden itibaren 7 gün içerisinde size tebliğ etmiş olan icra dairesine itirazda bulunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu icra takibi kesinleşecektir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
İcra memuru haciz mahallinde evrak araştırması yapabilir mi, bilgisayar kayıtlarına girebilir mi? İcra memurunun yetkilerini düzenleyen İİK 80. maddede memura böyle bir yetki verilmiyor.
Borçlunun kural olarak menkul ve gayrımenkul malları haczedilebilir. Kanunda haczi mümkün olmayan ve kısmen mümkün olan borçluya ait varlıklar (istisna olarak) açıkça sayılmıştır. Bunlar arasında cep telefonu yoktur.
YARGITAY: BİLGİSAYAR HACZEDİLEMEZ!!!
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, lüzumlu ev eşyası oldukları gerekçesiyle bilgisayarın haczedilmesine izin vermedi.
Usule uygun bir şekilde haczedilmeyen menkuller için, borçlu yedi gün içerisinde İcra Mahkemesine şikâyet yolu ile başvurmalıdır ve haczin kaldırılmasını talep etmelidir. Yazılacak dilekçede haciz tutanağı ve her türlü delil dahil edilmelidir. Hukuki sebepler sıralanır.
Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşya haczedilemez. Örneğin, bir evin mutfağında bulunması gereken tencere, tabak, çatal, bıçak, fırın ve ocak gibi mutfak eşyaları ile televizyon, masa, sandalye, koltuk, buzdolabı gibi ev eşyaları haczedilemez.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Kocasının Borcundan Dolayı Eşe Haciz Gelir mi ? Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri