Savaş devam ederken hakem olayı yaşanmış Hz Ali'nin halifeliğini kabul etmeyen Muaviye ve taraftarları hakemin yanlış karar vermesi sağlayarak Hz Ali'yi halifelikten indirmiştir. Bunun üzerine Hz Ali güç kaybetmiş Muaviye taraftarları da güç kazanmıştır.
Tahkim meselesindeki taraflardan birinin lideri olan Hz. Ali'den dolayı Şia, bu olay sonucunda Hz. Ali'den ayrılarak ilk mezhebi oluşturan Havâric ve geri kalan çoğunluğun mezhebi olan Ehl-i sünnet, zikredilen olayda taraf olan mezheplerdir.
Hakem Olayı: Her iki hakem, Hicretin 35. yılı Şaban ayı içerisinde Şam civarındaki Ezruh şehrinde buluştular. Hz. Ali'nin Hakem'i Ebu Musa, Muaviye'nin hakemi ise Amr bin As idi. Her iki taraftan da dörder yüz kişi, tanıklık etmek üzere gelmişti.
Ali'nin hilâfeti. Osman bin Affan'ın öldürülmesinden sonra Müslümanların çoğu Ali'nin hilâfetini kabul etmişti. Hatta halife adaylarından Zübeyr bin Avvam ve Talha bin Ubeydullah da Ali'ye biat etmiş, fakat daha sonra onlar da öldürülen halifenin öcünü almak için Aişe'ye katılıp Ali'ye isyan etmişlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Muaviye'nin ise Amr b. el-Âs hakem olarak tayin ettikleri ve adı geçenlerin H. Ramazan 37/M. Şubat 657 tarihinde ortak bir karara varmak amacıyla biraraya gelip bu konuda hüküm vermek üzere anlaştıkları olayın adı.
Sıffîn Harbi neticesinde Ali ile Muâviye arasındaki ihtilâfı Kur'ân ve Sünnet'e göre halletmek üzere tarafları temsilen birer hakem seçildiği için bu olaya “Tahkim Olayı” denir.
Ali kendi taraftarlarını şîa yanında evliya, asfiya, ashap (dostlar, arkadaşlar) gibi kelimelerle nitelemiştir (el-Fihrist, s. 223).
Ehl-i sünnet alimlerinin tamamı Hz. Ali ile Hz. Muaviye'nin anlaşmazlıklarında Hz. Ali'nin haklı olduğunu kabul etmiş, ancak diğer tarafın da bu konuda içtihat ettiğini ve içtihadında hata ettiğini söylemiştir.
Sıffin Savaşı; İslam halifesi Hz. Ali ile Suriye valisi Muaviye arasında gerçeklemiş olan bir savaştır. İslam tarihinin en önemli olaylarından bir tanesi olan ve yaklaşık 3 ay boyunca devam eden bu mücadelenin en büyük muharebesi ise miladi takvime göre 26 – 28 Temmuz 657 tarihinde yaşanmıştır.
İslam tarihi açısından büyük bir etkiye sahip olan hakem olayından sonra Müslümanlar üç gruba ayrılmıştır. İslam alemindeki ilk mezhep ayrılıklarının temeli hakem olayı olmuştur.
Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.
Osman nasıl şehit oldu ise isyancılar tarafından olduğu bilinmektedir.
Haricilere göre Hz. Ali, Muaviye ve Sıffin savaşının tüm tarafları büyük günah işledikleri için dinden çıkmışlardır ve eğer günahlarından tövbe etmezlerse mürted (Dinden çıkmış) olmuş olduklarından öldürülmeleri gerekir. Bu düşünceyle de Hz. Ali'ye suikast düzenleyerek onu öldürmüşlerdir.
Müslüman olmadan önce Uhud Savaşı'nda ve Hendek Savaşı'nda Mekkeli paganların komutanı olarak İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanlara karşı savaşan Ebu Sufyan bin Harb'in oğludur. Annesi Kureyş'in başkanlarından olan "Utbe bin Rebîa"'nın kızı Hind bint Utbe'dir.
Şîa mezhebi İslam'da akide ayrılığının sonucu olarak ortaya çıkan ilk mezheplerdendir. İmametin Hz. Ali ve nesline ait olduğunu düşünen İmamiy- ye, Şîa mezhebinin bir koludur.
Ali'nin annesi, Peygamberimizin dedesi olan Abdülmuttalib'in (Şeybe bin Haşim) kardeşi olan Esed bin Haşim'in kızıdır. Hz. Ali'nin babası, Kureyş'in mutlak liderliğini babası Abdülmuttalib'den (Şeybe bin Haşim) devralan Ebu Talib idi.
Havârîc fırkası mensuplarından olan aynı zamanda da İslâm Peygamberi Muhammed'in ilk kuzeni ve damadı olan Ali bin Ebu Tâlib'i öldüren kişidir.
ali ile muaviye arasında geçtiği rivayet edilen, müslümanlar arası bir savaşta daha fazla kan akıtılmasını önlemek için her iki tarafın da sonucu belirlemek üzre birer hakem tayin ettiği, muaviye'nin bir şekilde cinlik yaparak sonucu kendi lehine çevirdiği olay.
Ali'den ayrılan Hâricîler, Hz. Ali'yi, genel olarak, sadece tahkim olayından dolayı tekfir etmektedirler (Eş'arî, 2005: 102; Şehristânî, 2008: 109; Bağdâdî, 2008: 54, 55). Hâricîlerin hem Hz. Ali'yi, hem de Hz.
Muâviye de maksatlarının aralarındaki anlaşmazlığı Kur'an'ın hakemliğine başvurmak suretiyle çözmek olduğunu söyledi. Buna göre iki tarafı temsil etmek üzere seçilecek iki hakem halifelik meselesini Kur'an'ın hükmüne uygun olarak çözecekti. Muâviye taraftarları hakem olarak Amr b. Âs'ı seçtiler.
Medine döneminde başlayan ilk küçük çaplı savaşlardan başlayarak neredeyse katılmadığı hiçbir savaş olmaması hasebiyle, savaşçılığı ve cesareti ile bilinen Ali, üçüncü halife Osman bin Affan'ın öldürülmesinin ardından halk tarafından halifeliğe getirilmiştir.
Hz. Ali ile Şam valisi Muâviye arasında meydana gelen Sıffîn Savaşı, İslam tarihinin önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir.
Cemel ve Sıffin Savaşları Hz. Ali (35-40/656-661)'nin hilafeti sırasında Müslümanlar arasında meydana gelen iki önemli savaştır. İslam Tarihinin dönüm noktası kabul edilen, binlerce Müslümanın hayatına mal olan bu dönem, İslam Tarihinde "büyük fitne dönemi" olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri