Boyuna çizgiler halindeki siyah lekeler, sıklıkla ilaçlara bağlı görülür. Fakat tırnak altındaki bir ben veya ''Melanoma''nın belirtisi de olabilir. Tırnak uçlarındaki küçük, siyah çizgiler ise yüzeysel kanamalara bağlıdır. En çok zedelenmelerle oluşur.
Tırnak büyümesinin başladığı bölgede bir bozulma olduğunda bu çizgiler ortaya çıkmaya başlar. Beau çizgilerinin tek nedeni çinko eksikliği değildir, ancak oldukça yaygın bir nedenidir.
Tırnak melanomlarının büyük çoğunluğu tırnakta uzunlamasına yerleşen kahverengi-siyah bir çizgi, bant şeklinde başlar. Tırnak melanomları daha az oranda kahverengi-siyah renk değişikliği olmaksızın pembe, kırmızı renk değişikliği şeklinde de ortaya çıkabilir.
4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir. 5.Kaşık tırnaklar: Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır.
Tırnak üzerinde beyaz lekeler, çizgilenme-lökonişi-leukonychia; tırnak plağının beyaz görünmesidir. Çoğu zaman ciddi bir durum olarak tanımlanmakta yada halk arasında vitamin eksikliği, demir-kalsiyum eksikliği gibi bir nedene bağlanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Tırnak üzerinde küçük çukurlaşmalar, çöküntüler ve noktalanma pitting olarak tanımlanır ve tırnağın proksimal katlantısında matrixin dorsal bölümündeki patolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu patoloji tırnak uzadıkça tırnak plağı yüzeyinde çukurlaşmalara neden olmakta.
Koilonişya(Koilonychia) şeklinden dolayı kaşık trınak olarak bilinen tırnağın şekilsel deformitesidir. Yunanca kaşık için kullanılan koilos kelimesinden türetilmiştir. Çomak parmak trınak defromitesinin klinik olarak tam tersi görüntüdür.
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
Tırnakların kırılgan hale gelmesi
Demir, vücudun çalışması için gerekli olan, hücrelere oksijen taşıyan bir bileşik olan hemoglobinin yapımında çok önemli bir görev üstlenir. Demir eksikliği anemisinin yaygın belirtileri arasında da kırılgan tırnaklar kabul edilir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Tırnak mantarı için hangi doktora gidilmeli? Tırnak mantarı sorunu için dermatoloji uzmanlarına gitmek önemlidir.
Akral lentijinöz melanoma, tırnak ya da ayak tırnağı altında görülebilen nadir bir melanoma şeklidir. Ellerin avuç içi veya ayak tabanlarında da bulunabilir. Siyahlarda ve daha koyu cilt pigmentli diğer insanlarda daha sık görülür. Ağızda, sindirim sisteminde, idrar yollarında veya vajinalarda melanoma.
Biotin tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir. Öte yandan biotin dışındaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinde de sağlıksız tırnaklar meydana gelebilir.
Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir. Vücudun kalsiyumu tamamen emmesini sağlamak için somon, sardalya, ton balığı gibi yüksek miktarda D vitamini içeren besinler de tüketilmelidir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Tıpkı saçlar gibi ciltte kurur, soluklaşır, sararır ve mat bir görünüm kazanır. Demir eksikliği sonucu tırnaklar kırılır ve uzamaz.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Portakal, limon, mandalina, yeşil biber gibi C vitamini içeren yiyeceklerin demir içeren gıdalarla birlikte tüketilmesi faydalı olabilir. Dengeli beslenme: Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, demir eksikliği riskini azaltabilir. Farklı besin gruplarından yeterli miktarda tüketmek önemlidir.
Tırnaklar canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bundan dolayı cilt kuruluğu ve egzama gibi cilt problemleri tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Buna ek olarak protein, kalsiyum, çinko ve A vitamini gibi vitamin ve mineral eksiklikleri tırnak yüzeyinde dalgalanmalara yol açabilir.
Beau Çizgileri
Tırnakta ortaya çıkan enine çöküntülerdir.Tırnağın büyümesini etkileyecek kadar şiddetli bir hastalığa bağlı olarak birden fazla tırnakta veya tüm tırnaklarda ortaya çıkar. Yavaş büyümesi nedeni ile ayak tırnaklarında daha az rastlanır. Çeşitli enfeksiyonlar,ilaçlar, otoimmun hastalıklar neden olabilir.
Pitting (Yüksük tırnak):Tırnaklarda minik çukurcukların görülmesi durumudur. Sedef, saçkıran ve egzemada görülebilir. Bu hastalıklar tedavi edilse bile tırnaklarda çukurcuklar kalabilir.
Onikoliz tırnağın, altındaki deriden ayrılmasıdır. Tek başına ciddi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, onikoliz potansiyel olarak ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri